Álomkezdés után bravúr kellett a rémálom elkerüléséhez a Sopronnak

A forduló rangadóját játszotta a női kosárlabda Euroligában a Sopron Basket a Dinamo Kurszkkal. A magyar bajnok álomszerűen kezdett, 30-9-re hozta az első negyedet, vezetett huszonnégy ponttal is, ám az oroszok feljöttek háromra is, de ennél közelebb nem jutottak, a Sopron 79-72-re nyert. A Szekszárd a másik csoportban a világ legjobbjának tartott, ugyancsak orosz Jekatyerinburgot fogadta, és bár nagyon kitett magáért, 82-67-re kikapott.

2021. 11. 02. 20:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két orosz csapat határozta meg az utolsó fél évtizedben a kontinens női kosárlabdáját: a Jekatyerinburg és a Dinamo Kurszk. Két szupergazdag klub hozott össze két szupercsapatot, amelyek közül az első szinte verhetetlennek bizonyult a közelmúltban, az Euroliga utóbbi három befejezett kiírását magabiztosan nyerte meg, és a Dinamo sem sokkal maradt el tőle.

Tegnap ez a két csapat játszott Magyarországon, a Jekatyerinburgot Szekszárdra, a Kurszkot pedig Sopronba szólította az Euroliga sorsolása. A két mérkőzés két külön világ, hiszen a sorozatban újonc tolnai csapat négy forduló után nyeretlenül fogadta a hibátlan ellenfelet, a soproniak a Dinamóval együtt vezették a csoportjukat egyaránt 3-1-es mutatóval. 

Ez utóbbi számított tehát rangadónak, a nemzetközi szövetség, a FIBA honlapja is ezt vezette fel a forduló meccseként. Az orosz együttes félelmetes támadóerőt képvisel, eddig 82,8 szerzett pont volt az átlaga, igaz, a másik oldalon 76 kapott állt, ám ez elég a sikerhez. A FIBA a Sopron közismerten erős védekezésére alapozva adott esélyt a magyar bajnoknak, amely aztán egészen különös teljesítménnyel rukkolt ki. Az első negyedben akár csukott szemmel is dobhattak volna a játékosai, minden bejött nekik, a Dinamo az 5. percben dobta az első kosarát, amikor ezzel 19-2 lett az eredmény. Hihetetlen kezdés volt ez, Gabby Williams, Jelana Brooks és Határ Bernadett remekelt, a védekezés is kifogástalan volt, így 30-9-cel zárult az első játékrész.

 

Fotó: Fiba.com

 

Egy jó második negyeddel el is lehetett volna dönteni a mérkőzést, ám ez feltételes mód maradt. Ekkor a Sopronnak szinte semmi sem sikerült, minden labda kiperdült a gyűrűből, a Kurszk pedig megtalálta a ritmust. Dobott négy triplát, a palánkok alatt is átvette az irányítást, 25-11-re megnyerte a negyedet, és leolvasztotta hét pontra a hátrányát, ami kosárlabdában elenyésző. Nem jött jól az sem, hogy Határ Bernadett három személyi hibával kezdte a második félidőt, sőt hamarosan megkapta a negyediket is, ezért le kellett cserélni. A szünet nem rázta fel a magyar bajnokot, több labdát is eladott, de legalább a védekezés javult, ezért és Sheylani Peddy pontjainak köszönhetően sikerült visszaverni az oroszok egyenlítési kísérleteit, sőt az amerikai tripláival sikerült tizenegyre növelni az előnyt az utolsó negyedre.

Ezt jobban kezdte a Sopron, a felzárkózás szemlátomást sokat kivett az ellenfélből. Visszaállt Határ Bernadett, felé ment minden támadás, hátha kipontozódik, Peddy pedig továbbra is pontosan célzott, és tizenöt pont lett a különbség. Mindkét oldalon sok volt a hiba, és a Kurszk szép lassan újra elkezdett közelíteni a házigazdához. Másfél perccel a vége előtt Határnak befújták az ötödik hibáját, a Sopron pedig öt ponttal vezetett. Gabby Willams palánkos tripláját dobott, majd értékesített két büntetőt, és a végén két eladott labda is belefért, 79-72-re a magyar bajnok megnyerte a rangadót. 

A nagy hibaszázalékkal játszó Gabby Williams 23 ponttal a mezőny legeredményesebb játékosa lett, Sheylani Peddy 19-ig, Jelena Brooks 13, Határ Bernadett 10 pontig jutott. Ezzel az Európa-bajnoki selejtezők miatt most következő szünetben a Sopron Basket 4-1-es mutatóval egyedül áll a csoportja élén.

 

Fotó: Fiba.com

 

A másik magyar–orosz találkozón nem született meglepetés, a Jekatyerinburg a papírformának megfelelően nyert Szekszárdon 82-67-re, ám a hazai csapat nem adta olcsón a bőrét, kitett magáért, különösen Cyesha Goree és Nikolina Milic nagyszerű teljesítményével, de az egész együttest megilleti a dicséret, kevés csapat kap ki mindössze tizenöt ponttal a Jekatyerinburgtól. Ezzel együtt a Szekszárdnak még mindig nincs győzelme, de az elsőt nem is most várták tőle. 

Borítókép: Sheylani Peddy (sárgában) négy kísérletből négy triplát dobott, a mezőny egyik legjobbja volt. Fotó: Fiba.com

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.