Horner nem akar színészkedő futballistákat látni az F1-ben

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint óvakodni kellene az olyan büntetésektől, amiket a vasárnapi Osztrák Nagydíjon kiosztottak, mivel a Formula–1-es versenyzők a jövőben ezeket kihasználva próbálhatnak meg trükközni.

Magyar Nemzet
2021. 07. 06. 18:13
Formula One Grand Prix of Austria
Pérez és Norris az Osztrák Nagydíjon Fotó: EPA/CHRISTIAN BRUNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportfelügyelők nem fukarkodtak a büntetésekkel a vasárnapi Osztrák Nagydíjon, öt versenyzőnek hét alkalommal osztottak ki öt másodperces szankciót. Sergio Pérezt (Red Bull) és Juki Cunodát (Alpha Tauri) kétszer is elmarasztalták, míg Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), Lance Stroll (Aston Martin) és Lando Norris (McLaren) egyszer kapott büntetést a futam során, a leintést követően pedig Kimi Räikkönent (Alfa Romeo) húsz másodperces szankcióval sújtották, amiért a verseny utolsó körében beleszaladt Sebastian Vettel Aston Martinjába.

A nagydíj után többen is kritizálták a sportfelügyelők döntését, főleg Pérez és Norris büntetését tartották túlzottnak. Előbbire Charles Leclerc, utóbbira pedig Pérez leszorításáért szabtak ki büntetést. Hiába járt a történtek miatt versenyzője pórul, Christian Horner sem ért egyet azzal, hogy Norrist elmarasztalták.

– Checo és Lando csak versenyeztek egymással. Ha kívülről próbálod megelőzni az ellenfeled, akkor kockázatot vállalsz, főleg akkor, ha nem vagy ténylegesen előrébb a másik autónál. De mivel a Nemzetközi Automobil-szövetség ezt a mozdulatot megbüntette, nem járhatott el máshol Checóval szemben sem, amikor Charles-lal harcolt – magyarázta a Red Bull csapatfőnöke. – A büntetéseket kicsit szigorúnak éreztem, és szembemennek a „hagyjuk őket versenyezni” szemlélettel, amit évek óta próbálunk megvalósítani.

Horner ezután arról is beszélt, félő, hogy a külső íven autózó pilóták megpróbálhatnak visszaélni a helyzettel, hogy büntetést harcoljanak ki a vetélytársuknak.

– El kell kerülnünk, hogy megjelenjen a Formula–1-ben is a labdarúgásban ismert színészkedés itteni megfelelője – vélekedett a brit, majd hozzátette: – Nagyon nehéz ügy ez, gyakran egyeztetünk róla. Különösen Michael Masi versenyigazgató van nehéz helyzetben, de én úgy látom, hogy a mai eseteket nem kellett volna megbüntetni.

Pérez és Norris az Osztrák Nagydíjon
Fotó: EPA/Christian Bruna

 

A Red Bull csapatfőnöke biztos benne, hogy a történet ezzel még nem ért véget, a jövő heti Brit Nagydíj előtt is megvitatják majd a felvetéseket. – Biztos vagyok benne, hogy a megfelelő fórumon majd hosszan egyeztetnek egymással Michael (Masi), a pilóták és a csapatfőnökök. Ilyenkor mindig megvitatják az előző futamon történteket, tehát a téma biztosan felszínre kerül Silverstone-ban is.

A korábban a száguldó cirkuszban versenyzett Juan Pablo Montoya is csatlakozott Horner véleményéhez.

– Őrültség, hogy ilyesmi miatt büntettek. Ha az én kezemben lenne a döntés, úgy ítéltem volna meg a helyzetet, hogy aki kívül volt, annak semmi keresnivalója nem volt ott. Ezt már a gokartban is megtanítják a versenyzőknek – nyilatkozta a kolumbiai a Motorsport TV műsorában. – Nehéz lesz betartatni az ilyen szabályokat, ha nem változik a mentalitás a gokartpályákon és a junior szériákban. A gyerekeknek mindig azt mondják, hogy ha valaki a külső íven próbálja megelőzni őket, akkor szorítsák le a pályáról. Így kell ezt csinálni! Mit vár a másik pilóta ebben a helyzetben, miért mérges, ha levezetik a pályáról?

Montoya szerint két út közül választhatnak a bírák: vagy hagyják a pilótákat egymással csatározni, vagy szabályokat fektetnek le arról, hogy nem szabad leszorítani a vetélytársat, helyet kell hagyni neki. Utóbbi azonban a kétszeres Indy 500-győztes szerint sok vitát szülhet. – Az ilyen helyzetekben el kellene dönteni, mikor mondhatjuk azt, hogy az egyik autó a másik mellett van. Ha a fél autó már ott van, akkor helyet kell neki hagyni? Ez megítélés kérdése, ami eleve nem jó, mivel mindig lesz, aki elégedetlenkedni fog. Az egyik pilóta azt állítja majd, hogy már a másik mellé ért, a másik viszont ezt tagadni fogja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.