Beindul az élet az unalmasnak csúfolt olasz futballban

Címvédés nem valószínű, a papírforma a Juventus győzelmét ígéri a hétvégén rajtoló olasz labdarúgó-bajnokságban. A Serie A elveszítette Romelu Lukakut, de visszakapta José Mourinhót.

Magyar Nemzet
2021. 08. 21. 8:30
Marine, José Mourinho
epa08906855 Tottenham's manager Jose Mourinho reacts during the English Premier League soccer match between Wolverhampton Wanderers and Tottenham Hotspur in Wolverhampton, Britain, 27 December 2020. EPA/Carl Recine / POOL EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: Carl Recine / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válogatott nyári Eb-győzelme újra ráirányíthatja a figyelmet az olasz klubfutballra, de felelőtlen jóslatokba nem érdemes bocsátkozni. Már csak azért sem, mert a Serie A legnagyobb sztárjai közül többen, például az Európa-bajnokság legjobb játékosának választott kapus, Gianluigi Donnarumma és a bajnok Inter belga csatára, a világ egyik legjobb, de kétségkívül legerősebb centere, Romelu Lukaku is külföldre igazolt. maradt, marketingvonalon ez sokat hozhat a konyhára, de a Juventus 36 éves csatára sem biztos, hogy Olaszországban kezdi meg a szezont. 

Roberto Mancini, az Eb-győztes válogatott szövetségi kapitánya szerint az egység, nem pedig a sztárok diadala volt a nyári siker. A squadra azzurra aranyérme nem feltétlenül vonzza a klubfutball rajongóit a stadionokba vagy a tévék elé, pedig az utóbbi tíz év legizgalmasabb bajnoksága következik Olaszországban. Az előző tízből kilencet a Juventus nyert meg, legutóbb az Internazionale lett a befutó, de a milánóiak kínai tulajdonosa nem marasztalta Antonio Conte edzőt, és lemondott Lukakuról, valamint a szintén kulcsember Achraf Hakimiről is. 

Fotó: NurPhoto via AFP

Önmagára valamit is adó elemző nem tekinti favoritnak a címvédőt. A trónfosztottat annál inkább: Andrea Pirlo menesztése után visszatért a Juventushoz Massimiliano Allegri, a világ legjobb klubedzőinek egyike, aki korábban kétszer is bevitte a BL-döntőbe a Zebrákat. A Juve megszerezte a nyári Eb egyik kellemes meglepetését, Manuel Locatellit, kulcsjátékost nem engedett el, Ronaldo jövője lóg a levegőben, de ő ma már nem számít pótolhatatlannak. Visszatért a ligába három kiváló edző, közülük is kiemelkedik José Mourinho, a portugál tizenegy év vándorlás után a Romában kapta meg karrierje utolsó nagy lehetőségét. Újra a Serie A-ban dolgozik Maurizio Sarri, aki a Chelsea-vel 2019-ben megnyerte az Európa-ligát, majd a Juventusszal a bajnokságot. Azóta kipihente magát, a Bajnokok Ligája-indulást jelentő dobogóközeli helyekre pályázó Laziót vezetheti az új szezonban. Újra olasz földön dolgozik Lucia­no Spalletti: Huszti Szabolcs korábbi szentpétervári edzője legutóbb két éve az Internél tevékenykedett, az új szezonban Nápolyban lesz dolga.

Fotó: Carl Recine

Az előző bajnokság első hét csapata közül öt (Inter, Juventus, Napoli, Lazio, Roma) váltott edzőt a nyáron, ilyen vándorlásra még nem volt példa a sokszor unalmasnak csúfolt Serie A történetében. Arra sem, hogy egy időben ilyen sok jó szakember dolgozzon Olaszországban, miattuk is érdemes figyelni az olasz klubfutballt, nem beszélve az örökifjú Giorgio Chielliniről, a még mindig éles Zlatan Ibrahimovicról vagy a fiatal Nicolo Barelláról. Biztosan nem fogunk unatkozni.  
 

Serie A, 1. forduló, szombat: Internazionale–Genoa 18.30 (tv: Sport 1), Verona–Sassuolo 18.30, Empoli–Lazio 20.45 (tv: Sport 2), Torino–Atalanta 20.45 (tv: Sport 1). Vasárnap: Bologna–Salernitana 18.30 (tv: Sport 2), Udinese–Juventus 18.30 (tv: Sport 1), Roma–Fiorentina 20.45 (tv: Sport 1), Napoli–Venezia 20.45 (tv: Sport 2). Hétfő: Cagliari–Spezia 18.30 (tv: Sport 1), Sampdoria–Milan 20.45 (tv: Sport 1).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.