A Fradi megragadta a szerencséjét, de még nincs biztonságban

A Ferencváros 2-0-ra győzött a Slavia Praha elleni párharc első meccsén, a tét pedig a Bajnokok Ligája selejtezőinek a rájátszása. Magyar részről Peter Ströger vezetőedző és a kapus Dibusz Dénes is kiemelte, hogy a Fradi csapatként remekül teljesített, a szerencse is velük volt, és mindketten tudják, nagyon nehéz visszavágó vár rájuk jövő héten kedden sorra kerülő prágai visszavágón. A csehek a Groupama Aréna kivételes hangulatának is tulajdonítják azokat a végzetes hibákat, amelyeket a magyar bajnok góljai előtt elkövettek.

2021. 08. 05. 10:52
null
Budapest, 2021. augusztus 4. Ferencvárosi játékosok ünnepelnek, miután csapatuk 2-0-ra gyõzött a Slavia Praha ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezõjének harmadik fordulójában játszott mérkõzésen a Groupama Arénában 2021. augusztus 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem is ledolgozhatatlan, de bizakodásra okot adó előnyt szerzett a Ferencváros. Komoly eredmény a 2-0-ás hazai győzelem, mert a Slavia Praha mára tekintélyes csapattá vált a kontinensen, legutóbb az Európa-ligában például a negyeddöntői jutott el. A Bajnokok Ligája selejtezőinek a harmadik körében tehát a magyar bajnok kétgólos előnnyel utazhat Prágába a jövő héten, és ezért az előnyért keményen megdolgozott, különösen úgy, hogy a Kisvárda elleni hazai vereség után mélyről indulva kellett talpra állnia. Az igazsághoz tartozik, hogy a cseh együttes bizonyos szempontból saját magát verte meg, hiszen előbb egy ritkán látható öngóllal került hátrányba – egy hazaadott, guruló labda egy göröngyön irányt változtatva, felperdülve jutott a hálóba Kolár kapus lába felett –, majd egy felesleges tizenegyessel tetézte a saját bajait. És ott volt még Tokmac kihagyhatatlannak tűnő kihagyott ziccere, amely előtt egy védőtől kapta a passzt – ha a norvég csatár nem hibázik, 3-0-lal a Fradi fél lábbal már a BL rájátszásában érezhetné magát.

A Slavia Praha tehát több nagy szívességet is megtett a Ferencvárosnak, ugyanakkor a magyar bajnok sokat tett a szerencséjéért, nem is hasonlított arra a vergődő, széteső csapatra, amely szombaton kikapott a Kisvárdától. Ezt hangsúlyozta Peter Ströger vezetőedző is:

– Nagyon elégedett vagyok a csapat szerda esti teljesítményével, hiszen nagyon jó munkát végeztünk, megmutatkozott az a csapatszellem, amiről beszélgettünk a fiúkkal a Kisvárda elleni mérkőzés után – mondta a meccset követő sajtótájékoztatón. – Fontos volt látni a Kisvárda-meccs után, hogy nagyon sokat futottunk. A Slavia erőteljes csapat, jók a pontrúgásokból, veszélyes együttes. Ezért az alapoknak kellett nagyon erősnek lenniük nálunk. Amit láthattunk, hogy a csapatunk képes dolgozni a sikerért. Megvolt az esélyünk a további gólok szerzésére, de nem lehetünk elégedetlenek. A játék alapjaiban voltunk kifejezetten jók, mind fizikailag, mind taktikailag nagyon jó munkát végeztünk ma, de egyelőre csak a feladat ötven százalékát végeztük el. Tavaly egy meccs döntött a továbbjutásról, ez a szisztéma most nekünk kedvezne, most viszont még vár ránk a visszavágó, sok dolgunk lesz addig. A kétgólos előnyünk ellenére sem vagyunk még biztonságban. A második mérkőzésen meg kell mutatni a kvalitásainkat.

 

Járt a köszönet a szurkolóknak a ferencvárosiak részéről, a csehek szerint ők is közrejátszottak a 2-0-ás hazai győzelemben
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

A Ferencváros tavalyi útja a Bajnokok Ligája főtáblájáig eszébe jutott Dibusz Dénesnek, a válogatott kapusnak is. Elmondta, az első félidőben nagy nyomás nehezedett a a csapatára, a vezetéshez szükség volt a szerencsére, nehéz volt a Slavia ellen futballozni.

– Jó eredményt értünk el a visszavágóra, de ott még nehezebb dolgunk lesz, a csehek biztosan nagy erőket mozgósítanak majd a hátrányuk leküzdésére – tért rá a jövő héten kedden este sorra kerülő prágai mérkőzésre.– Hasonló meccsre számítok, mint amilyent tavaly játszottunk Glasgow-ban a Celtic ellen, akkor sikerrel jártunk, és bízom annyira magunkban, hogy okkal remélhessem, most is sikerrel járunk majd.

Sok szó esett a Ferencváros tizenkettedik játékosáról, a szurkolókról is. Csaknem telt ház előtt játszhatta a Fradiz ez a BL-selejtezőt, egész pontosan 17 127-en vettek jegyet erre a találkozóra, és fergeteges hangulatot teremtettek. Peter Ströger köszönetet is mondott nekik, és elárulta, az öltözőben beszéltek arról, hogy a lelátó rengeteg erőt adott a játékosoknak. Cseh kollégája, Jindrich Trpisovsky, a Slavia Praha vezetőedzője sem tudott elmenni szó nélkül a Groupama Aréna kivételes hangulata mellett:

– Ilyen akusztikával én még egyetlen stadionban sem találkoztam az európai kupasorozatokban. Öt-hat méterre egymástól a játékosok már nem hallották egymást, pedig hátul nagyon fontos a kommunikáció. Így hát jött az a gól, ami mindent megváltoztatott. A Ferencvárosnak nagyon sokat segített az otthoni környezet. Jól kezdtük a mérkőzést, beleadtunk mindent, ahogy az természetesen a kötelességünk is. A Ferencvárosnak gyakorlatilag helyzetei sem voltak az első félidőben. Azonban a kulcspillanatok nem úgy jöttek ki, ahogy azt szerettük volna. Nem használtuk ki a helyzeteinket, viszont az ellenfél jól élt a hibáinkkal. Peches meccsünk volt, ez a futballban előfordul, de nagyon sajnáljuk. A visszavágó még hátravan, nem veszett el a továbbjutásunk.

Az, hogy így van-e, kiderül augusztus 10-én Prágában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.