Kopasz Bálint ezer méteren is leiskolázta a mezőnyt

Kopasz Bálint, csakúgy mint pénteken ötszáz méteren, ezer méteren is hatalmas fölénnyel győzött a Poznanban zajló Európa-bajnokságon. A két Eb-arany birtokában 2019 világbajnokát képtelenség kihagyni az olimpiai csapatból, amire a válogatási elvek a kontinensdviadal előtt elméletileg még lehetőséget kínáltak.

Magyar Nemzet
2021. 06. 05. 11:22
null
Kopasz Bálint is érzi, fontos diadalt aratott Forrás: MKKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

három hete, a szegedi világkupán kisebb meglepetésre csupán negyedik lett az idén felbukkant új kihívó, a német Jacob Schopf, továbbá a cseh Josef Dostál és a portugál Fernando Pimenta mögött. Az Eb-t Schopf és Dostál ugyan kihagyta, de Pimenta ott volt a mezőnyben, a hozzá képest mutatott forma mindenképpen mérvadó.

Nos, a K–1 1000 méteres királyi szám magyar világbajnoka esélyt sem hagyott portugál vetélytársának. Pimenta szokás szerint ugyan erősebben rajtolt, de fél távnál már Kopasz Bálint volt előrébb, s amikor robbantott, lerázta a riválisát, s csakúgy, mint pénteken ötszáz méteren, hatalmas fölénnyel, másfél másodperces előnnyel ért célba elsőként, amit Pimenta furcsa fintorral nyugtázott.

– Már amikor idejöttünk a poznani pályára, a melegítéskor éreztem, hogy nagyszerű formában vagyok. Bár én is elfáradtam, de nagyszerű érzés volt, hogy jól mentem, ez volt a legjobb ezer méterem ebben az évben. A következő erőpróbám vagy egy hazai verseny lesz Szegeden, vagy már a tokiói olimpia – nyilatkozta a parton Kopasz Bálint, aki köszönetet mondott a támogatóinak.

Ahogy az Európa-bajnokság előtt megírtuk, a válogatási elvek miatt Kopasz Bálint akár két aranyéremmel is kimaradhat az olimpiai csapatból, amennyiben a magyar négyes ötszáz, illetve a páros ezer méteren jól szerepel. Ám ezt a létező elméleti lehetőséget felülírta a gyakorlat. A 23 éves klasszis kirobbanó formáját látva, nyilvánvaló, hogy Kopasz Bálint nélkül elképzelhetetlen a tokiói keret.

A szövetség által favorizált Kuli István, Nádas Bence, Molnár Péter, összetételű négyes ráadásul 500 méteren fájó kudarcként még a döntőbe sem jutott be! Ezek után újra kell gondolni a tokiói magyar férfi kajakos csapatot. Nem a négyesből kell kiindulni, hanem az ezer méteren induló egyes és kettes egységekből, hiszen ott sokkal ütőképesebbek a magyarok.

Más kérdés, hogy az említett négyes úgy jutott a poznani indulás lehetőségéhez, hogy itthon idén nem kellett válogatón szerepelnie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.