Angol módi: gumibottal, viperával a demokráciáért

Még mindig nem világos, miért tört ki verekedés a magyar szurkolók és a biztonságiak között a vendégdrukkereknek fenntartott szektorban az Anglia−Magyarország labdarúgó világbajnoki selejtezőmérkőzés alatt a Wembley-stadionban. Az angol média persze kéjesen botránkozik meg a magyar drukkerek viselkedésén, s természetesen Orbán Viktor felelősségét is felemlegeti. Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) az eset kivizsgálását ígéri, s jelentést tesz a nemzetközi szövetségnek, a FIFA-nak. Sok jóra nem számíthatunk.

2021. 10. 13. 10:40
England v Hungary - 2022 FIFA World Cup Qualifier
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 12: Police use their batons as they are attacked by Hungary fans during the 2022 FIFA World Cup Qualifier match between England and Hungary at Wembley Stadium on October 12, 2021 in London, England. (Photo by Marc Atkins/Getty Images) Fotó: Marc Atkins/Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vérfagyasztó képsorok kerültek nyilvánosságra még kedd este az Anglia−Magyarország világbajnoki selejtező alatt. Sárga mellényt viselő biztonságiak, köztük rendőrök hatoltak be gumibotokkal, viperákkal a magyar szurkolók közé, az akció véres verekedésbe torkollott, majd a biztonságiak meghátrálásával végződött. Átmenetileg. A találkozó után állítólag több magyar drukkert letartóztattak, a londoni rendőrség ezt az információt még nem erősítette meg.

Még mindig nem világos, miért tört ki a botrány. Még a találkozó megkezdése előtt állítólag egy magyar drukker rasszista módon sértegette a segítő személyzet egyik tagját. A londoni rendőrség hivatalos közleménye is erről szól.

A közlemény második fele pedig arról, hogy miután letartóztatták az illetőt, a kisebb zavargás után a rend gyorsan helyreállt. Hát, nem egészen így történt. Mindezt beismerésnek is tekinthetjük, hogy a rendezők nem álltak a helyzet magaslatán.

Más vélemény szerint a biztonságiak azért nyomultak be a magyar szektorba, mert ott többen átmásztak a székeken. Olaj volt a tűzre továbbá, hogy az angol drukkerek jól hallhatóan kifütyülték a magyar himnuszt, a magyarok pedig a térdelés szertartását bíráló molinót feszítettek ki.

Az alapok valószínűleg mégis valamelyik magyar szurkoló rasszista megnyilvánulása. A The Guardian publicistája, Barney Ronay elégedetten állapítja meg, hogy a rendőrök ennek hatására akcióba léptek, mondván, mindenkinek tudnia kell, a rasszizmus bűntett, ami ellen hatóságilag fel kell lépni.

Gumibotokkal, viperával a demokráciáért. Ez tehát az angol módi.

Ne hallgassuk el a magyar szurkolók felelősségét sem, akik közé a hírek és a képek tanúsága szerint lengyel segéderők is csatlakoztak. Nem akarunk általánosítani, de egynémely legény fizimiskáját látva, bizony nem zárhatjuk ki, nem volt ellenükre a balhé. Az meg egészen döbbenetes, hogy a szurkolók fellépésére meghátráltak a gumibotokkal felfegyverkezett rendőrök. A rend nem a fellépésük, hanem a távozásuk hatására állt helyre.

Az esemény persze ismét alkalmas Magyarország lejáratására. A The Guardian a gyűlölet éjszakájáról, a Daily Express több mint szégyenről ír, az angol sajtó egyhangúan elítéli hazánkat, egyenlőséget téve a feldühödött ultrák viselkedése és Magyarország között.

A The Guardian már említett publicistája természetesen úgy látja, Orbán Viktor áll a botrány mögött.

Érdemes az eszünkbe vésni, ki áll a túloldalon. Orbán Viktor személyes hatalma hangsúlyozása céljából fegyverezte fel a labdarúgást, amely az erőszakos ifjú hím haderő gyülekezési helye.

Hát megint megkaptuk.

Derék angol barátaink az Európa-bajnoki döntőt megelőző és követő eseményeken bámulatos gyorsasággal túlléptek. Emlékezhetünk arra, ahogy a jegy nélküli angol szurkolók áttörték a kordont, ütötték-verték, aki az útjukba került, így nyomultak be a stadionba. A találkozó után pedig a tizenegyespárbajban hibázó három angol játékos − Rashford, Sancho és Saka − rasszista támadás célpontja lett a közösségi médiában.

A megbélyegzés ellen, fájdalom, nem tehetünk semmit. Együtt kell élni vele. Miként azzal is, hogy az Angol Labdarúgó-szövetség a történtekről jelentést készít és tájékoztatja róla a FIFA-t. Szinte előre leírhatjuk, hogy mi szerepel benne. Miként azt is, a FIFA kiemelt ügyként gyorsan intézkedik majd.

Egyszer talán azt is megéljük, hogy az európai szövetség, az UEFA időt szakít az Eb-döntőt megelőző események kivizsgálására, ez ugyanis a mai napig várat magára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.