Magyar volt a meccs mesterlövésze, de a válogatott kikapott

Lejátszotta második mérkőzését is Okinawa szigetén a magyar férfi-kosárlabdaválogatott a Nissay Kupán. A csapat a Japán elleni vereség után Finnországtól is kikapott, a második negyedben történt rövidzárlatot már nem tudta jóvá tenni, és a finnek így 89-72-re nyertek, de a különbség túlzó a játék képe alapján. Ferencz Csaba kilenc triplakísérletéből hat a gyűrűbe talált.

Magyar Nemzet
2021. 07. 09. 10:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem edzőmeccseket kell nyerni – ez Ivkovics Sztojan filozófiája. A magyar férfi-kosárlabdaválogatott szövetségi kapitánya ezért is vállalta el, hogy a nyári felkészülési időszakban a csapata részt vegyen Okinawában a Nissay Kupán az olimpiára készülő házigazda japánok, valamint Belgium és Finnország társaságában. A magyar játékosok a nyaralásból érkeztek az edzőtáborba, így a kapitány pontosan tudta, hogy nem a tornagyőzelem céljával utaznak a Távol-Keletre.

– Az egész torna alatt a japán szövetség vendégei vagyunk – mondta Ivkovics Sztojan. – Korábban is jeleztük feléjük, hogy nem csúcsformában jövünk, tisztában voltak azzal, hogy az első közös edzéseinket csak Tokióban tartjuk meg. Az elmúlt tíz évben mintegy hetven-nyolcvan edzőmeccset játszottunk, ebből tízet sem nyertünk meg, miközben az Európa-bajnoki selejtezőket tekintve tizennyolcból tizennégy győzelem a mérleg. Mindenki tudja, most azért játszunk, hogy gyakoroljunk, és hogy tartsuk a csapaton belüli egyensúlyt.

 

Ferencz Csaba tripláival tartotta a lépést a finnekkel a magyar csapat
Fotó: Pókász Endre/Hunbasket.hu

 

A kapitány ezt a japánoktól elszenvedett vereség és a finnek elleni mérkőzés között nyilatkozta a magyar szövetség portáljának. Hozzátette, a következő meccsen kipróbálja a három magas emberre szabott taktikát, nem véletlenül hozott magával hét centert, és tudja, ennek a begyakorlásához időre lesz szükség, emellett új védekezési variációkat is kipróbál majd a csapat.

Magyar idő szerint pénteken reggel hét órakor kezdődött meg a mérkőzés, amelyen nem voltak nézők a csarnokban.A finnek is előrébb tartanak a felkészülésben, ők már edzőmeccsel a tarsolyukban érkeztek Okinawa szigetére, így várható volt, hogy erőltetni fogják a gyors és kemény játékot. Rendkívül agresszíven, gyors lábmunkával védekeztek az északiak, igyekeztek csírájában elfojtani a magyar támadásokat. Ivkovics Sztojan sűrű cserékkel próbált tűzben tartani mindenkit. A mérkőzés nagy részében kiegyenlített játék zajlott a pályán, ám a második negyedben megtorpant magyar válogatott percekig nem talált a gyűrűbe. Ekkor a finnek elhúztak, és ezt az előnyt a végéig megtartották. Így a mérkőzést, ha a játék képét nézve kicsit túlzó különbséggel is, de Finnország nyerte meg 89-72-re. A magyar csapatból kiemelkedett Ferencz Csaba teljesítménye, aki a húsz pontjából tizennyolcat triplából ért el, 66 százalékos pontossággal célzott a hárompontos vonal mögül.

A torna vasárnap ér véget, a harmadik ellenfél Belgium lesz magyar idő szerint 11 órakor.

IVKOVICS SZTOJAN: – Ezúttal Keller Ákoson kívül mindenki pályára lépett, a fiúk megosztoztak a perceken. Alapvetően az első és a harmadik negyedben játszottunk a megszokott rotációnkkal, akkor rendben is voltunk, de nyilvánvalóan az a célunk, hogy mindenki kapjon lehetőséget – akinek eddig kevesebb jutott, annak nehezebben megy. A finneken látszott, hogy hetek óta edzenek és készülnek, sok meccs van már mögöttük a nyáron, ugyanakkor mi is megkapjuk a saját válaszainkat arra, amire szeretnénk. Nagyon agresszív, brutális védekezéssel találkoztunk, ez elég fura szabályértelmezéssel párosult. Nagyon korrektül vezették a mérkőzést a játékvezetők, ám a fizikailag erősebb csapat járt jobban az ítéleteikkel. A lepattanózás rendben volt, az egyetlen problémát ezúttal is a dobószázalékunk jelentette, a kettesek és a hármasok együtt negyven százalék alatt maradtak, a büntetőzés ötven százalék körüli volt, ez persze a védekezésünkre is hatott. Ferencz Csaba bizonyította, hogy még jó néhány évig húzza majd a Körmendet, csúcsformában játszott, kilenc triplájából hat célba ért. Egy ilyen idény és a buborékok után elégedettnek kell lennem, senki sem sérült meg, fontos, hogy a srácok tudjanak lazítani és élvezni a játékot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.