A barátainál könyörgött ételért az egykori teniszcsillag

Mark Philippoussis egykoron Grand Slam-döntőt játszott Roger Federer ellen, de a visszavonult ausztrál teniszező a bohém életmódja miatt elképesztő mélységbe került.

Magyar Nemzet
2021. 10. 05. 13:59
Philippoussis, Mark
Budapest, 2012. december 4. Az ausztrl Mark Philippoussis jtszik a spanyol Carlos Moya ellen a Tennis Classics 2012 gln Budapesten, a Papp Lszl Sportarnban 2012. december 4-n. MTI Fot: Beliczay Lszl Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Philippoussis olyan pályafutást tudhatott magának a teniszpályán, amelyről sok társa csak álmodozhatott. Az ausztrál óriás a világranglista nyolcadik helyéig vitte, két Grand Slam-döntőben szerepelt, tizenegy ATP-tornát nyert, és a reklámszerződéseiből származó bevételei mellett (modellkedett, valamint televíziós műsorokban is szerepelt) majdnem hétmillió dollárt ütögetett össze. 

Látszólag mindene megvolt a kiegyensúlyozott élethez, azonban a siker megrészegítette, és bohém életmódja nyomorba kergette. Philippoussis a SAS Australia című televíziós műsorban szerepelt, ahol a résztvevőktől elvárják, meséljenek arról, amit a legjobban szégyellenek. A visszavonult sportoló itt mesélte el a történetét.

Padlóra kerülés

Philippoussis legfőbb sikereinek idején depresszióval küzdött. Többet keresett, mint amit el tudott képzelni, és fogalma sem volt, mit kezdjen hatalmas vagyonával. Így csak unalomból költekezett, a luxusautói mellett tizenöt motorbiciklivel is meglepte magát. Emellett a partnereit is napról napra cserélgette.

Talán a legmeghökkentőbb példája az őrült pénzszórásának, hogy egy alkalommal egy százezer dolláros Dodge Vipert vett magának pusztán azért, mert nem akart taxival hazautazni. Másnap már tovább is adott a járgányon.

Philippoussis 2006-ban vonult vissza, és rövidesen egyre rosszabb pénzügyi helyzetbe került, mígnem már a háromemeletes villájának a törlesztőrészleteit sem tudta már fizetni. Nem maradt más hátra, csődöt jelentett.

A 44 éves férfi akkoriban nemcsak pénzügyi válságban volt, hanem sérülések is gyötörték, hatodik térdműtétje vezetett a „nyugdíjba vonulásához”.

– A sérüléseim ellenére azt gondoltam, hogy sikerül majd továbblépnem és mindent megoldanom. Amikor már néhány hónapja nem játszottam, akkor megértettem, hogy nem mehetek tovább ezen az úton. 

Nem engedhettem meg magamnak sok mindent, a barátaimat kellett arra kérnem, hogy ételt vegyenek nekem. Nagyon szégyelltem magam azért, ami velem történt, és mély depresszióba estem. Nehéz volt három évet úgy eltölteni, hogy a teniszből nem volt semmi bevételem, a számlákat mégis fizetnem kellett. Tésztát és káposztát ettünk heti hétszer, mígnem ezek váltak az egyik kedvenc ételeimmé. Az édesanyám viszont a szegények ételének nevezte ezeket. Ez nagyon lehangoló volt. A szívemben sosem éreztem nagyobb fájdalmat, mint amikor azt láttam, hogy a hozzám közel állók az én cselekedeteim miatt gyötrődtek. Szégyelltem magam, mivel ők tették lehetővé, hogy elérjem a céljaim, és az én felelősségem lett volna, hogy gondoskodjak róluk 

– kesergett a 195 centiméter magas ausztrál.

Visszatérés

Philippoussis ismét a tenisz felé fordult, amikor megpróbált kimászni az általa kiásott gödörből. 2009 decemberében sokkolta a nyilvánosságot azzal, hogy bejelentette, visszatér a pályára. 

– Szeretnék elindulni néhány challenger-tornán, talán ATP-versenyeken is, esetleg az Australian Openen vagy Wimbledonban. Érzem, hogy még vannak befejezetlen ügyeim ott – nyilatkozta akkoriban.

Fotó: Beliczay László

A világranglista egykori nyolcadik helyezettjét Kim Clijsters inspirálta, aki 2007 májusában visszavonult, majd két évvel később, immár édesanyaként újra ütőt ragadott, és három Grand Slam-trófeával gyarapította gyűjteményét. 2012-ben búcsúzott el végleg a teniszpályától.

Ám Philippoussis története teljesen más volt, mivel ő nem a sportág szeretete miatt, hanem a pénzszerzés reményében tért vissza a játékhoz. Nem azért, mert akart, hanem mert muszáj volt neki. A folytatás ellen szólt az ausztrál kora is, ugyanis ő nyolc évvel idősebb volt, mint Clijsters a visszatérése idején. Túl hosszú szünetet tartott, és harmincnégy évesen már nem bírta felvenni a versenyt a fiatalabb társaival, esélye sem volt ellenük.

Philippoussis visszatérése inkább Björn Borgéhoz hasonlított, aki tizenegyszeres Grand Slam-bajnokként a kilencvenes évek elején – legfőképpen a pénzszerzés céljából – próbálkozott meg újra a versenyzéssel. A hétéves kihagyás azonban az ő játékán is meglátszott, és két év múltán ismét szögre akasztotta az ütőt.

Kiegyensúlyozottság

Mark Philippoussis ugyan nem ért el a sportágban akkora sikereket, mint a „Jégember”, de az önfeláldozó szüleinek köszönhetően legalább azzal foglalkozhatott, amit szeretett.

– Ha valaki profi sportoló lesz, az utolsó dolog, amire gondolna, hogy pénzügyi problémái lesznek. Szerencsémre, engem a családom mindig támogatott, és így sikerült kimásznom a gödörből – tette hozzá az ausztrál. – Az volt az álmom, hogy profi teniszező legyek, és a szüleim mindent feláldoztak azért, hogy elérjem a célom. Amikor ez sikerült, csak azt akartam, hogy megháláljam ezt nekik. Az édesapámnak jó munkahelye volt egy bankban, de felmondott, mert nekem akart segíteni – emlékezett vissza a visszavonult játékos.

Mark Philippoussis ma már kiegyensúlyozott életet él, megnősült, és feleségével két gyermeket nevel. 

– A családom az életem. Ők a mindeneim – mondta befejezésül az egykori teniszező.

Azonban a botrányok életének legnehezebb időszaka után sem kerülték el: 2017-ben édesapját, Nikolaost két kilencéves kislány megerőszakolása miatt tartóztatták le. A férfit végül felmentették a vádak alól, mivel a börtönben súlyos stroke-ot kapott, és rossz egészségi állapota miatt már nem tudott részt venni a tárgyalásokon.

A borítóképen: Mark Philippoussis a Tennis Classics 2012 gálán Budapesten. Fotó: MTI/Beliczay László

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.