Egymillió dolláros félreértés, ráfázott az olimpiai bajnok!

Hihetetlen történet kering az orosz médiában! Az első hírek szerint nagyot kaszált az oroszok verhetetlen birkózója, a dagesztáni Abdulrasid Szadulajev, aki 25 évesen már kétszeres olimpiai bajnok. Ő maga adott hírt arról, hogy a tokiói győzelméért megjutalmazva földije, Magomed Gadzsijev parlamenti képviselő egymillió dollárt ad neki. A politikus szerint azonban erről szó sincs! S Szadulajev is visszakozott.

2021. 08. 12. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magomed Gadzsijev nevével nem találkozunk az orosz oligarchák listáján, és az aranyérmes Szadulajevvel készült friss közös képéhez sem a legszebb Armani öltönyét vette fel, de gondolhattuk, mégiscsak van mit a tejbe aprítania, ha csak úgy egymillió dollárt képes ajándékozni. Gadzsijev amúgy 2003 óta az Állami Duna, a törvényhozás alsóházának a képviselője, a Vlagyimir Putyin által alapított Egységes Oroszország párt képviselője. A sztori kirobbanásakor a Gazeta.ru portál megjegyezte: „érdekes”, hogy Gadzsijev a 2020-as vagyonbevallása szerint 9,11 millió rubelt keresett, most pedig 74 millió rubelt ajándékozott, az egymillió dollár ennyit tesz ki átváltva. De a portál azt már nem firtatta, honnan van a tekintélyes summa.

– Szeretnék köszönetet mondani földimnek a csarodini járásból, az Állami Duma képviselőjének, Magomed Gadzsijevnek, aki úgy döntött, hogy egymillió dollárt ajándékoz nekem a tokiói győzelmemért. Edzőm, Samil Omarov munkája sem maradt figyelmen kívül. Ezt viszonozva mindketten azon leszünk, hogy tartsuk a nívót és további győzelmekkel örvendeztethessük meg a szurkolóinkat – írta ki az Instagram-oldalára szerdán Abdulrasid Szadulajev, aki Tokióban a szabadfogásúak 96 kilogrammos súlycsoportjában diadalmaskodott. Kétségkívül napjaink egyik legeredményesebb birkózója, és alighanem a legjobb.

Szerda este viszont a képviselő cáfolt, azt állítva, hogy ő csak gratulált az olimpiai bajnoknak, szó nincs arról hogy egymillió dollárt adna neki! Szadulajev pedig szépen megváltoztatta a bejegyzését, de csak az egymillió dollárt húzta ki, a pénzjutalom összege már nem szerepel a bejegyzésben, a többi viszont maradt. S még beszúrt egy köszönetet a támogatásárt, amit felnőtt pályafutásában már hosszú ideje megkap a földijétől.

 

 

 

Nagy kérdés, hogyan történhetett meg ez az egymillió dolláros „félreértés”? A két fél közül az egyik megviccelte a másikat? Vagy esetleg egy nagy ünneplés közepette valaki nem volt józan? Lássuk be, ezt az eshetőséget sem zárhatjuk ki.

Ami biztos, Abdulrasid Szadulajev még csak 25 éves, de már kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok, van négy Eb-aranya, és kétszer megnyerte az Európai Játékokat is. A Nemzetközi Birkózószövetség adatbázisában azt találjuk róla, hogy 2014 óta – amikor 18 éves volt –  huszonkilenc versenyen indult, és ebből huszonhetet megnyert! A 2017-es párizsi vb döntőjében a sportág másik zsenije, a fél évvel idősebb amerikai Kyle Snyder tudta legyőzni a 97 kg-ban.

A 2016-os riói olimpián Snyder lett a 97 kg olimpiai bajnoka, Szadulajev öt éve még a 86 kg-ban versenyzett az ötkarikás játékokon és verte tönkre a mezőnyt. 2017-ben még nem jött össze neki, de a 2018-as vb-n egy súlycsoporttal feljebb is elfoglalta a trónt. S éppen a Papp László Budapest Sportarénában, itt a fináléban már legyőzte Snydert. Mi több, két vállra fektette! Tokióban is ők ketten vívták a döntőt, és újra Szadulajev kerekedett felül, ezúttal 6-3-as pontozással.

Az UWW adatbáziásban azonban azt találjuk, hogy idén júniusban Oroszországban, Kaszpijszkban az Ali Alijev-emlékversenyen csak második lett az üzbég Magomed Ibragimov mögött, és ennek utána kellett néznünk, hogyan fordulhatott elő. Nos, az történt, amit gyanítottunk, Szadulajevet itt sem verték meg. Volt egy kisebb térdsérülése, nem akart kockáztatni, hogy nagyobb baj legyen belőle az olimpia előtt, ezért visszalépett a döntőtől. Szóval, felnőttként mindössze egy veresége van, de ezért már többször revánsot vett.

A tokiói olimpia záróünnepségén Szadulajev volt az oroszok zászlóvivője, amit a TASSZ-nak nyilatkozva nagy megtiszteltetésnek nevezett, előtte bevallotta, hogy kicsit izgul. Az biztos, hogy most megint izzadhat a tenyere.

Egymillió sékel az olimpiai bajnoknak – ez nem vicc!

 A ritmikus gimnasztikában olimpiai bajnoki címet szerzett izraeli Linoy Ashram egymillió sékelt (94 millió forint) kap tokiói sikeréért – ez komoly! Az egyéni összetettben győztes sportoló azzal együtt lett aranyérmes, hogy szalaggyakorlata közben elejtette a szert, miközben a japán fővárosba kimagasló favoritként érkező orosz Dina Averinának hibátlan alakítása ellenére be kellett érnie az ezüsttel. A pontozás ellen az oroszok már a helyszínen tiltakoztak, majd hivatalos panaszt nyújtottak be a sportági világszövetségnél. A 22 éves Ashram az első rg-s, aki olimpiai aranyat nyert Izraelnek, emellett kétszeres Európa-bajnok, továbbá hat ezüst- és öt bronzérme van a világbajnokságokról.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.