Itt a csúcsmeccs, kifuthatnak az időből a belga sztárok

Eden Hazard és Kevin de Bruyne is sérüléssel bajlódik, a belga aranygeneráció végre rászolgálna a nevére. A negyeddöntőben Olaszország vár Belgiumra.

Magyar Nemzet
2021. 07. 02. 7:35
De Bruyne
De Bruynét (fehérben) ugyan nem tudták megállítani a dánok, de még nincs minden veszve a számukra Fotó: MTI/EPA/ Reuters pool/Wolfgang Rattay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország egy nappal többet pihenhetett a negyeddöntő előtt, mint ellenfele, az Eb-n eddig hibátlan Belgium. Roberto Mancini csapata „formabontó módon” szórakoztató játékkal, története során először hibátlanul és kapott gól nélkül tudta le a három csoportmérkőzését. Ausztria ellen nem várt nehézségekbe ütközött, hosszabbítás után szenvedte tovább magát a legjobb nyolc közé.

Belgium ellen újra ott lehet a fedélzeten a sérülése után visszatérő rutinos csapatkapitány, a 36 éves Giorgio Chiellini. Mancini várhatóan a csatársorban is változtat: Domenico Berardi helyén az osztrákok ellen gyönyörű gólt szerzett Federico Chiesa kezdhet. Érdekes adalék, hogy 25 évvel és 12 nappal korábban nem más lőtt gólt az Európa-bajnokságon, mint Federico édesapja, Enrico Chiesa. A Chiesa család az első az Európa-bajnokságok történetében, amelynek két tagja, az apa és a fia is gólt lőtt a tornán.

Roberto Mancini csapata 31 mérkőzés óta veretlen, és már csak négy találkozó választja el attól, hogy utolérje a spanyolok (2007–2009) és a brazilok (1993–1996) 35 meccset felölelő rekordját. Alighanem ma lesz az eddigi legkeményebb megméretése az Azzurinak: Belgium teljesen más minőséget képvisel, mint az olaszok korábbi ellenfelei.

Persze nagy kérdés, hogy ki lesz bevethető belga oldalon: Roberto Martínez szövetségi kapitány szerint az egyaránt sérüléssel küzdő és játékáról is az utolsó pillanatban fog dönteni.

– Remélem, Kevin felépül az olaszok elleni meccsig. Ő mindent tud a futballról, nagyon hiányozna, ha nem lenne velünk. Hozzáteszem, a taktikánk nem változik sokat, ha nem lenne ott a pályán – nyilatkozta a belgák középpályása, Youri Tielemans, és meglepő módon csatlakozott hozzá az olasz kapitány, Roberto Mancini is, mondván: a legnagyobb sztárok megérdemlik, hogy a legnagyobb meccseken játszanak.

A két csapat legutóbb a 2016-os Európa-bajnokság csoportkörében találkozott egymással, Lyonban 2-0-ra az olaszok győztek. Az akkori olasz kezdőcsapatból ketten maradtak, Bonucci és Chiellini, a belgáknál Courtois, Alderweireld, Vertonghen, Vermaelen, Witsel, De Bruyne, Hazard és Lukaku is hosszú évek óta alapember. Tehát nemcsak a két, gyógyulófélben lévő sztár, hanem a teljes belga aranygeneráció is versenyt fut az idővel, hogy végre tényleg aranyat ünnepelhessen Belgium.

...

Kövesse az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.