A magyar játékosai hozták a bravúrt a magyar bajnoknak az Euroligában

Szerdán este a női kosárlabda Euroligában is elkezdődtek a csoportmérkőzések. Öt év után újra két magyar csapat szerepelhet az elit sorozatban, közülük az újonc Szekszárd elmaradva a legjobbjától, kikapott a Ryer Venezia otthonában. A kontinens legjobbjai közé tartozó Sopron Basket nagyon tartalékosan rajtolt a spanyolországi Gironában, ám a magyar játékosai remeklésének köszönhetően 68-63-as bravúrnak számító győzelmet aratott.

2021. 10. 07. 9:29
Forrás: fiba.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Aliz, Varga Sára és Határ Bernadett. Ők voltak azok a játékosok, akiknek a parádés teljesítménye kellett ahhoz, hogy a Sopron Basket óriási győzelemmel kezdje meg az Euroliga-szezont Spanyolországban. Ha azt vesszük, hogy a magyar bajnok az utóbbi három kiírásban bejutott a kontinens legrangosabb nő sorozatának négyes döntőjébe, akkor talán túlzás lenne használnunk az elragadtatást kifejező jelzőket, ám ezúttal ennél többről van szó. A Sopron Basket két kulcsembere ezekben a napokban az észak-amerikai profi ligának, a WNBA-nek az elődöntőjében játszik, más meghatározó emberei, mint például Jelena Brooks, Czukor Dalma és Gabby Williams sérüléssel bajlódnak.

Igaz, a spanyol Girona otthonában Gabby Williams végül pályára léphetett, de az érződött, hogy még nincs százszázalékos állapotban. Így több lehetőséget és ezzel több felelősséget kapnak a magyar fiatalok, akik ezúttal megmutatták, nemcsak a hazai bajnokságban, hanem a legmagasabb szinten, a kontinens elitjében is lehet rájuk számítani. Varga Sára elfogódottság nélkül, roppant hasznosan kosárlabdázott, Varga Alíz kötélidegekkel dobálta a kosarakat, köztük a legkritikusabb pillanatokban a triplákat, 208 centiméter magas Határ Bernadett pedig szorgalmasan szedte a lepattanókat, szám szerint tizenegyet. Így a szokásoktól eltérően nem a légiósok, hanem a magyarok remeklésével győzött a Sopron Basket 68-63-ra, amely tartalékosan ezzel tényleg nagy bravúrt hajtott végre.

A soproniaknál Varga Aliz volt a legeredményesebb 15 ponttal, Határ Bernadett 13-ig jutott.

 

Fotó: Fiba.com

 

– Nagyon boldogok vagyunk! – mondta a lefújást követően Gáspár Dávid vezetőedző. – A Girona erős hazai pályáján nyerni mindig óriási tett. Büszke vagyok a játékosokra, mert jól követték a tervet, amit kidolgoztunk, és a bekalkulálható hullámvölgyekből is rendre kitaláltunk a jó irányba, győzelemmel kezdve az Euroliga-szezont.

Öt év után ismét két magyar csapat szerepelhet az Euroliga főtábláján: a Szekszárdnak harmadik nekifutásra sikerült a selejtezőkből beverekednie magát. A magyar bajnokság legutóbbi ezüstérmese a komoly Euroliga-tapasztalatokkal bíró Reyer Venezia vendége volt, és nemigen tudta megnehezíteni a házigazdája dolgát, 80-59-re kikapott. Számára történelmi volt ez a nap, hiszen bemutatkozhatott az elitben, de ennél többet nem tudott elérni, még ha szégyent nem is vallott. Djokics Zseljko vezetőedző így értékelte a mérkőzést:

 – Nem lehetek elégedett, mert kaptunk nyolcvan pontot, és a csapatból sokan tudásuk alatt játszottak. Sok gyermeteg hibát követtünk el, biztos vagyok benne, hogy ennél sokkal jobban tudunk játszani. Köszönjük azoknak, akik elkísértek ide minket és buzdították a csapatot. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.