Fucsovics a szegény legény Djokovics pénztárcájához mérve

Felnőttpályafutása során először teniszezik Grand Slam-negyeddöntőben Fucsovics Márton, aki ma délután a világranglista éllovasa, Novak Djokovics ellen lép pályára Wimbledonban. Az esélyek természetesen a szerb klasszis mellett szólnak, de hogy milyen mértékben, arról a két játékos karrierje alatt megkeresett pénzdíjak is árulkodnak. Djokovics több mint 37-szer vastagabbra tömte a pénztárcáját, mint Fucsovics.

2021. 07. 07. 10:27
FUCSOVICS Mrton; DJOKOVIC, Novak
A képen Fucsovics Márton és a szerb Novak Djokovic a hálónál, miután Djokovic győzött az amerikai nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének első fordulójában a New York-i Flushing Meadowsban 2018. augusztus 28-án Fotó: Jason Szenes Forrás: MTI/EPA/Jason Szenes Local Caption
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teniszezők pénzdíjakért játszanak a különböző tornákon, s Novak Djokovics ebben is világelső, nem csak a világranglistán. Ő az első teniszező, aki átlépi a 150 millió dolláros határt a pályafutása alatt összeütögetett pénzdíjakkal. Wimbledon előtt 149,8 millió dolláron állt az egyenlege , ám a Fucsovics Márton elleni negyeddöntővel már garantáltan keresett újabb 300 ezer fontot, azaz mintegy 415 ezer dollárt.

Ugyanennyi jár egyébként Fucsovicsnak is, aki Szávay Ágnes 2007-es US Open-negyeddöntője óta első magyarként jutott a legjobb nyolcba Grand Slam-tornán egyéniben. A magyar teniszező már most több mint a tíz százalékát kereste meg a teljes karrierje pénzdíjának a Wimbledonban eddig megnyert négy meccsével. A londoni viadal előtt 3,9 millió dollár volt Fucsovics pénzdíjakból összeszedett keresete.

A képen Fucsovics Márton és a szerb Novak Djokovics a hálónál, miután Djokovics győzött az amerikai nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének első fordulójában a New York-i Flushing Meadowsban 2018. augusztus 28-án
Fotó: MTI/EPA/Jason Szenes Local Caption

Tehát 150 millió a négymillióval szemben – így is leírható a ma 14.30-kor kezdődő Djokovics–Fucsovics-csata, s ez alapján is látszik, hogy milyen nagy kihívás előtt áll a magyar teniszező. A szerb klasszis pénzben is mérhető kivételes teljesítményét bizonyítja, hogy rajta kívül mindössze két hússzoros Grand Slam-győztes lépte át a 100 millió dolláros álomhatárt: Roger Federer (130 millió) és Rafael Nadal (125 millió). Sőt a teniszhez hasonlóan pénzdíjakat osztó golfban is csak egyvalaki: Tiger Woods 121 millióval.

Persze hozzá kell tenni, hogy a tenisz díjazásának meredek emelkedése miatt a mai jutalmak más dimenziót képviselnek, mint a korábbiak. Az 1996-ban 109 tornagyőzelem után visszavonuló Jimmy Connors 8,6 millió dollárjával csak a 91. a férfiak örökranglistáján. Idén egyébként valamivel több mint 35 millió fontot, azaz 48 millió dollárt osztanak szét a versenyzők között Wimbledonban, ami 7,85 százalékkal kevesebb, mint legutóbb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.