Aréna lett a megújult debreceni Főnix Sportcsarnokból

Ünnepélyes keretek között avatták fel Debrecenben a megújult Főnix Arénát. Az ünnepségen Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke, Papp László, Debrecen polgármestere, Bardóczy Gábor kormánybiztos, Juhász Roland vagyongazdálkodásért felelős államtitkár és Kósa Lajos, Debrecen országgyűlési képviselője, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnöke méltatta a megújult létesítményt, amely az egyik helyszíne a januári magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokságnak.

Magyar Nemzet
2021. 10. 20. 19:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Házigazdaként először Papp László, Debrecen polgármestere beszélt az ünnepségen. A városvezető elmondta, hogy a Főnix Aréna Debrecen egyik ékköve, s bár jó állapotban volt, az elmúlt években időszerűvé vált a korszerűsítése. A beruházás költségéből bruttó 2,5 milliárd forint a kormányzati forrás, 600 millió forintot a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) biztosított. Ebből egyebek mellett lefestették a külső homlokzatot, új színvilágot, burkolatot kapott a belső tér, korszerűsítették a gépészeti és informatikai rendszereket, a belső világítást, és kiépítették a nemzetközi előírásoknak megfelelő, a nézőteret is megfigyelő kamerarendszert.

 

 

– Nagyot álmodtunk 2018-ban, amikor Szlovákiával együtt beadtuk pályázatunkat a férfi kézilabda-Európa-bajnokság rendezési jogára. Törekvéseinket siker koronázta, hiszen a jövő év elején hazánk először rendezhet felnőtt férfi kézilabda-világversenyt. Már akkor egyértelmű volt, hogy Debrecen az egyik biztos helyszín – emelte ki Kocsis Máté, az MKSZ elnöke. – A városban mind a női, mind a férfi kézilabdázásnak komoly hagyományai vannak, de a kézilabdás eseményeknek is: 2004-ben és 2014-ben női kontinensverseny helyszíne volt a Főnix, de felejthetetlen a 2018-as női junior világbajnokság is, amelyet éppen itt, a Főnix-csarnokban nyert meg a magyar válogatott. A kormányzat támogatása mellett a Magyar Kézilabda-szövetség 600 millió forintos taoforrással járult hozzá a Főnix Aréna megújításához, így nagyszerű körülmények fogadhatják majd a sportág legjobbjai közé tartozó válogatottakat. Biztos vagyok benne, hogy Debrecen januárban is bebizonyítja, remek szervező, és az Európa-bajnokság mindenkinek sikert hoz majd, főként sportolóinknak, hiszen leginkább nekik köszönhető, hogy a nagy múltú és eredményes magyar kézilabdázás elnyerte az esemény rendezési jogát. Hajrá, magyarok!

 

 

A megújult Főnix Aréna első nagy versenye a november 18. és 22. között megrendezendő rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa-viadal lesz, amely az olimpiai kvalifikációs sorozat fontos állomása. Kósa Lajos, Debrecen korábbi polgármestere a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnökeként is beszélt a Főnixről.

– Itt lett világbajnok, itt nyerte meg a magyar junior kézilabda-válogatott a vébét  – kezdte mondandóját múltidézéssel Kósa Lajos. – Novemberben remek versenyt szeretnénk rendezni, igazi sztárkavalkáddal, de ehhez kellett, hogy a Főnix Aréna nemcsak a kézilabda szempontjából újult meg: a jégkészítési technológia is korszerűsödött, a versenyzők így a legjobb jégen mérhetik össze tudásukat.   

Az ünnepélyes átadó zárásaként szalagátvágásra került sor, majd leleplezték a januári férfi Európa-bajnokságig hátralévő időt jelző órát, amely végleges helyét a debreceni Kossuth téren foglalja el. Az Európa-bajnokságon a magyar válogatott Budapesten szerepel majd, míg a debreceni csoportkörben a világbajnoki címvédő, olimpiai ezüstérmes Dánia, az Eb-4. Szlovénia, Észak-Macedónia és Montenegró lép pályára.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.