Rebrovot nem lehetett kinevezni ukrán szövetségi kapitánynak

Szerdán a felnőtt csapatok mellett semmilyen eredménnyel nem rendelkező 64 éves Olekszandr Petrakovot nevezték ki az ukrán labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának. A Ferencvárostól júniusban nem éppen békében távozott Szergej Rebrovnak még nem jött el az ideje.

2021. 08. 19. 13:32
Budapest 20210501 Labdarúgás 2021 NBI NB1 OTP Bank Liga Ferencváros FTC Mezőkövesd Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport Szerhij Rebrov Fotó: Tumbász Hédi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrij Sevcsenko augusztus elsején öt év után távozott az ukrán válogatott éléről, és Ukrajnában is sokan gondolták úgy, hogy egykori ékpárja, Szergej Rebrov váltja majd, aki júniusban igencsak elmérgesedett helyzetben felbontotta a Ferencvárossal 2022-ig szóló szerződését, és a sorozatban megszerzett három bajnoki cím után az Egyesült Arab Emírségekben vállalt munkát. Mégpedig az el-Ajnnál, Dzsudzsák Balázs egykori klubjánál. Az emírségekben szeptemberben kezdődik a bajnokság, Rebrov pedig hírek szerint négymillió euróért írt alá egy évre; azzal az eshetőséggel is kalkulálva, hogy jövő nyáron a Dinamo Kijev vezetőedzői posztja is várhatja. 

Időközben azonban Sevcsenko megjósolt távozása is bekövetkezett, az ukrán válogatott éléré pedig most kellett gyorsan találni valakit. Jelzés értékű, hogy Olekszandr Petrakovot csak ideiglenesen bízták meg a feladattal, a 2022-es világbajnokság kvalifikációs sorozatának végéig szól. A 64 éves Petrakov játékosként alacsonyabban jegyzett ukrán klubokban szerepelt, míg edzőként többnyire alsóbb osztályú csapatoknál tevékenykedett, az elmúlt tíz évben pedig különböző korosztályokban az ifjúsági válogatottak szakmai munkáját irányította. S egy kétségkívül szenzációs eredményt magáénak mondhat: a 2019-es, lengyelországi U20-as vb-n világbajnoki címig vezette az ukrán válogatottat. Utána harmadszor is visszament a lépcső aljára, hogy az U16-os válogatottal is meginduljon felfelé, így jött most a nagy ugrás a felnőtt nemzeti csapathoz.

Ukrajna a 2022-es világbajnokság európai D selejtezőcsoportjában három mérkőzésen három 1-1-es döntetlent ért el: a vb-címvédő franciák vendégeként értékes pontot szerzett, hazai pályán azonban nem bírt a finnekkel és a kazahokkal sem, ami két kínos eredmény. Az ukránok legközelebb szeptember elsején Kazahsztánban vendégeskednek, majd 4-én Franciaországot fogadják.

Nem nehéz kitalálni, Szergej Rebrovot azért nem lehetett kinevezni szövetségi kapitánynak, mert az el-Ajnnal kötött, nagyon jól fizető szerződéséből nem akart kilépni jelentős anyagi veszteség nélkül, és nem is tudott volna, mert az arab klub ragaszkodik a személyéhez. Az el-Ajn abba pedig nem ment bele, hogy egyszerre legyen a csapat edzője és ukrán szövetségi kapitány, mert ez is felvetődött. 

Így az Ukrán Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottságának szerdai ülése előtt már benne volt a levegőben, hogy – ha ló nincs, jó a szamár is alapon – ideiglenesen Petrakov kap megbízást. 

Az ukrán labdarúgás legendájának számító, kárpátaljai Szabó József még a kinevezése előtt kijelentette, hogy ez rossz döntés. 

–  Petrakov nem rossz ember, de nem dolgozott felnőtt csapatokkal, csak fiatalokkal, és ez óriási különbség. A vb-selejtezőkön nehéz a helyzetünk, legalább a második helyet meg kellene szereznünk a csoportban, hogy pótselejtezőt játszhassunk. Ha pedig nem jutunk ki a vb-re, a szurkolók szemében Petrakov lesz a sáros, tetőtől talpig – mondta játékosként a Szovjetunóval 1972-ben olimpiai bronzérmes, az ukrán válogatottat és a Dinamo Kijevet is irányító, 81 éves Szabó József. 

Petrakov kinevezése után pedig feltette a kérdést: 

– Az olyan játékosaink, mint Zincsenko vagy Jarmolenko hogy fognak felnézni rá? Adja isten, hogy megtalálják a közös nyelvet! 

A Sport.ua portálon megjelent publicisztikában is azt olvashatjuk, hogy a jobb sorsra érdemes Petrakovot a kinevezésével bedobták egy száguldó vonat alá… 

– Öt mérkőzésünk van a selejtezősorozatban, és ezt nem úgy kell felfognunk, mint egy bajnokságot, hanem úgy, hogy öt döntőt vívunk. Bizakodó vagyok, és mindent megteszek azért, hogy kijussunk a világbajnokságra – ígérte meg mindenesetre az újdonsült szövetségi kapitány. 

A történetbe azért illesszük bele az ukrán szövetség végrehajtó bizottsági tagjának, Vagyim Ivcsenkónak a Facebook-bejegyzését Petrakov kinevezéséről: „Rebrov támogatta a döntést. Várjuk, hogy a jelenlegi klubjával elváljanak az útjai.” 

A terep tehát elő van készítve Szergej Rebrovnak, aki talán azzal is kalkulál: ha az ukrán válogatott lemarad a 2022-es világbajnokságról, azt ne az ő nevéhez kössék. 

(A borítéképen Szergej Rebrov még a Ferencváros vezetőedzőjeként. Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.