Nem az a kérdés, a Barça kirúgja-e Koemant, hanem az, hogyan

Miután a Barcelona labdarúgócsapata 3-0-s vereséget szenvedett a Benfica otthonában, még a meccs helyszínén, Lisszabonban összeült a katalán válságstáb. A klub vezetői hajnali négyig vitatkoztak Ronald Koemanról, aki a Benfica ellen ülhetett utoljára a katalán kispadon.

Magyar Nemzet
2021. 09. 30. 18:57
Ronald Koeman
Barcelona, 2020. augusztus 19. Ronald Koeman, a spanyol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokságban játszó FC Barcelona új, holland vezetõedzõje a hivatalos bemutatásán Barcelonában 2020. augusztus 19-én. A csapat öt nappal korábban 8-2-es vereséget szenvedett a Bayern Münchentõl a labdarúgó Bajnokok Ligájának negyeddöntõjében. MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia Fotó: Alejandro Garcia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két forduló után rúgott gól és szerzett pont nélkül áll a Bajnokok Ligája csoportkörében a Barcelona, amely soha nem indította ilyen rosszul a sorozatot korábban. A Benfica elleni szerdai vereség lehetett az utolsó csepp a pohárban, sajtóhírek szerint már Lisszabonban arról tanácskoztak hosszasan a klub vezetői, hogyan távolítsák el Ronald Koeman vezetőedzőt.

Ez ugyanis nem olyan könnyű a Barcelona súlyos anyagi gondjaira tekintettel. Ebben az esetben ugyanis 12 millió eurót kellene kifizetni a holland szakembernek, és jelen pillanatban ez is nehézséget okoz a Barcelonának.

Ennek ellenére a hírek szerint azt eldöntötték, hogy elküldik Koemant, ugyanis a kifizetését tudják halasztani. De csak az Atlético Madrid elleni hét végi rangadó után bocsáthatják el az edzőt, s így a válogatott meccsek miatti szünetet kihasználva tehetnek pontot az edzőügy végére.

Ugyanakkor Koeman ebben az esetben is a Benfica ellen ülhetett utoljára a Barça kispadján, hiszen még a Cádiz elleni bajnokin kiállították, kétmeccses eltiltást kapott, amely még az Atlético ellen is él.

Nem is az edző eltávolítása az igazán nehéz ügy, hanem az utód megtalálása. A Daily Mail szerint a Barcelona jelenleg csak 3,8 millió eurót költhetne az új szakmai stábra, ez nagyjából négy százaléka annak az összegnek, amelyet a szigorú pénzügyi felügyelet alatt álló klub a teljes keret fenntartására fordíthat.

A pénz jelentősen korlátozza a Barcelona mozgásterét az új edző kiválasztásában. Felvetődött Andrea Pirlo neve, akinek azonban semmilyen La Liga-tapasztalata sincsen, ráadásul a Juventusnál eltöltött idénye kudarc volt kezdő edzőként. A klubelnök Joan Laporta állítólag Roberto Martinez szerződtetését szorgalmazná, de őt ki kellene vásárolni a belga szövetségi kapitányi posztjáról.

Az egyetlen név, akit valószínűleg mindenki támogatna: Xavi. A klub korábbi legendás középpályása jelenleg a katari Al Sadd vezetőedzője, és már korábban is szóba került a Barcelonánál, de a megfelelő időpontot még nem látta elérkezettnek. Nagy kérdés, hogy épp most, egy gazdasági és szakmai válság kellős közepén jött-e el a nagy pillanat a számára…

Van, aki szerint nem.

– A Barcelonánál jelenleg háború zajlik, ami árt a játékosoknak. Szerintem Xavinak még várnia kellene, mielőtt visszatér a klubhoz vezetőedzőként – foglalt állást a kérdésben Luis Suárez, a Barcelona korábbi támadója, aki az Atlético csatáraként várja a katalánok elleni szombati rangadót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.