Hamilton a nap vesztese, Verstappen duplán örülhet

Valtteri Bottas nyerte a Formula–1 történetének második sprintfutamát, rajta kívül még Max Verstappen és Daniel Ricciardo szerzett pontot, miközben Lewis Hamilton csak az ötödik helyen futott be. A győztes finn pilóta nem lehet felhőtlenül boldog, a vasárnapi Olasz Nagydíjon a mezőny végéről rajtolhat el.

Magyar Nemzet
2021. 09. 11. 17:31
BOTTAS, Valtteri
Monza, 2021. szeptember 11. Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Olasz Nagydíjának második szabadedzésén a monzai versenypályán 2021. szeptember 11-én. A futamot szeptember 12-én rendezik. MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi Fotó: Matteo Bazzi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki versenynapra jellemző Mercedes-fölény szombaton is kitartott: a pénteki első szabadedzést az időmérőt – a testvériesség jegyében – Valtteri Bottas, a szombati, második tréninget ismét Hamilton nyerte. Persze a finn pilóta eredménye ért többet, hiszen a kvalifikáción aratott győzelmének értelmében Bottas a szombat délutáni sprintfutamon az élről indulhatott, míg Hamilton a rajtrács második helyére sorakozhatott fel, mögöttük és Pierre Gasly következett.

Bottas remekül kapta el a rajtot, világbajnok csapattársa viszont elbóbiskolt, és Verstappen, valamint a két McLaren-pilóta, Daniel Ricciardo és Lando Norris is megelőzte. A britnél csak Gasly járt rosszabbul: épp hogy eltalálta Ricciardo autóját – ennek nyomán mégis eltört az Alpha Tauri első szárnya, a francia versenyző pedig a gumifalba csapódott. A hátsó traktusokban Cunoda Juki és Robert Kubica is összeakadt.

Gasly kicsúszása:

A balesetek következtében a harmadik kör végéig a biztonsági mezőny mögött autóztak a versenyzők, majd az újraindítást követően Bottas másodszorra is magabiztosan megőrizte  a helyét az élen, ezután folyamatosan növelte az előnyét Verstappennel szemben. Hamilton közben nemigen tudta előreverekedni magát, maradt az ötödik helyen, így pont nélkül zárta a kezdeti izgalmak után csendesen lezajlott sprintfutamot. Bottas győzött, három egységgel gazdagabban zárta a délutánt, viszont motorcseréje miatt a mezőny végéről rajtol el a vasárnapi Olasz Nagydíjon. A két pontot szerzett Max Verstappen ölébe hullott az első rajtkocka, míg az egy ponttal zárt Daniel Ricciardo a második helyről vág neki a versenynek. A további sorrend Norris, Hamilton, Leclerc, Sainz, Giovinazzi, Pérez, valamint Stroll.

Az Olasz Nagydíj vasárnap 15 órakor kezdődik Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) nélkül, aki koronavírus-fertőzése miatt zsinórban a második versenyhétvégét hagyja ki.

A futam rajtsorrendje:

1. sor:
Max Verstappen (holland, Red Bull)
Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)

2. sor:
Lando Norris (brit, McLaren)
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

3. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)

4. sor:
Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo)
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)

5. sor:
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
Fernando Alonso (spanyol, Alpine)

6. sor:
Sebastian Vettel (német, Aston Martin)
Esteban Ocon (francia, Alpine)

7. sor:
Nicholas Latifi (kanadai, Williams)
George Russell (brit, Williams)

8. sor:
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
Nyikita Mazepin (orosz, Haas)

9. sor:
Robert Kubica (lengyel, Alfa Romeo)
Mick Schumacher (német, Haas)

10. sor:
Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)
Valtteri Bottas (finn, Mercedes)

Borítókép: Valtteri Bottas autózik a monzai pályán. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.