Egy éve kómában volt, most pedig hatalmas győzelmet aratott + videó

Kedden a holland Fabio Jakobsen, a Deceuninck–Quick-Step sprintere nyerte meg a spanyol országúti kerékpáros-körverseny, a Vuelta a Espana negyedik szakaszát, az El Burgo de Osma és Molina de Aragón közötti 163,9 kilométeres etapot. Az a Jakobsen, aki egy éve, augusztus 5-én a lengyel körversenyen szörnyű balesetet szenvedett, élet és halál között lebegett, s két napig mesterséges kómában kellett tartani.

2021. 08. 18. 9:44
null
Molina de Aragn, 2021. augusztus 17. Az els helyen vgzett Fabio Jakobsen, a Deceuninck - Quick-Step holland versenyzje a Vuelta a Espana spanyol orszgti kerkpros krverseny Burgo de Osma s Molina de Aragn kztti 163,9 kilomteres, negyedik szakaszt kvet eredmnyhirdetsen 2021. augusztus 17-n. MTI/EPA/EFE/Manuel Bruque Fotó: Manuel Bruque
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy álom vált valóra a nagy bukásom után. Hosszú út vezetett idáig, rengeteg időbe és erőbe telt, de boldog vagyok, hogy itt lehetek – nyilatkozta a 25. születésnapját a verseny alatt, augusztus 31-én ünneplő Fabio Jakobsen kedden, a Vuelta negyedik szakaszának megnyerése után. A holland bringás köszönetet mondott azoknak a lengyel és holland orvosoknak, kórházi dolgozóknak, akik ápolták azt követően, hogy tavaly a lengyel körversenyen horrorbalesetet szenvedett. 

Annak a versenynek az első szakaszán, a katowicei mezőnyhajrájában egy lejtős befutónál Jakobsen jobbról próbálta kerülni az ugyancsak holland Dylan Groenewegent (Jumbo–Visma), aki erőszakosan eléje vágott, és feltolta a kordonokra. Jakobsen hatalmasat bukott, rögtön látszott, hogy nagyon nagy a baj. Elsőként csapattársa, a francia Florian Sénéchal rohant oda hozzá, aki megakadályozta, hogy a vérében úszó, fuldokló Jakobsen lenyelje a nyelvét. Az arcának minden csontja eltört, szinte az összes fogát elvesztette, két napig mesterséges kómában tartották. Műtétek során esett át. Megsérültek a hangszalagokat irányító idegei is, amikor hazatérhetett Lengyelországból, még beszélni sem tudott.

 

A beleset során az útra berepülő kordonok további versenyzőknek is nekicsapódtak, és a vétkes Groenewegen is összetörte magát, persze közel sem annyira, mint az áldozata.  Megrendülve mondta, hogy természetesen nem akart sérülést okozni, sajnálja a történteket, és tudja, hogy ez örökre sötét folt maradt a pályafutásában. A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) kilenc hónapos eltiltással sújtotta, utána újra versenybe állt. 

Kész csoda, hogy a rehabilitációja után Jakobsen áprilisban már elindult a török körversenyen, igyekezett újra hozzászokni a versenyzéshez, de ekkor érthetően még csak a mezőnyben tekert. A visszatérése utáni ötödik versenyén, a vallon körön azonban két szakaszt is megnyert, és a pontversenyben a második helyen zárt. Most pedig a Vueltán a második szakaszon második lett, kevéssel lemaradva a belga Jasper Philipsen (Alpecin–Fenix) mögött. A negyedik etapot pedig már ő nyerte meg, egy másik klasszis sprintert, a francia Arnaud Démare-t (Groupama–FDJ) lehajrázva. Ez már olyan nagy győzelem, amely után semmi kétség: a 2019-es Vueltán két szakaszt megnyerő Fabio Jakobsen visszatért a legmagasabb szintre.

   (A borítéképen Fabio Jakobsen, a Vuelta negyedik szakaszának győztese. Fotó: MTI/EPA/EFE/Manuel Bruque)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.