A forradalmár nem tud veszíteni: denevérrel dobálózott az olasz kapitány

2017 novemberéig kell visszamennünk az időben ahhoz, hogy megértsük, mit és miért tesz Roberto Mancini. Négy éve esett meg az a csúfság az olaszokkal, hogy képtelenek voltak kijutni a világbajnokságra. Minden a feje tetejére állt, repült a szövetségi elnök és a szövetségi kapitány is. Roberto Mancini 2018-ban állt munkába, sikeresen feledtette a nemzeti gyászt. Ma Belgium ellen bevezetheti az Eb elődöntőjébe a 31 mérkőzés óta veretlen csapatát.

Magyar Nemzet
2021. 07. 02. 10:35
Roberto Mancini
Roberto Mancini remek csapatot gyúrt össze Olaszországban Fotó: Europress/AFP/Janek Skarzynski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olaszok kétszer döbbentek meg: a lefújás, majd a sajtótájékoztató után. 2017-ben történt az eset: a világbajnoki pótselejtezőn Svédország sikeresen őrizte meg a hazai pályán megszerzett egygólos előnyét Olaszországgal szemben, kihúzta gól nélküli döntetlennel a visszavágót a milánói San Siróban. Itália gyászba borult, majd órákkal később felháborodott. Gian Piero Ventura ugyanis nem volt hajlandó lemondani a történelmi kudarc után. Pedig ő volt az első olasz szövetségi kapitány, aki nem tudta eljuttatni a csapatot a világbajnokságra. Koman Vladimir egykori klubedzője húzta az időt, az elnökre várt. – Nem mondtam le, mert még nem is beszéltem az elnökkel. Azért értem ilyen későn a sajtótájékoztatóra, mert a játékosaimat köszöntöttem. Nagyon nehéz megemészteni ezt az eredményt. Meg voltam győződve arról, hogy hozzuk ezt a meccset, és ez a mérkőzés megmutatta, hogy semmi sincs eltörve az olasz válogatottnál. (…) Bocsánatot kérek az összes olasztól az eredmény miatt, hiszen az eredmény az, ami számít. Hogy folytatom-e a nemzeti csapatnál, részt veszek-e az újjáépítésben? Nem én hozom meg a döntést, és most nem is vagyok olyan hangulatban, hogy erről beszéljek. Találkozunk a szövetség vezetőségével, a megbeszélés eredményét pedig elfogadom – mondta Ventura.

Ventura bukása is kellett a mostani sikerszériához
Fotó: Miguel Medina/AFP

Kisvártatva a népharag őt és Carlo Tavecchiót is elsodorta. Ventura helyett átmenetileg Luigi di Biagio, a válogatottal 2000-ben Eb-ezüstérmes egykori középpályás ugrott be az Argentína ellen elveszített és Anglia ellen döntetlenre végződő barátságos meccs erejéig. 2018. május 15-én született meg a hosszabb távú megoldás: Roberto Mancini, az Interrel és a Manchester Cityvel bajnokságot nyert edzőt nevezték ki 2020-ig a válogatott élére. A szerződésében szerepelt egy záradék, hogy ha Olaszország kijut a 2020-as Európa-bajnokságra, a szerződése automatikusan meghosszabbodik 2022 végéig. Azóta újabb megállapodás lépett érvénybe, az olasz szövetség 2026-ig láncolta magához a kapitányt.

Mancinit 2026-ig magukhoz láncolták az olaszok
Fotó: Federico Gambarini/DPA

Mancini forradalmasította az olasz válogatott játékát; a kivárásra játszó, defenzív játék helyett előkerültek a latinos stílusjegyek, a labdatartás és a kreatív, kezdeményező középpályások vezérelte intelligens, olykor kevés húzásból álló támadásszövés. A kapitány ezt ötvözte egyfajta holland tudásimporttal: a támadó futballal. Minden egyes elemző kiemeli Mancini közösségformáló képességét, a kapitány úgy fiatalított, hogy közben meghagyott két öreget a védelem közepén. A válogatottságot a 2017-es kudarc után lemondó 36 éves Giorgio Chiellinit rábeszélte a folytatásra, őt tette meg csapatkapitánynak, mellette a szintén Juventus-játékos, Leonardo Bonucci, a védelem másik ékköve. A középpályán hemzsegnek a fiatalok, minden játékos 30 éven aluli: Nícoló Barella 24, Manuel Locateli 23, Marco Verratti 28, Jorginho 29, Matteo Pessina 24, Gaetano Castrovili 24, Bryan Cristante 26 éves. A csatároknál két tapasztalt játékos található: Lorenzo Insigne és a tavalyi aranylabdás Ciro Immobile is 31 éves, a többiek jelentős része is közelebb van a 20-hoz, mint a 30-hoz. Mint például Federico Chiesa, akinek az édesapja is olasz válogatott volt. Sőt, gólt is szerzett az 1996-os Európa-bajnokságon, csakúgy, mint a fia az osztrákok ellen az idei tornán.

Federico Chiesa még csak 24 éves, de már lehet rá számítani
Fotó: Frank Augstein/POOL/AFP

A fiatalítás és a két rutinos védő vegyítése olyan jól sikerült, hogy immár 31 mérkőzés óta őrzi a veretlenségét a squadra azzurra. Az Eb-selejtező-sorozatot hibátlan teljesítménnyel, csoportelsőként abszolválta, igaz, a finn, bosnyák, görög, örmény, lichtensteini csoportból más nem is lehetett az elvárás. Az olaszok megint elkezdtek hinni a válogatottban. Az Európa-bajnokság első három meccse alapján jogosan. Törökország, Svájc és Wales ellen szórakoztató, eredményes futballt mutatott be Mancini csapata, sőt gólt sem kapott ezeken a találkozókon. Ausztria ellen akadozott a gépezet, de Mancini remekül cserélt, Chiesea és Pessina szállította a továbbjutást. Ugyan megszakadt a góltalansági rekord, de így is sikerült megdöntenie Dino Zoffék csúcsát, 1168 percen keresztül nem kaptak gólt válogatott mérkőzésen.

Ma este a belgák ellen korántsem biztos, hogy újabb kapott gól nélküli sorozat kezdődik. Alighanem Mancininak sem erre fáj a foga, ő beérné a belgák elleni továbbjutással.

Egykor denevérekkel dobálózott

Roberto Mancini soha nem elégedett meg a részvétellel, mindig győzni akart. Kilencéves korában annyira elkeseredett egy asztaliteniszmeccs elvesztése miatt, hogy denevéreket dobott az unokatestvére fejére. Huszonnégy évesen tagja volt annak a Sampdoriának, amely a klub története során először nyerte meg a Serie A-t, de Mancini már előretekintett. Éppen hogy csak elkezdődött a következő szezon, amikor elkezdte mondani a csapattársainak, hogy a következő lépcsőfok a Bajnokcsapatok Európa Kupája-győzelem. Nem sok hiányzott hozzá, az 1992-es BEK-döntő hosszabbításában 1-0-ra kikapott a Samp a Barcelonától. Mancinit edzőként sem kellett motiválni: amikor 2018-ban kinevezték az olasz válogatott szövetségi kapitányának, kijelentette, hogy „visszavezeti a válogatottat a világ tetejére”. Eddig jó úton halad.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.