Lewandowski mintha a szivárványos lobbitól tartana leginkább

Ismeretes, hogy az 1956-os kezdetek óta eddig egyetlen esztendőben, tavaly nem ítélték oda senkinek az Európában játszó legjobb labdarúgónak járó Aranylabdát. A koronavírus-járvány miatti – azért vitatható – szünetnek egybecsengő vélemény szerint Robert Lewandowski, mint a díj első számú várományosa volt a legnagyobb vesztese. A Bayern München és a lengyel válogatott gólvágója bízik benne, idén kárpótolja őt a France Football szerkesztősége.

N. M.
2021. 10. 06. 9:23
LEWANDOWSKI, Robert
Dortmund, 2021. augusztus 17. Robert Lewandowski, a Bayern München játékosa ünnepel, miután belõtte csapata harmadik gólját a német labdarúgó Szuperkupáért játszott Borussia Dortmund-Bayern München mérkõzésen Dortmundban 2021. augusztus 17-én. MTI/AP/Martin Meissner Fotó: Martin Meissner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lewandowski a lengyel válogatott sajtótájékoztatóján beszélt az idei Aranylabda-szavazásról. (A Magyarországgal egy csoportban szereplő Lengyelország október 9-én San Marinót fogadja, majd október 12-én Albániába látogat.)

– A klubommal és egyénileg is jelentős sikereket értem el. Nem hiszem, hogy ennél többet tehetnék, ha csak nem a válogatottal. Bizonyítottam, hogy meg akarom nyerni az Aranylabdát – szögezte le majd így folytatta: – Nagy megtiszteltetés lenne elnyerni a díjat olyan sztárok mellett, mint Messi és Ronaldo, akik megközelíthetetlenek voltak az elmúlt években.

Remélem, nem befolyásolja a politika az idei szavazást, s csak az számít, mi történik ebben az évben. Vagy az elmúlt kettőben. Nem tudom, az előző évet számításba veszik-e majd.

Lewandowski mindjárt két problémát is felvetett.

Először is, a 2021-es szavazáskor csak az idei eredményeket veszik-e alapul, vagy a 2020-as teljesítmény is nyom-e a latban. Azt az érzésünk, hivatalosan nyilván csak 2021 alapján kell dönteni, de a szavazók lelkében azért 2020 is nyomott hagyott, ami nyilván kedvez a 33 éves csatárnak.

Másodszor, Lewandowski mit ért politika alatt?

Azt, hogy mint általában, a nagy tornákon, tehát 2021-ben a Bajnokok Ligájában, illetve az Európa-bajnokságon nyújtott teljesítmény számít elsősorban?

Netán arra céloz, hogy Lengyelország – Magyarországhoz hasonlóan – tüske az Európai Unió és hát az Európai Labdarúgó-szövetség vezetőinek is a szemében? Nem feledve, hogy a lengyelek is szabotálják a BLM térdeplős szertartását, sőt legutóbb a Legia Varsó szurkolói a Leicester elleni meccsen egyenesen gúnyt űztek belőle, amikor a híres lengyel ökölvívó, Andzrej „Andreww” Golota képe előtt térdepeltették le az angol klub játékosait.

Ha mindezt végiggondoljuk, Lewandowskinak bizony van oka az aggodalomra…

Dacára annak, hogy az eredményei félelmetesek. A 2019–2020-as idényben minden sorozatot figyelembe véve 55 gólt szerzett klubszinten, megnyerte a Bajnokok Ligáját, a Bundesligát és a Német Kupát a Bayern Münchennel, a lengyel válogatottal pedig kijutott az Európa-bajnokságra.

Lewandowski idén is remekel. Heteken át slágertéma volt, nem telik el úgy meccse, hogy ne szerezne gólt, sorozatban összesen 19 találkozón (a bajnokikat tekintve 15-ön) talált be az ellenfél kapujába. 

Ellene szól, hogy a lengyel válogatott leszerepelt az Európa-bajnokságon, utolsó lett a csoportjában, így egyből kiesett. S hát, igen, a politika valóban közbeszólhat. Ha nagyon akarják, a döntéshozók megindokolhatják a választásukat, amennyiben nem Lewandowskit akarnák kihozni győztesnek. Egyrészt kínálja magát aki egyre írja át a személyes rekordokat válogatott és klubszinte egyaránt, másrészt – talán meglepően hangzik – Jorginho.

Ne feledjük, a Chelsea és az olasz válogatott karmestere az egyetlen olyan labdarúgó, aki 2021-ben Európa-bajnoki és Bajnokok Ligája-győzelmet is ünnepelhetett.

Hogy ennek ellenére Robert Lewandowski fontosabb (jobb...) játékos nála? Többször tapasztalhattuk már, nem ez számít. S még csak komolyabb összeesküvés-elméletet sem kell szőni. 2018-ban Luka Modrič, a vb-ezüstérmes horvát válogatott és az abban az évben BL-győztes Real Madrid játékosa találtatott a legjobbnak, pedig minden elismerésünk mellett sem gondonánk, hogy nem láttunk nála jobb futballistát a pályán abban az évben...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.