Olimpiai bajnokunk lemaradt Tokióról, ketten most nagyon örülnek

Nyolc magyar versenyző teljesítette a nevezési szintet, hozzájuk még tizenegyen csatlakozhattak.

Magyar Nemzet
2021. 07. 01. 19:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden lezárult az atléták olimpiai kvalifikációs sorozata, de aznap is rendeztek versenyeket, és a nemzetközi szövetségnek kellett másfél nap, hogy rendezze a versenyszámok ranglistáit, s „végeredményt” hirdessen. Igencsak szövevényes volt a rendszer, hiszen nem csak az egyes számokban meghatározott nevezési szintek teljesítésével lehetett kvótát szerezni. A szintekkel szándékosan magasra tették a mércét, hogy az ezt elérőkből még ne álljon össze az adott szám tokiói mezőnye. Az atlétáknak a szintteljesítési időszakban nézték az eredményeiket, ezek alapján pontokat kaptak, az öt legjobb pontszámuk átlagával kerültek fel az olimpiai ranglistára, és ez alapján töltötték fel a tokiói rajtlistát.

Nyolc magyar versenyző teljesítette a nevezési szintet, utána már nem kellett izgulnia Halász Bencének (kalapácsvetés), Helebrandt Máténak (50 km gyaloglás), Venyercsán Bencének (50 km gyaloglás), Gyurátz Rékának (kalapácsvetés), Krizsán Xéniának (hétpróba), Kácser Zitának (3000 m akadály), Kozák Lucának (100 m gát) és Márton Anitának (súlylökés). Hozzájuk az olimpiai ranglistáról még tizenegyen csatlakoztak: a férfiaknál 1500 méteren (itt 45 induló lesz Tokióban) Szögi István (42. hely) 110 m gáton (40), Szűcs Valdó (32.) 400 méter gáton (40), Koroknai Máté (40.), gerelyhajításban (32) Rivasz-Tóth Norbert (24.), a nőknél 800 méteren (48) Bartha-Kéri Bianka (38.), 3000 m akadályon (45) Wagner-Gyürkés Viktória (35.) és Tóth Lili Anna (45.), távolugrásban (32) Nguyen Anasztázia (28.), gerelyhajításban (32) Szilágyi Réka (30.), 20 km gyaloglásban (60) Madarász Viktória (53.) és Kovács Barbara (59.).

Láthatjuk, hogy Koroknai Máté és Tóth Lili Anna nagyon kicentizték, ők az utolsó kvótát szerezték meg versenyszámukban, Kovács Barbara pedig az utolsó előttit. De kevésen múlt az is, hogy a magyar csapat nem lett népesebb, mint tizenkilenc fő, ugyanis Kerekes Grétának (100 m gát), Farkas Petrának (távolugrás), Vindics Balázsnak (800 m), Baji Balázsnak (110 m gát), Huszák Jánosnak (diszkoszvetés) és Rába Dánielnek (kalapácsvetés) nem sokon múlt az olimpiai részvétele, ők három-öt hellyel csúsztak le róla. A vb-bronzérmes álmait súlyos sérülése törte össze, miként a 2012-es londoni olimpián kalapácsvetésben aranyérmes Pars Krisztián sem tudta megközelíteni a korábbi eredményeit műtétjei után, ő tizenhárom hellyel maradt le Tokióról, 45. lett.

Férfi diszkoszvetésben Kővágó Zoltán – aki a 2004-es athéni olimpián volt ezüstérmes – a rangsorban a 48. helyen végzett, a kvótához neki is a 32-be kellett volna bejutnia.

Az olimpiai ranglistán a legelőrébb álló versenyzőnk az Eb-bronzérmes Krizsán Xénia, ő a hatodik helyen áll hétpróbában, míg kalapácsvetésben a vb-bronzérmes Halász Bence a 11. helyet foglalja el.

Krizsán Xénia ott lehet a legjobbak között Tokióban
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Büszkék lehetünk arra, hogy a magyar olimpiai delegáció egyik legnépesebb tagja a magyar atlétaválogatott – mondta Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke. – Ez mindenképp mutatja a magyar atlétika jelenlegi stabil állapotát, helyzetét. Maximális tiszteletem és gratulációm annak a tizenkilenc atlétának, akik ezekben a nehéz időkben is sikeresen kiharcolták az olimpiai szereplést. A Magyar Atlétikai Szövetség továbbra is mindenben segíteni fogja majd őket, hogy az olimpiáig hátralévő pár hétben már százszázalékosan erre koncentrálva, minden külső tényezőtől megkímélve tudják majd befejezni a felkészülést. Helyezésbeli elvárásaink nincsenek, a cél, hogy egészségesen és elégedetten térjenek haza Tokióból, és legyenek büszkék a saját teljesítményükre. Tokió fontos állomás, de változatlanul a 2023-as budapesti világbajnokság a fő célunk, mindent ennek szemüvegén keresztül nézünk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.