Újságcikkből tudta meg, hogy nem ő megy az olimpiára

Az öttusa-szövetség elnöksége tegnap jóváhagyta a szövetségi kapitányok előterjesztését az olimpiai indulókkal kapcsolatban. A férfiaknál a kairói vb győztese, Marosi Ádám mellett Kasza Róbert, a nőknél Gulyás Michelle és Kovács Sarolta utazhat Tokióba. A tavalyelőtti Eb-n kvótát szerzett Demeter Bence csalódott, és Martinek János szövetségi kapitány kommunikációjával nincs kibélkülve. Szöul kétszeres bajnoka, Martinek elismeri, hogy nem időben tájékoztatotta a versenyzőt. Hozzátette, a válogatási elvek ismeretében senkit sem érhetett váratlanul a döntése.

Szilágyi
2021. 07. 01. 7:09
DEMETER Bence
Demeter Bence nem utazik Tokióba Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Öttusa-szövetség elnöksége elfogadta a szövetségi kapitányok előterjesztését, immár hivatalos a Tokióban induló magyar versenyzők névsora. A férfiaknál Kasza Róbert és a nőknél és Kovács Sarolta indulhat az olimpián. Demeter Bence és Alekszejev Tamara tartalék lesz, itthon készül, és csak akkor utazik Japánba, ha valamelyik versenyző sérülés vagy egyéb okok miatt nem tud rajthoz állni.

A névsor nem okozott különösebb meglepetést, legfeljebb a kihirdetés körül voltak anomáliák. Demeter Bence egy újságcikkből tudta meg, hogy a tavalyelőtti Európa-bajnokságon megszerzett kvótája ellenére nem számít rá Martinek János szövetségi kapitány. – A világbajnokságot követően számítottam arra, hogy végül nem én leszek a kedvezményezett, és a tavalyelőtti Európa-bajnokságon megszerzett kvótám ellenére nem indulhatok az olimpián. Kairóban a lovaglást leszámítva csúcsformában versenyeztem. Természetesen tisztában voltam a szövetségi kapitány válogatási elveivel, tudtam, hogy a kiemelkedő világbajnoki szereplés sokat nyom a latban, és én sajnos nem tudtam bekerülni az első hat közé, így csökkentek az esélyeim az olimpiai indulók kijelölésekor. Az viszont kifejezetten rosszulesett, hogy egy újságcikkből kellett megtudnom, hogy nem velem számol a kapitány. Ez még akkor sem elfogadható eljárás, ha Martinek Jánosnak igaza van. Bevallom, valóban nem tudtam megfelelni az elvárásoknak – mondta lapunknak Demeter Bence. Az Alba Volán versenyzője ha az olimpián nem is, az augusztus 29-én kezdődő lengyelországi katonai világbajnokságon mindenképpen rajthoz áll.

Demeter Bence végül nem sokra ment a tavalyelőtt kiharcolt kvótával
Fotó: Kovács Tamás/MTI

Martinek János megerősítette, valóban nem sikerült időben megosztani a hírt Demeterrel, de a versenyző edzőit tájékoztatta a döntéséről. A férfiak kapitánya hozzátette, objektív szempontok alapján döntött, Kasza Róbert a 2019-es budapesti vb-n elért ötödik helyével előzte meg a rangsorban a kairói vb-n a kilencedik helyen végzett Demetert. – Nyílt verseny volt, ezt Demeter Bence is tudja – közölte a kapitány.

Martinek János szerint senkit sem ért meglepetés
Fotó: Teknős Miklós

A nőknél a világbajnoki bronzérmes és egész évben egyenletes, jó teljesítményt nyújtó Gulyás Michelle tokiói indulása nem volt kérdéses. Kállai Ákos szövetségi kapitánynak két rutinos versenyző között kellett döntenie.

A javuló futóforma is Kovács mellett döntött
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az év nagy részében sérült, a Demeter Bencéhez hasonlóan a tavalyelőtti Eb-n kvótát szerzett Kovács Sarolta és a szintén tapasztalt Alekszejev Tamara közül végül előbbire esett a kapitány választása. – Alekszejev teljesítménye nem volt meggyőző az utóbbi időszakban, a szezon nagy részében sérült, de már egyre jobb formába lendülő Kovács viszont megérdemli az esélyt. A mostani állapota a tavaly októberit idézi, és ez bizakodásra ad okot. Az októberi felkészülése után a januári fedett pályás világkupaversenyen futott egyéni csúcsot. Ő a magyar és az egyetemes öttusasport kiemelkedő alakja. Ha ő egészséges, akkor nem vitás, hogy ott a helye a csapatban – indokolt Kállai Ákos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.