Az új európai vezérek viszonya továbbra sem felhőtlen

Péntektől vasárnapig negyedik alkalommal rendezik még a teniszezők számára a Laver-kupát, amelyen Európa válogatottja a világ többi kontinenséről érkezett játékosok csapata ellen mérkőzik meg. Az európai csapat eddig veretlen a torna történetében, viszont most először a nagy hármas nélkül áll fel.

2021. 09. 24. 9:48
Cicipasz nem csak a játéka miatt került előtérbe Fotó: AFP/ANGELA WEISS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Laver-kupa két teniszlegenda nevéhez köthető. Az egyik természetesen maga a névadó, az ausztrál Rod Laver, aki 1969-ben megcsinálta a naptári Grand Slamet, az Open-érában Novak Djokovics US Open-döntőbeli veresége után továbbra is egyedüliként. A másik pedig az ötletgazda, aki az első három Laver-kupán játékosként vezette győzelemre Európát. A svájci elhúzódó térdsérülése miatt idén, Bostonban nem léphet pályára.

– Természetesen nagyon fáj, hogy nem játszhatok. Az egyik célom minden tőlem telhetőt megtenni, hogy jövőre ismét pályára léphessek a Laver-kupán – mondta a hússzoros Grand Slam-bajnok Federer, akinek 2017-ben és 2019-ben 2018-ban pedig Novak Djokovics is csapattársa volt Európa színeiben. (Tavaly a pandémia miatt elmaradt a Laver-kupa.) Idén viszont először a nagy hármas nélkül kell pályára lépnie az öreg kontinens válogatottjának: Federer mellett Nadal is bejelentette már, hogy legközelebb 2022-ben lép pályára, Djokovics pedig úgy érezte, hogy a versenynaptárjába nem fér bele az esemény.

Az európai csapatot így a US Open-bajnok Danyiil Medvegyev és a Roland Garros-döntős Sztefanosz Cicipasz vezeti, akik viszont köztudottan nem kedvelik egymást. A rivalizálásban a fontosabb mutatókban egyelőre Medvegyev javára billen a mérleg nyelve, ennek ellenére az esemény felvezetéseként a görög játékos nem éppen hízelgő véleményt fogalmazott meg csapattársáról.

– Meglepő számomra, hogy ilyen nagy sikereket ért el, noha egydimenziós a játéka. Az eredményei viszont önmagukért beszélnek – fogalmazott Cicipasz, aki korábban unalmasnak is nevezte Medvegyev játékát, ezt a jellemzést azonban most már nem érezte pontosnak.

A játékosok erőssége alapján a nagy hármas hiányában is Európa az egyértelmű esélyes, hiszen a Medvegyev, Cicipasz, Alexander Zverev, Andrej Rubljov, Matteo Berrettini, Casper Ruud összeállítású válogatott valamennyi tagját az első tíz között találjuk az ATP-világranglistán, míg a túloldal egyetlen ilyen játékost sem tud felvonultatni.

A többi kontinens válogatottjának a korábbi években is a csapategység volt az egyik legfőbb erőssége, és a Medvegyev–Cicipasz-viszonyt ismerve idén is ebben bízhatnak. Talán ezért válogatta be a kapitány, John McEnroe az ausztrál Nick Kyrgiost, aki csak 95. a világranglistán, viszont eddig valamennyi Laver-kupán részt vett, és többször is hangsúlyozta, hogy a csapatviadalokon tudja kihozni magából a legjobbat. Mellette két kanadai (Félix Auger-Aliassime, Denis Shapovalov), két amerikai (Reilly Opelka, John Isner) és egy argentin (Diego Schwartzman) alkotja a piros mezes csapatot.

A Laver-kupán pénteken, szombaton és vasárnap is három egyes, valamint egy páros mérkőzést rendeznek. Az első napon aratott győzelmek egy, a szombati sikerek kettő, míg a vasárnapi diadalok három pontot érnek a végelszámolásban, így biztosított, hogy az utolsó versenynapra is éles marad a két válogatott összecsapása.

A riválisok nélkül kezd Európa

A pénteki meccsek (19.00, tv.: Eurosport 1) részletes programja már ismert, a legendás kapitányok, Björn Borg és McEnroe jelölése alapján az alábbi párosítások alakultak ki:

Ruud–Opelka
Berrettini–Auger-Aliassime
Rubljov–Schwartzman
Berrettini/Zverev–Isner/Shapovalov

Az első nap tehát Medvegyev és Cicipasz is csak szurkol. Sok idejük lesz beszélgetni egymás mellett a kispadon.

(A borítóképen Sztefanosz Cicipasz. Fotó: AFP/Angela Weiss)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.