„Az olimpia évében nem lehet fáradtságról beszélni”

Hétfőn megkezdődött férfi vízilabda-válogatottunknak a felkészülési időszak a tokiói olimpiára. A nemzeti csapat edzésén kedden a sajtó képviselői is részt vehettek, Märcz Tamás szövetségi kapitányt és Konarik Ákost kérdeztük a pólósainkra váró hónapokról.

2021. 06. 01. 17:21
Märcz Tamás
Budapest, 2021. június 1. Märcz Tamás szövetségi kapitány a tokiói olimpiára készülõ magyar férfi vízilabda-válogatott edzésén a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2021. június 1-jén. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig több mint egy héttel a Szolnok sikerével véget ért ob I idény lezárulta után megkezdte felkészülését a tokiói olimpiára a férfi vízilabda-válogatott. Märcz Tamás tizenegy tanítványa a Margitszigeten találkozott, viszont nyolc játékos egyelőre hiányzik a keretből, hiszen a ferencvárosi pólósoknak a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében lesz jelenésük a hét második felében. Ők a jövő héten csatlakoznak társaikhoz.

Válogatottunknak hét hete lesz a felkészülésre. Märcz Tamás szövetségi kapitány kérdésünkre elmondta, hogy az első három hétben hazai medencében zajlanak az edzések, majd Horvátországban mérkőzésekre is sor kerül a vendéglátójuk csapata ellen. Ezt követi majd a BENU-kupa a Margitszigeten, ahol Horvátország, Spanyolország és Oroszország lesz a három meghívott. Japánban, az akklimatizációs időszak alatt szintén a spanyol válogatottal meccsel majd a csapat Tochigi tartományban.

A szigetországban a járványhelyzet miatt szigorú előírásokat betartva kell helytállniuk a vízilabdázóknak, amely megerőltető lehet majd nekik. A szövetségi kapitány szerint a játékosok felkészültek erre a helyzetre.

– Van tapasztalatuk a játékosoknak, hogy milyen egy buborékban élni, hiszen az Eurokupában és a Bajnokok Ligája-küzdelmek során már kipróbálták, illetve a válogatott januári, februári találkozásakor is hasonló buborékban edzettünk és játszottunk. Valószínűleg azért lesz ez különlegesebb, mert az egész falu buborékban fog élni. Jelen pillanatban még mi sem látunk minden szabályt, de az egészen biztos, hogy sok tesztelésnek fognak minket alávetni, és feltehetően csak minimális lehetőségünk lesz arra, hogy a falu és az uszoda között bármerre mozogjunk.

Sérülésekkel szerencsére nem kell küzdenie a keret tagjainak, és a szakvezető szerint elegendő idejük volt a pihenésre is a hazai bajnokság befejezte után.

– Egy vízilabdázónak hét-nyolc nap is vízilabda nélkül eltöltve nem kevés, hiszen általában ahhoz vannak szokva a játékosok, hogy egész évben játszanak. Akik itt vannak, azoknak valamennyi pihenőidőben részük volt. Motiváltak, és talán ez a legfontosabb. Fokozatosan jó formába fogjuk hozni őket, illetve a ferencvárosi játékosokat is. Meglátjuk, hogy ők milyen állapotban fognak érkezni, hiszen rájuk még vár egy komolyabb menetelés a belgrádi BL-sorozatban. Azt gondolom, hogy az olimpia évében nincs fáradtság, és mentális fáradtság sem létezhet. Profi sportolókról beszélünk, akik meg fogják oldani. Amennyiben segítségre lesz szükségük, ott leszünk mellettük.

A játékosként olimpiai és Európa-bajnoki címet szerzett Märcz úgy véli, akár hat-nyolc csapat is esélyes lehet az éremszerzésre a tokiói játékokon, akár az aranyra is, köztük a miénk is.

– Természetesen a magyar férfi vízilabda erős tradíciókkal rendelkezik, és nagyon magasra van téve a mérce. Ilyen szempontból nincs könnyű helyzete soha a vízilabdázóinknak és nekem sem. Fontos cél, hogy éremért játsszon a csapat, de természetesen nem leszünk kishitűek ott sem.

A szövetségi kapitány arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, játékosaival együtt fognak szorítani a Ferencváros sikeréért a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében.

– A Marseille elleni mérkőzést talán még nem fogjuk együtt nézni, de a második és harmadik napon tervben van, hogy közös meccsnézéseket szervezzünk. Nagyon kíváncsian várom, mi történik majd, és természetesen szurkolunk a Ferencvárosnak – jelentette ki Märcz Tamás.

A Szolnoki Dózsa fiatal tehetsége, Konarik Ákos is meghívót kapott a bő keretbe, de tudja, meg kell küzdenie azért, hogy a Tokióba kiutazó csapatnak is tagja lehessen.

– Meg kell ismernem azt a szerepkört, amiben esélyem lehet a bekerülésre, és ha annak megfelelek, akkor lesz esélyem arra, hogy ott lehessek Tokióban. Ez viszont csak az elkövetkezendő hetekben derül majd ki – magyarázta, majd az elmúlt idényről is beszélt. – Az idény egy kapaszkodópont, erőt lehet meríteni belőle a nehezebb pillanatokban. Nagyon pozitívan éltem meg a szezont, és remélem, hogy a jövőben is hasonló sikereket érhetünk el.

A KERET

Kapusok: Lévai Márton (OSC), Nagy Viktor (Szolnok), (FTC)

Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Burián Gergely (OSC), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), (Szolnok), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), (FTC), (FTC), (FTC)

A tokiói olimpiára 12 plusz egy fő tartalék nevezhető.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.