Olimpiai bajnok vízilabdázónk nem újabb aranygenerációban bízik

Két magyar klub küzd egymás ellen a vízilabda Bajnokok Ligájában a főtáblára jutásért, szombaton a Szolnok fogadja az OSC-t a párharc első meccsén. Utóbbi csapat vezetőedzője, Varga Dániel lapunknak elárulta, nagy dolog lenne színtiszta magyar kerettel bejutni a BL-be, amire képesnek érzi együttesét. Szerinte a sportág új magyar sikereit nem egy olyan aranygeneráció hozza el, amilyen a 75-76-os volt.

2021. 10. 16. 9:00
OSC
Varga Dániel csapata fáradt, de lelkes Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor kiderült, hogy a Szolnok és az OSC egymással került szembe a BL-selejtező harmadik fordulójában, egyik csapatnál sem volt felhőtlen az öröm. Varga Dániel első felindulásból, kissé szarkasztikusan így nyilatkozott: „Egy mondatban én is reagálnék a »sors szeszélyeire«. Ahogy nagyon találóan írták, a párosítást valóban »elkészítették« a LEN-nél, és hát…, tulajdonképpen semmi meglepő nem történt.”

Szerdán az OSC-t támogató MOL, Blaha Lujza téren rendezett sajtóeseményén kérdeztük Varga Dánielt, hogy mi a véleménye a sorsolásról, néhány nap elteltével. Ekkor már higgadtabban tudott fogalmazni: – Teljesen érzelemmentesen élem meg ezt a párosítást, feladatként kezelem, nincsen vele semmi problémám. Fel fogunk készülni, és remélhetőleg két olyan meccset játszunk, aminek a végén mi jutunk tovább.

Jelentős siker lenne a BL-főtábla elérése az OSC-nek, amely 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány kitörése után nem sokkal a megszűnés szélére sodródott. A névadó szponzor távozott, méghozzá a Vasashoz, ahová vitte magával az edzőt, Vad Lajost is, akit épp a héten menesztett. Ezzel párhuzamosan tavaly az OSC délszláv légiója szélnek lett eresztve.

Varga Dániel már a medence partján főszereplő Fotó: Madar Dávid

A mentőakció főszereplője az új vezetőedző, a játékosként olimpiai és világbajnok Varga Dániel lett, aki a Ferencváros utánpótlásában dolgozott előtte, és először kapott feladatot felnőtt együttes élén. Ha már vizes sport, ideillő hasonlat, hogy gyorsan megtanult úszni a mély vízben, hiszen az új alapokra helyezett OSC-vel, színtiszta magyar kerettel ezüstérmes lett az előző idényben a magyar bajnokságban és a második számú európai sorozatban, az Eurokupában is – mindkét fináléban a Szolnoktól kapott ki.

– Remélem, az újabb Szolnok elleni párharcban nem a lét a tét – jelezte Varga Dániel. – Nagyon nagy dolog lenne a BL főtábláján szerepelni egy külföldiek nélkül felálló, teljesen magyar csapatnak, amely igazából csak a második szezonját kezdte el. Tehát a tét inkább a lehetőség, hogy a sportág elitjéhez tartozzunk.

Az OSC vezetőedzője bizakodó, hogy az előző idényben a Szolnok ellen elvesztett két döntő után ezúttal az ő csapata javára fordul a kocka: – Eléggé nagy változáson ment át a szolnoki keret, és veszélyes arra gondolni, hogy esetleg gyengültek, mert képesek kompenzálni a távozókat. De ez az ő dolguk, nekem sokkal fontosabb, hogy az én csapatom milyen. Azt kell, hogy mondjam, játszottunk 12-13 meccset már ebben az idényben, és ez alapján felfelé ívelő ágon vagyunk, sokat fejlődtek a játékosok meccsről meccsre. Minden esélyünk megvan arra, hogy már Szolnokon is jó mérkőzést játszunk, és a két meccs alapján mi jussunk tovább.

Varga Dániel komfortosan mozog az edzői szerepben, amit nemcsak az eredményei bizonyítják, hanem az is, hogy egyáltalán nem hiányzik neki a játék. 2018-ban a Fradiból vonult vissza, s az azóta eltelt három év alatt mindössze ötször fordult meg a medencében.

– Nem hiányzik, egyszer sem volt ilyen gondolatom – árulta el kérdésünkre. – Ez az öt alkalom is úgy jött össze, hogy valószínűleg nagyon melegem volt nyáron és bementem a vízbe, néhányszor pedig úgymond munkahelyi kötelezettségből szorultam rá, amikor edzésen megmutattam egy-két dolgot a srácoknak. 

De olyan, hogy jó érzéssel ússzak vagy vízilabdázzak, nincsen.

Játékosként az utolsó mohikánok közé tartozott, szerepelt a 2008-ban olimpiai bajnok Kemény Dénes-féle válogatottban, majd a 2013-ban, akkor már a korábbi csapattárs, Benedek Tibor vezette világbajnok együttesben is. Ez volt a legutóbbi két alkalom, hogy a magyar válogatott aranyérmet szerzett vb-n vagy olimpián. Az OSC-ben Varga feladata is az utánpótlás megteremtése, és pozitívan látja a jövőt.

– Úgy mondanám, hogy a siker elképzelhető és már van is. Siker alatt nemcsak az érmet, hanem az aranyérmet is értem, de ezt nem egy új aranygeneráció hozza el. Vagy legalábbis nem úgy, ahogy azt a 75-76-os korosztály tette a 2000-es évek elején. Folyamatosan ott vannak a válogatott körül tehetséges fiatalok, akik közül néhányan biztosan beépülnek a párizsi olimpiáig. Van verseny, van harc, és ez a fontos, mert így lesz jó csapat is.

BL-selejtező, 3. forduló:

Szombat

Szolnok–OSC 18.30

Szerda

OSC–Szolnok 19.00

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.