időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Az utolsóból lett az első, de ezen senki sem lepődött meg

2021.08.14. 21:46 2021.08.15. 07:26
Az utolsóból lett az első, de ezen senki sem lepődött meg

Szombaton megkezdődött a Vuelta a Espana, a háromhetes spanyol kerékpáros körverseny, amelyen a nyitó egyéni időfutamversenyt az utolsóként induló címvédő, a szlovén Primož Roglič (Jumbo–Visma) nyerte meg.

Megadták a módját a 76. Vuelta a Espana rendezői a szombati kezdésnek. A háromhetes spanyol országúti kerékpáros körverseny – amely a Tour de France és a Giro d’Italia mellett a harmadik Grand Tour-viadal – Burgosban egy 7,1 kilométeres egyéni időfutammal indult, a versenyzők pedig az idén 800 éves Szűz Mária-katedrális kapujából indultak. Amikor a Vuelta útvonalát tervezték, az is felmerült, hogy a Spanyolország északi részén található, 180 ezer fős lakosságú városban, a Kasztília-León Királyság s egykori fővárosában magából a székesegyházból rajtoltassák a versenyzőket, de erre a katolikus közösség azt mondta, hogy ezt azért mégse… Ezzel a magunk részéről is mélyen egyetértünk, a gótikus építészet remeke, a világörökség része kívülről is festői hátteret adott a prológhoz. S az útvonalat úgy alakították ki, hogy a versenyzők ide is tértek vissza.

 


A 7,1 kilométeres nyitószakasz a szintrajza alapján egyszerű feladatnak tűnt, de ez csak a látszat volt. Bár az elején a 862 méteres tengerszint feletti magasságból csak 942 méterre kellett felkapaszkodni, a helyenként kockaköves, rázóköves emelkedő után a lejtmenetet veszélyes kanyarok tűzdelték, itt nagyon észnél kellett lenni, s csak az utolsó két kilométer volt sík terep. 

A legtöbben úgy vélik, hogy az idei Vuelta a szlovén Primož Roglič (Jumbo–Visma) és a kolumbiai Egan Bernal (Ineos Grenadiers), illetve csapataik nagy párharcáról szól majd. 2019-ben és 2020-ban Roglič diadalmaskodott a spanyol körversenyen, Bernal 2019-ben megnyerte a Tour de France-t, idén pedig a Giro d’Italiát. Az Ineos csapata a Vueltán még a Jumbóénál is jóval erősebbnek tűnik, pedig az sem éppen gyenge. 

Az első napon azonban az összetett menői közül Rogličnak állt a zászló, már csak azért is, mert a tokiói olimpián ő nyerte meg az időfutam versenyt; igaz, a mostaninál jóval hosszabb távon, 44,2 kilométeren. Nos, Roglič a rövidebb távon is nagyot alakított, a 184 induló közül ő vágott neki utolsóként a távnak, s ő bizonyult a legjobbnak. Az időeredménye 8:32 perc lett, s magára is húzhatta az összetettben vezetőt megillető piros trikót.

– Csodálatos lett a kezdés, élveztem minden pillanatát! – jegyezte meg  Primož Roglič.

 

Egan Bernal huszonhét másodperc hátrányt összeszedve a 46. lett, de azt tudhattuk, hogy az időfutam nem az ő műfaja. A kolumbiai versenyző ideje a hegyekben jöhet el, ám Roglič ott is jól megy; nagy versenyre van kilátás.

 

 Vuelta a Espana, 1. szakasz, Burgos–Burgos, 7,1 km, egyéni időfutam: 

1. Primož Roglič (szlovén, Jumbo–Visma) 8:32 perc
2. Alex Aranburu (spanyol, Asztana–Premier Tech) 6 másodperc hátrány
3. Jan Tratnik (szlovén, Bahrain Victorious) 8 mp h. 

Vasárnap a Caleruega és Burgos közötti 166,7 kilométeres szakasszal folytatódik a 76. Vuelta a Espana. A 3417 kilométer össztávú viadal szeptember 5-én Santiago de Compostelában, a híres Szent Jakab-zarándokút (ismert nevén El Camino) záróállomásán ér véget.

 

(A borítóképen Primož Roglič immár a piros trikóban. Forrás: Twitter/Team Jumbo–Visma cycling.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.