időjárás 5°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

Félbeszakították a torna-vb-t, „szellemek” a csarnokban! + videó

Fábik Tibor
2021.10.20. 10:58 2021.10.20. 18:16
Félbeszakították a torna-vb-t, „szellemek” a csarnokban! + videó

Azt már a tokiói olimpián láthattuk, hogy a japánok nagyon komolyan veszik a koronavírus elleni védekezést, és most a Kitakjúsúban zajló torna-vb-n még magasabb fokozatba kapcsoltak. Bár a vb „buborékban” zajlik, a többszörösen tesztelt, minden nap ellenőrzött résztvevők között fertőzöttet találtak – ami bizony minden „buborékban” megesik –, s emiatt szerdán félbeszakították a férfiak selejtezőjét. Egy kolumbiai versenyzőnek lett pozitív a tesztje.

A program több mint egy órára leállt, védőfelszerelésbe öltözött személyzet érkezett, hogy a csarnokban fertőtlenítsen. A szereket alaposan kezelésbe vették, így természetesen a nyújtóra és a gyűrűre is felkapaszkodtak. Szürreális videót találtunk, mintha szellemek lepték volna el a csarnokot… No de hát fő a biztonság.

Ami válogatottunkat illeti, a szerdai nap végére eldőlt, hogy a selejtezőben még a mezőny első felében kedden szólított versenyzőink közül Mészáros Krisztofer bejutott az egyéni összetett döntőjébe. A győri tornász a 24-es fináléba az előkelő hatodik helyen kvalifikált. A kiemelkedő teljesítménye kapcsán meg kell említeni, hogy a világbajnokságokon legutóbb több mint húsz éve jutott be férfiversenyzőnk az egyéni összetett döntőjébe, 1999-ben Supola Zoltán a 20. helyen végzett.  

– Nagyon nagy boldogság számomra, hogy életem második vb-jén sikerült bejutnom az összetett döntőbe. Elégedett lehetek a hat gyakorlatommal, és az azokra kapott pontokkal. A mai nap kicsit lazább volt, nem edzettem, gyúratni voltam, majd az első két fordulót megnéztem a selejtezőkből a helyszínen, aztán lepihentem, hogy megfelelően tudjak készülni a pénteki napra. Őszintén szólva már kedden is reménykedtem abban, hogy bejuthatok a döntőbe, mert ismerem a mezőny jelentős részét, és bíztam benne, hogy a pontszámom elég lesz. A döntőre az a célom, hogy hasonló minőségű gyakorlatokat mutassak be, és akkor nem nagyon fogok hátrébb csúszni – nyilatkozta Mészáros Krisztofer a Magyar Tornaszövetség hírlevelében.

– Ha a világbajnokság előtt megkérdezték volna tőlem, hogy mit tippelek, őszintén szólva nem ezt válaszoltam volna – kommentálta versenyzőnk selejtezőben elért hatodik helyét Altorjai Sándor, a magyar szövetség főtitkára, csapatvezető. – Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy Krisztofer pontszerző helyen került be a legjobbak közé. Látszik rajta, hogy nagyon fel van spannolva, és ha az apróbb tartáshibáit kijavítja, akkor még előrébb is végezhet. Már a bázeli Európa-bajnokságon is voltak biztató jelek Titinél, de akkor az első szeren már rontott, és azt fejben nem tudta rendbe tenni. Emiatt sokat beszéltünk arról, hogy ha hibázik is, akkor azt hagyja maga mögött, törölje ki azonnal, és csinálja tovább a gyakorlatát. Itt most jól kezdett nyújtón, és az megalapozta az egész versenyét. 

Mészáros Krisztofert a közösségi oldalán az olimpiai bajnok Berki Krisztián, magyar szövetség sportigazgatója is megdicsérte:

További jó hír a magyar csapat számára, hogy a nőknél Bácskay Csenge egy visszalépés miatt szintén ott lesz az összetett döntőben. Ezáltal a korábban második számú tartalék Székely Zója került az első számú tartalék szerepkörébe, aki így végig a versenyzőkkel melegít majd a melegítőcsarnokban, hogy szükség esetén készen álljon a beugrásra. Az már korábban eldőlt, hogy a nőknél felemás korláton Kovács Zsófia, ugrásban pedig Bácskay Csenge ott lesz a szerenkénti döntőkben, mindketten az ötödik legmagasabb pontszámmal lettek finalisták.