Árvízkárosult hajléktalanokon segít a Chelsea német sztárja

Az idei Bajnokok Ligája-döntő győztes góljának a szerzője, Kai Havertz különleges futballcipőt visel majd az Arsenal elleni rangadón a hétvégén, ezzel is a bajbajutottakon segítene. A Chelsea középpályását érzékenyen érintette a németországi árvízkatasztrófa, mert a közelben nőtt fel.

Magyar Nemzet
2021. 08. 20. 20:35
null
Germany's forward Kai Havertz controls the ball during the UEFA EURO 2020 Group F football match between France and Germany at the Allianz Arena in Munich on June 15, 2021. (Photo by FRANCK FIFE / POOL / AFP) Fotó: FRANCK FIFE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly nyáron 80 millió euróért vette meg a Chelsea Kai Havertzet a Leverkusentől, és a 22 éves középpályásnak nem volt könnyű éve. Nehezen illeszkedett be Angliában, és időbe telt, mire felvette a Premier League ritmusát.

– Furcsa év volt, új ország, új csapat… Minden új volt – állapította meg Havertz a BBC cikkében. – De ahogyan véget ért az idény, az sokat segített. Már megismertem a bajnokságot és a társakat, a mostani évad sokkal jobb lesz.

Minden jó, ha a vége jó alapon a német labdarúgó májusban megnyerte a Bajnokok Ligáját a Chelsea-vel, ráadásul az aranyat érő gólt ő szerezte a Manchester City elleni döntőben. – Sokat tanultam az elmúlt egy év nehézségeiből, felnőttem, mint játékos és mint ember. Ha például a németországi árvizekre gondolok, azt látom, hogy sokan sokkal rosszabb dolgokat éltek át, mint én.

Havertz győztes gólt lőtt a BL-döntőben   Fotó: Carl Recine

Miután júliusban Havertz a német válogatottal kiesett az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Anglia ellen, családi nyaralásra indult. Az apja hívta fel, hogy beszámoljon neki az áradások okozta németországi katasztrófáról.

– Először nem akartam elhinni, hogy komolyan beszél, mert heves esőzések néha előfordulnak arrafelé, de aztán képeket és videókat küldött – mesélte Havertz. – Szörnyű volt. Látszott, hogy mindent elárasztott a víz, autók úsztak mindenfelé, emberek voltak a vízben. Nézni is nehéz volt, mert húsz percre laktam onnan, ahol ez történt. Lényegében ott nőttem fel.

Az Aachenből származó labdarúgó hamar eldöntötte, hogy valamit tenni szeretne a bajbajutottakért. Azt találta ki, hogy a német Vöröskereszten keresztül próbál segíteni – a szervezet egy hónappal az áradások után még mindig napi tízezer meleg ételt szállít az áram- és vízellátás nélkül maradt embereknek az országban.

Havertz 200 ezer eurós (kb. 70 millió forintos) adománya csak az első lépés volt, mert azóta legyártatott száz pár különleges futballcipőt, amelyeket elárverez, és a befolyt összeg egy az egyben a rászorulók megsegítésére szolgál. A német középpályás már egy ilyen cipőt visel majd a Chelsea Arsenal elleni londoni derbijén vasárnap.

– A családom még mindig a környéken él, és tudom, milyen sokan lettek hajléktalanok odahaza – jegyezte meg Havertz. – Mindent elvesztettek, nincs hol aludniuk, nincs mit enniük, nincsenek ruháik. Még mindig rengeteg a probléma, itt az idő, hogy segítsünk.

Kai Havertz azt is elárulta, hogy szereti a természetet és az állatokat, a jövőben pedig minél többet meg akar tudni a klímaváltozásról, mert szerinte, ha az emberek elhatároznák magukat, tudnának javítani a helyzeten.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.