időjárás -2°C Piroska 2022. January 18.
logo

Az UEFA persze nem vizsgálja a müncheni szivárványos provokációt

Magyar Nemzet
2021.07.02. 21:51
Az UEFA persze nem vizsgálja a müncheni szivárványos provokációt

Továbbra sem vizsgálja az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a német szivárványos provokációt, ám a hírek szerint a magyar válogatott mindhárom mérkőzésén felmerült a szurkolók diszkriminatív viselkedése. Megint csak kettős mérce.

A Magyar Nemzet számolt be elsőként arról tényszerűen, hogy a Németország–Magyarország Európa-bajnoki csoportmérkőzés előtt, a magyar himnusz alatt egy német fiatal szivárványos zászlót lobogtatva provokálta a magyar válogatottat és hát a jóérzésű magyar szurkolókat.

A Nemzeti Sport érdeklődésére az UEFA azt a választ adta, nem vizsgálja az esetet!

Ami annál érthetetlenebb, hogy az UEFA a magyar válogatott mindhárom mérkőzésével kapcsolatban vizsgálatot indított, a következő „diszkriminatív szurkolói viselkedések” miatt:

 • A portugálok elleni mérkőzés után homofób transzparensek.
 • A franciák ellen rasszista bekiabálások és huhogás – noha maguk a francia játékosok nem észleltek ilyesmit, egyikük, Lucas Digne pedig határozottan cáfolta ezt a vádat.
 • A müncheni német–magyar csoportmérkőzést követően pedig különböző, stadionon belüli és kívüli diszkriminatív gesztusok.
 • A vizsgálat egyik esetben sincs lezárva, de az UEFA korábbi gyakorlata alapján semmi jóra nem számíthat a Magyar Labdarúgó-szövetség.

  Ismert, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a bajor belügyminisztertől kért tájékoztatást arról, milyen büntetést kapott az a személy, aki szivárványszínű zászlót lobogtatva rohant a pályára a Németország–Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki meccsen a magyar himnusz alatt.

  „Tisztelettel kérem mindezek alapján miniszter úr tájékoztatását arról, milyen büntetést kapott a magyar himnusz alatt pályára rohanó, szivárványos zászlót lobogtató személy, valamint vizsgálták-e, hogy milyen szervezési hiányosságok vezethettek az incidens lehetővé válásához, figyelembe véve, hogy minden bizonnyal elegendő létszámú rendőri erő volt jelen a stadionban, hiszen láthattuk a kommandóssorfal felállítását a magyar szurkolók elé” – áll Szijjártó Péter Joachim Herrmann-nak címzett nyílt levelében.

  A Nemzeti Sport érdeklődésére a müncheni ügyészségen az alábbi tájékoztatást adták: a német nemzetiségű gyanúsítottat a stadion biztonsági személyzete elfogta, és átadták a müncheni rendőrkapitányság tisztjeinek, akik adatai felvétele után 22 óra 54 perckor elengedték, de a Német Labdarúgó-szövetség feljelentést tett ellene. Kiemelik, hogy a vádlott együttműködő volt, ügyében – amelyben a vád szabálysértés – a vizsgálat még nem fejeződött be.

  Itt tartunk most. A szivárvány hatszínű, a mérce továbbra is kettős, ha a normalitás talaján álló Magyarországról van szó.