Volt KGB-ügynök pénzeli a Bajnokok Ligája meglepetésklubját

Európa legszegényebb országa, Moldova a története során először juttatott futballcsapatot a Bajnokok Ligája főtáblájára. Csakhogy a Sheriff Tiraspol valójában nem a moldáv nemzet büszkesége, hanem egy szakadár, létezésében el nem ismert állam kirakatcsapata. Ráadásul egyáltalán nem szegény. Inkább a szegény ember PSG-je.

2021. 08. 26. 13:52
Football. Europa League. Lokomotiv vs. Sheriff
3227448 11/02/2017 Sheriff's players celebrate victory in the group stage match of the UEFA Europa League between FC Lokomotiv (Moscow, Russia) and FC Sheriff (Tiraspol, Moldova). Alexey Filippov/Sputnik (Photo by Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP) Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a Ferencváros ütötte el a Bajnokok Ligája-csoportkörébe jutástól a horvát Dinamo Zagrebet, idén a Sheriff Tiraspol. Moldova történetének első BL-főtáblás klubja a selejtező utolsó fordulójában, a hazai pályán aratott 3-0-s győzelem után Zágrábban szervezett védekezéssel 0-0-t ért el tegnap. Bár a moldáv futball megdicsőüléséről szólnak a hírek, ennél kuszábbak a szálak.

Állam az államban

Moldova Európa legszegényebb országa, amelyben az egy főre jutó GDP mindössze 3300 dollár. A Sheriff Tiraspol azonban csak papíron moldáv klub, valójában a Dnyeszter Menti Köztársaság vagy más néven Transznisztria kirakatcsapata. A szakadár állam 1990-ben nyilvánította ki függetlenségét, és 1992 óta autonóm területként működik, noha egyetlen ENSZ-tagország sem ismeri el az önállóságát.

Első moldáv klubként jutottak be a BL-be. Fotó: Europress/AFP

A Szovjetunió felbomlása után háború kezdődött Moldova és a szakadár állam között, amelyet orosz segítséggel utóbbi nyert meg, és az 1992-es békeszerződés értelmében Moldova mindennemű beleszólási jogáról lemondott a Dnyeszter folyótól keletre eső, Csongrád megye nagyságú területén, amelyet azonban továbbra is az ország részének tekint. Így jött létre a 470 ezer lakost nyilvántartó állam az államban tiraszpoli központtal.

Mamutvállalat a névadó

A transznisztriai főváros klubja, a Sheriff Tiraspol jobb híján a moldáv bajnokságban szerepel, s annak rekordbajnoka a 19 aranyérmével, noha az elsőt csak 2001-ben szerezte. 

Az elmúlt húsz év letarolásának hátterében a névadó Sheriff vállalatcsoport áll, amelynek két alapítója a korábbi KGB-ügynökök, Ilja Kazmalij és Viktor Gusan voltak – utóbbi a futballklub elnöke is egyben.

A Sheriff olyan mamutvállalattá nőtte ki magát Transznisztriában, amely az élet szinte minden területén piacvezető lett. Benzinkút- és áruházláncokat, tévécsatornákat, kiadókat kebelezett be, de élelmiszer-előállítással, Mercedes-árusítással is foglalkozik, plusz mobilhálózatot üzemeltet. Természetesen nagy politikai befolyással is rendelkeznek a milliárdossá lett tulajdonosok.

A boldog Sheriff-drukkerek. Fotó: Europress/AFP

Gusan 1997-ben lett a Sheriff Tiraspol elnöke, párhuzamosan azzal, hogy a vállalat az egy évvel korábban még Tiras Tiraspol néven alapított futballklub főszponzora lett. A hazai sikerek hamar jöttek, a nemzetközi áttörésre azonban még várni kellett. 2009-ben tört meg a jég, amikor a klub bejutott az Európa-liga csoportkörébe, amelyben eddig négyszer szerepelt.

A szegény ember PSG-je

Szegény csapatnak nem nevezhető a Sheriff Tiraspol, amely inkább a szegény ember PSG-je. A gazdag tulajok ugyanazt csinálják kicsiben, amit a Lionel Messit, Neymart és még egy rakás sztárt összevásárló párizsi szupercsapat katari vezetői nagyban. A tiraszpoli klubnak a negyedszázados fennállása alatt volt már 29 brazil, 21 román, 19 ukrán, 15 horvát és 11 szerb légiósa.

Ami ennél is megdöbbentőbb, hogy 55 különböző külföldi ország labdarúgói szerepeltek már a csapatban, így az már nem is meglepő, hogy például afrikai légiós is itt játszott először a moldáv bajnokságban. 

A Sheriff történetében hat játékosnak van több mint száz meccse, közülük csak egyetlen moldáv, és például a klubrekorder Wilfried Balima (215) Burkina Fasó-i.

A jelenlegi keret is hemzseg a légiósoktól. A Dinamo Zagreb elleni két meccsen egyetlen moldáv játékos volt a csapatban, de az eredendően brazil Henrique Luvannor is honosított labdarúgó. Vele együtt mindössze hat moldáv van a Sheriff 28 fős keretében, így a válogatott sem profitál a klub nemzetközi sikereiből, csupán ketten tagjai a nemzeti csapatnak a Sheriffből.

A tavalyi Fradi kétszer annyit ért

A BL valaha volt egyik legkevésbé értékes keretével vág neki a Sheriff a csoportkörnek. A Transfermarkt szerint 13 millió euró a keret összértéke, míg tavaly a Ferencváros volt a BL szegénylegénye a játékosok akkori 28 milliós összértékével.

A Sheriff az El-ben ugyanakkor már bizonyította, hogy a pénz nem minden. A kisebbik európai kupa csoportkörében győzte már le a holland Twentét, az ukrán Dinamo Kijevet, a norvég Tromsøt, az orosz Lokomotiv Moszkvát és a cseh Fastav Zlínt is, de a sztárcsapatoktól sem ijedt meg, 2013-ban a Tottenham otthonában például csak 2-1-re kapott ki.

Egy biztos: a BL-csoportkörének történetében a 34. résztvevő nemzet, Moldova csapataként lesz ott a Sheriff Tiraspol, akkor is, ha nem tekinthető teljes mértékben moldáv klubnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.