A svájci klasszis évének vége, de még mindig nem adja fel

Beigazolódott Roger Federer rajongóinak félelme, a svájci térdét ismét operálni kell. Federer idén már biztosan nem versenyez, de továbbra sem vonul vissza.

2021. 08. 16. 9:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napja még sok bizonytalanságról számolt be mostanra eldőlt, hogy ismét meg kell műteni a térdét. A negyvenéves svájci klasszis még mindig nem adja fel, a hosszú rehabilitáció után 2022-ben visszatérne a teniszpályára.

– Realista vagyok, tudom milyen nehéz az én koromban még egy operáció után megpróbálkozni a visszatéréssel. De amíg aktív játékosként tekintek magamra, addig segítséget jelent, hogy a visszatérés lebeg célként a szemem előtt a hosszú rehabilitációs folyamat során – mondta Federer.

Federer idén öt tornán vett részt, legjobb eredménye a wimbledoni negyeddöntő volt, ahol 6:3, 7:6, 6:0-ra kapott ki a lengyel Hubert Hurkacztól. Nem ez a legfontosabb szempont, de Federer biztosan nem szeretné, ha egy 6:0-ra elveszített játszma állna a sikerekben bővelkedő karrierje végén. Garanciák azonban nincsenek, és ezt a svájci is tudja.

– Tényleg nem tudom, hogy az volt-e az utolsó meccsem Wimbledonban – ismerte el Federer.

A svájcit pályafutásánák jelentős részében elkerülték a komolyabb sérülések, 2000 és 2015 között egyetlen Grand Slam-tornát sem hagyott ki. Harmincöt éves kora után tudatosan egyre kevesebb fellépést vállalt, a számára kevésbé kedvező salakpályás idényt többször is teljesen kihagyta, de amikor játszott, továbbra is a legnagyobb esélyesek között kellett emlegetni a nevét, 2017-ben és 2018-ban összesen három Grand Slam-trófeát nyert, jelenleg húsz sikerével közösen tartja a rekordot Rafael Nadallal és Novak Djokoviccsal.

A 2020-as Australian Open-elődöntő után Federer térdműtéten esett át, ezt pedig több mint egyéves kihagyás követte. Idén néhány versenyen ugyan láttuk, de az újabb operáció azt jelenti, hogy idén már biztosan nem lép pályára, noha korábban az augusztus 30-án rajtoló US Open és a saját kezdeményezésű Laver-kupa szerepelt a tervei között. Ha a legutóbbi rehabilitációból indulunk ki, akkor 2022 nyara lehet inkább a céldátum a svájci számára.

Az idei év tapasztalataiból kiindulva nem túl valószínű, hogy igazán rangos tornagyőzelemmel tudja lezárni pályafutását. De annyira azért összeszedheti magát, hogy ne egy 0:6-os szett jelentse a pontot a karrierje végén.

 

Medvegyev és Giorgi sikere

A torontói ATP 1000-es torna fináléjában az első kiemelt orosz Danyiil Medvegyev 6:4, 6:3-ra legyőzte a meglepetésdöntős amerikai Reilly Opelkát. A montreali WTA 1000-es versenyen pályafutása legértékesebb trófeáját szerezte az olasz Camila Giorgi, aki az esélyesebb cseh Karolína Plíšková ellen 6:3, 7:5-re nyerte a döntőt. A héten Cincinnatiben párhuzamosan rendeznek hasonlóan rangos viadalt a férfiak és a nők számára.

 

(A borítóképen Roger Federer. Fotó: Getty Images)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.