Cristiano Ronaldo karszalagja kísért a csoportdöntő előtt

Vb-részvétel vagy pótselejtező? Vasárnap három ki-ki meccsen is ez lesz a tét Európában. Délután Horvátország Oroszországot fogadja, este pedig Portugália Szerbiával, Spanyolország Svédországgal mérkőzik.

2021. 11. 14. 6:58
Serbia vs Portugal
Elege lett Belgrádban Fotó: MIGUEL A. LOPES Forrás: EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő három napban véget ér a világbajnoki selejtezők európai csoportköre. A tíz csoportból négyben vasárnap, három-háromban pedig hétfőn, illetve kedden zárul a pontvadászat. Vasárnap három csoportban is közvetlenül egymás ellen dönt az első és a második hely sorsáról a két kiemelkedő válogatott.

Az A csoportban Portugália és Szerbia küzd meg a vb-kvótáért. A két válogatott márciusban, Belgrádban 2-2-es döntetlent játszott egymás ellen. A szerbek kétgólos hátrányból álltak fel, a hajrában azonban szerencséjük volt, lövésénél a játékvezető úgy látta, hogy nem jutott túl a gólvonalon a labda. A portugál sztár nem bírta cérnával az esetet, csapatkapitányi karszalagját földhöz vágva hagyta el a pályát.

Azóta mindkét válogatott csak egyszer, Írországban vesztett pontokat, így egyaránt 17 ponttal várják a csoportdöntőt, amelyen jobb gólkülönbsége miatt a döntetlen Portugáliának kedvezne. Jó előjel a luzitánok számára, hogy még sohasem szenvedtek vereséget Szerbiától, hét meccsen négy döntetlen és három portugál siker a mérleg.

– Az elmúlt hat évben ez lesz a hatodik meccsünk Szerbia ellen, mindig ugyanazt a játékot játsszák, nem fognak meglepetést okozni nekünk. Nyerniük kell, de nem hiszem, hogy nekünk rontanak, és túl sok lehetőséget adnak nekünk a kontrákra. Hiszek benne, hogy Portugália ma kijut a világbajnokságra – szögezte le Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya, aki nem számíthat a sorsdöntő meccsen Pepére, mivel a tapasztalt védő csütörtökön Írországban (0-0) piros lapot kapott.

A szerbek Katar ellen 4-0-s sikerrel készültek Cristiano Ronaldóék ellen, ám a szövetségi kapitány, Dragan Sztojkovics már a találkozó előtt szokatlanul őszintén nyilatkozott arról a meccsről.

– Nem érdekel, ha nem koncentrálnak megfelelően a játékosaim, teljesen normális, ha fejben már Lisszabonban lesznek – mondta a korábbi kiváló középpályás. A motivációval aligha lesz gond szerb oldalon, de az ország elnöke, Alekszandar Vucsics biztosra ment: egymillió eurót ajánlott fel győzelem esetére a nemzeti csapatnak.

Portugália ebben az évezredben még egyszer sem maradt le világbajnokságról, igaz, a 2010-es és a 2014-es torna előtt pótselejtezőre kényszerült. Szerbia sosem pótvizsgázott még vb előtt: a 2010-es (Franciaország előtt) és a 2018-as vb előtt megnyerte csoportját, a 2014-es selejtezőben viszont csak harmadik helyen zárt.

A B csoportban az A-hoz hasonló a helyzet: az első kalapból húzott csapatnak (Spanyolország) hazai pályán a döntetlen is elég, a második kalaposnak (Svédország) nyernie kell a csoportgyőzelemhez. Pedig a svédek akár már páholyban is lehetnének, hiszen szeptemberben hazai pályán legyőzték a spanyolokat, azóta azonban Görögországban, majd Grúziában is vereséget szenvedtek.

Talán meglepő, de a legutóbbi három, egymás elleni meccsen egyetlen spanyol győzelem sem született, sőt a nyári Európa-bajnokságon, illetve a 2019. októberi Eb-selejtezőn is a svédek álltak közelebb a sikerhez, utóbbi találkozón a 92. percben egyenlített Rodrigo.

A spanyolok legutóbb 1974-ben hagyták ki a világbajnokságot, a svédek viszont 2010-ben és 2014-ben sem jutottak el a seregszemlére. Legutóbb, 2018-ban viszont részt vettek a vb-n, miután a pótselejtezőben kiejtették Olaszországot.

A legutóbbi vb ezüstérmese, Horvátország lépéshátrányból várja az utolsó kört, hazai pályán nyernie kell Oroszország ellen, hogy elkerülje a pótselejtezőt. A két válogatott szeptemberben Moszkvában 0-0-s döntetlent játszott egymás ellen, azonban Luka Modrićék több pontot hullajtottak a többi meccsen, mint az oroszok.

A két válogatott eddig négy tétmeccset vívott egymás ellen, ezek közül három 0-0-val zárult, míg a legutóbbi világbajnokság negyeddöntőjében a horvátok tizenegyespárbajban jutottak túl az oroszokon.

A negyedik, vasárnap záruló csoportban Németország már korábban bebiztosította első helyét, a pótselejtezőre Észak-Macedónia pályázik a legnagyobb eséllyel, de ehhez le kell győznie Izlandot.

Vb-selejtező, Európa, vasárnapi program

A csoport

Portugália–Szerbia 20.45

Luxemburg–Írország 20.45

Az állás: 1. Portugália 17/7 (16-4), 2. Szerbia 17/7 (16-8), 3. Luxemburg 9/7, 4. Írország 6/7, 5. Azerbajdzsán 1/8. 

B csoport

Spanyolország–Svédország 20.45 (tv.: Sport 2)

Görögország–Koszovó 20.45

Az állás: 1. Spanyolország 16 pont/7 meccs, 2. Svédország 15/7, 3. Görögország 9/7, 4. Grúzia 7/8, 5. Koszovó 4/7.

H csoport

Málta–Szlovákia 15.00

Horvátország–Oroszország 15.00 (tv.: Sport 2)

Szlovénia–Ciprus 15.00

Az állás: 1. Oroszország 22, 2. Horvátország 20, 3. Szlovákia 11 (11-10), 4. Szlovénia (11-11), 5. Málta 5 (9-24), 6. Ciprus 5 (3-19).

J csoport

Észak-Macedónia–Izland 18.00

Liechtenstein–Románia 18.00

Örményország–Németország 18.00 (tv.: Sport 2)

Az állás: 1. Németország 24, 2. Észak-Macedónia 15, 3. Románia 14, 4. Örményország 12, 5. Izland 9, 6. Liechtenstein 1.

Borítókép: Cristiano Ronaldo Szerbiában dühösen zárta a meccset (Fotó: EPA/Miguel A. Lopes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.