Olimpiai bajnok váltónk lépett egyet a pekingi ötkarikás kvóta felé

Egyéniben a férfiaknál mindhárom, a nőknél egy versenyzőnk lett negyeddöntős 1000 méteren.

Magyar Nemzet
2021. 10. 22. 11:55
Liu Shaoang
Liu Shaoang
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatát nyitó pekingi viadal második napján a nők kezdték a programot. Ezer méteren az első körből a futamában második helyen végezve jutott tovább, Bácskai Sára Luca a harmadik, Kónya Zsófia a saját futamában negyedikként zárva viszont kiesett.  Jászapáti még így is csak a legjobb 35-be került be, s az olimpián majd 32-en indulhatnak. (Az olimpiai kvalifikációban négy világkupán lehet pontokat szerezni, s mindenkinek a három legjobb eredményét veszik majd figyelembe.) Versenyzőnk azonban a második akadályt is vette, ezúttal is második lett, ott van a negyeddöntőben, a legjobb húszban; folytatás vasárnap.

Férfi 1000 méteren olimpiai bajnoki címvédő váltónkból Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang egyaránt futamgyőztesként vette az első akadályt, a honosított Krueger John-Henry – aki ezen a távon még az Egyesült Államok színeiben ezüstérmes volt a legutóbbi ötkarikás játékon – másodikként ment tovább. A második körben mindhárom versenyzőnk megnyerte a futamát, ott van a negyeddöntőben, a legjobb húszban, folytatás ugyancsak vasárnap.

A pénteki programban rendezték meg a férfi és a női váltók negyeddöntőjét a 3000, illetve 5000 méteres távon. Az olimpián nyolc-nyolc váltó indulhat, és ebbe a szűk körbe nagyon nehéz bekerülni. Három éve a végül Phjongcshangban aranyérmes férfiváltónknak is nehezen jött össze a kvóta. Most a nőknél tizenöt kvartett indult, s a mieink – Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka a második futamba kerültek a kínaiakkal, az olaszokkal és a britekkel. Csak az első kettő juthatott tovább, és sajnos bejött a papírforma: a kínaiak és az olaszok léptek az elődöntőbe. Jászapátiék végig a harmadik helyen korcsolyáztak, és öt körrel a vége előtt még ott voltak a két éllovas nyomában, de előzésre nem nyílt esélyük, a végén pedig lemaradtak, csak a briteket tudták megelőzni. A negyeddöntőbe Kína és Olaszország mellé Oroszország, a Koreai Köztársaság, Hollandia, Franciaország, az Egyesült Államok és Kanada jutott be – az olimpiai kvótáért zajló versenyfutásban mi a japánokkal együtt lépéshátrányba kerültünk.

A férfiaknál tizenkilenc váltó indult, a magyar kvartett pedig az utolsó, negyedik negyeddöntős futamban volt érdekelt a hollandok, a belgák és a lengyelek társaságában. A Phjongcshangban győztes egységünkből Knoch Viktor visszavonult, pedig a hazai válogatón nem bírt az új hullám képviselőivel, így kimaradt a csapatból. A mellett Krueger John-Henry helye nem volt kérdéses, negyediknek pedig a 18 éves Jászapáti Péter – Jászapáti Petra öccse – került be a váltóba.

A pénteki program utolsó futama előtt eldőlt, hogy bejutottak a negyeddöntőbe az oroszok, az olaszok, a dél-koreaiak, a franciák, a kínaiak és a kanadaiak. A mieink beálltak a hollandok mögé, a lengyelek hamar elestek, s amikor gyorsult a tempó, a belgákat is is sikerült leszakítani. A táv utolsó harmadához érve pedig négyes fogatunk a hollandokat is megelőzte, ezután biztosan tartotta a pozícióját, így futamgyőztesként került az elődöntőbe. Az első fontos lépést tehát megtette a kvótákért folyó küzdelemben, de természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy a legjobb nyolc között hányadik lesz, mennyi pontot gyűjt most Pekingben. Holnap az elődöntőben a kínaiakkal, a kanadaiakkal és az olaszokkal csatázik majd, a döntőbe az első kettő jut.

Szombaton az 500 és 1500 méteres távokon már érmeket osztanak. Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry és Jászapáti Petra mindkét számban versenyben van, Liu Shaoang 1500-on érdekelt.

A kvalifikációs sorozatban a pekingi vk-nyitány után egy héttel a japán Nagoja lesz a házigazda. A harmadik állomásnak Debrecen ad otthont november 18. és 21. között, majd a hollandiai Dordrechben zárul a vk-sorozat november 25. és 28. között.

Borítókép: Liu Shaoang. Forrás: Magyar Országos Korcsolyázószövetség

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.