Négyszeres olimpiai bajnok néz le a Metropolisra Óbuda-Békásmegyeren

A vívás sportágfejlesztési programjának újabb eredményeként avattak vívótermet: Óbuda-Békásmegyeren ünnepélyesen átadták, egyben az első olimpiai bajnok magyar kardvívóról, Fuchs Jenőről nevezték el a Metropolis Vívó Club új otthonát.

Magyar Nemzet
2021. 06. 11. 15:01
null
Metropolis Fotó: Marton_KOVACS Forrás: Metropolis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óbuda-Békésmegyer ötesztendős vívóklubja, a Metropolis a kerületi önkormányzat segítségével jutott az ingatlanhoz, és a kormány sportágfejlesztési programjának köszönhetően építette meg hatpástos vívótermét. Az avatóünnepségen Fodor Kende világbajnoki ezüstérmes kardozó, a Metropolis elnöke és edzője köszöntötte a vendégeket, akik között ott volt Fráter György, a terem névadójának, a négyszeres olimpiai bajnok Fuchs Jenőnek az unokája is. A Magyar Vívószövetség honlapja arról számolt be, hogy az 1908-as londoni és az 1912-es stockholmi olimpián egyaránt duplázó (egyéni, csapat) klasszis további két unokája külföldön él, és próbálja őrizni a sok szempontból elfeledett első magyar vívó olimpiai bajnok emlékét. Ebben most sokat segített a Metropolis is.

– Múlt nélkül nincsen jelen és jövő sem – szögezte le Fodor Kende, aki kardcsapatunkkal a 2001-es nimes-i vb-n ezüstérmes volt, a 2004-es athéni olimpián pedig az ötödik helyen végzett. – Fuchs Jenő egyéniben és csapatban és kétszeres olimpiai bajnok, a több mint százéves magyar kardvívás hagyományainak az alapját ő tette le. Nekünk nagy lehetőség és nagyon megtisztelő, hogy a Metropolis Vívó Club új termének a névadója Fuchs Jenő, ezzel is tiszteleghetünk az eredményei előtt. S már a jövőn is dolgozunk. Korosztályos országos bajnokságon fiú kardcsapatunk nyolcadik helyezésével az első pontjainkat is megszereztük az egyesületek közötti versenyben. Ez az eredmény számunkra nagy siker, mert a Metropolis Vívó Club alapvetően a tömegsport bázis szeretne lenni.

Fodor Kende manapság is előveszi a kardját
Forrás: Metropolis Vívó Club

A kard szakággal foglalkozó egyesület profilja tehát nem az élsport. Kezdő, haladó, és amatőr-hobbi vívásra, valamint versenyzésre is lehetőséget kívánnak biztosítani minden korosztálynak. Az új teremben szeretnék családias környezetben megismertetni azt a mozgásformát, amely segít az egészség megőrzésében, a koncentráció javításában és a koordinált mozgás fejlesztésében is. A korábban a BHSE-vel partneri szerződést kötött Metropolis vezetőedzője Csaba Edina világbajnoki ezüstérmes kardozó, aki a 2002-es lisszaboni vb-n állhatott a dobogó második fokára a magyar csapat tagjaként.

Az ünnepségen beszedett mondott Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, a Magyar Vívószövetség képviseletében pedig Tamás Henriette főtitkár. Utóbbi örömmel nyugtázta, hogy egyre több vívóterem épül az országban, és most már az öt éve alakult Metropolis is korszerű otthont kapott.

Igazán szép otthona lett az egyesületnek
Forrás: Metropolis Vívó Club

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.