Gyász és döbbenet: miért késelték halálra a futónőt?

Gyászol az atlétika világa és egy egész ország, Kenya, miután otthonában holtan találták napjaink egyik legjobb hosszútávfutóját, a 10 ezer méteren kétszeres vb-bronzérmes, a tokiói olimpián 5000 méteren negyedik helyen zárt Agnes Tiropot.

2021. 10. 14. 8:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mindössze 25 évesen elhunyt sportolót szerdán a nyakán és a hasán szúrt sebekkel találták holtan az otthonában. A rendőrség nagy erőkkel keresi a férjét, aki előzőleg sírva hívta fel Agnes Tirop családját azzal, hogy Isten bocsánatát kéri egy olyan tettért, amit elkövetett. Mindez egyértelművé teszi, hogy ki a tettes… A rendőrség tájékoztatása szerint a sportoló autóját betört szélvédővel és ablakokkal találták meg, vagyis a házaspár már a családi tragédia előtt veszekedett.

– Nyomasztó, végtelenül sajnálatos és nagyon szomorú, hogy elveszítettünk egy fiatal és ígéretes sportolót, aki olyan sok dicsőséget hozott országunknak a világ atlétikai színpadán, beleértve az idei tokiói olimpiát. Még szörnyűbbé teszi, hogy Agnes, aki minden tekintetben Kenya hőse, ilyen körülmények között vesztette életét fiatalon, bűncselekményben, amit egy önző és gyáva ember követett el – jelentette ki Uhuru Kenyatta, Kenya elnöke.

A gyilkosság megdöbbentette a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (WA) is.

– Az atlétika elveszítette egyik legfényesebb fiatal csillagát, mégpedig a legtragikusabb körülmények között – fogalmazott a szervezet elnöke, a kétszeres olimpiai bajnok, legendás középtávfutó brit Sebastian Coe. – Agnes Jebet Tirop 2015-ben, 19 évesen megnyerte a mezeifutó-világbajnokságot, és az elmúlt hat évben a világ egyik legjobb hosszútávfutója volt. A halála szörnyű csapás az atléták közösségének, Kenyának, a családjának, a barátainak, őszinte részvétemet küldöm nekik.

A Kenyai Atlétikai Szövetség közleményében úgy fogalmazott, hogy Kenya elveszítette egy „ékszerét”, s kiemeli, hogy Agnes Tirop az eredményei alapján az egyik legdinamikusabban fejlődő atlétanő volt a hosszútávfutásban.

Ezt támasztja alá, hogy idén szeptember 12-én a németországi Herzogenaurachben utcai futásban 30:01 percre javította a 10 kilométer tisztán női mezőnyben elért világcsúcsát. A versenyen a marokkói Asmae Leghzaoui nagyon régi, 2002. június 8-án futott 30:29-es csúcsát múlta felül.

Agnes Tirop a 2017-es, londoni, és a 2019-es, dohai szabadtéri világbajnokságon egyaránt harmadik lett 10 000 méteren, idén nyáron a tokiói olimpián pedig 5000-en a negyedik helyen végzett. Pályafutása során két Gyémánt Liga-versenyt nyert meg, 2018-ban Birminghamben 3000, 2019-ben, Stockholmban 5000 méteren győzött. Október 3-án még versenyzett, a genfi 10 km-es utcai versenyen a második helyen végzett.

Borítókép: Agnes Tirop. Forrás: World Athletics

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.