Ibrahimovic nagy bukása, piros lap a fradistának

Négy európai vb-selejtezős csoportban is mérkőzéseket rendeztek csütörtök este. A játéknap két legnagyobb vesztese Svédország és Románia lett.

Magyar Nemzet
2021. 11. 12. 8:52
Ibrahimovic
Sweden's forward Zlatan Ibrahimovic reacts during the FIFA World Cup Qatar 2022 qualification football match between Georgia and Sweden in Batumi on November 11, 2021. (Photo by Vano SHLAMOV / AFP) Fotó: Vano SHLAMOV / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svédek váratlanul nagy esélyt teremtettek maguknak, amikor néhány fordulóval korábban legyőzték Spanyolországot: a csoport első helye is kinézett az északi válogatottnak. Ez még mindig összejöhet, de ehhez a svédeknek vasárnap idegenben is le kell győzniük a Vörös Fúriát, miután csütörtökön 2-0-ra kikaptak Grúziában.

Március óta először játszott a csapatban Zlatan Ibrahimovic, aki egyszer már lemondta a válogatottságot. Az AC Milan negyvenesztendős sztárjának a jövő évi világbajnokság az utolsó esélye, hogy ne vb-n lőtt gól nélkül fejezze be pályafutását. Grúziában azonban ő és Alexander Isak is kihagyta az adódó lehetőségeket, a második félidőben viszont Hvicsa Kvarachelia duplázott.

– Fölösleges is mondanom, mennyire fájdalmas ez a vereség. Teljesen más lett volna a mérkőzés, ha megszerezzük a vezetést az első félidőben. Nem tettük meg, és erre kaptunk egy rendkívül balszerencsés gólt pontrúgás után – kesergett Janne Andersson, aki 2016 óta irányítja a svéd nemzeti csapatot. Azóta ez volt Svédország legkínosabb veresége.

A spanyolok 1-0-ra nyertek Görögországban, így átvették a vezetést a csoportban, egyben pedig véglegessé tették, hogy a görögök nem lesznek ott a katari vb-n. Az utolsó fordulóban a spanyoloknak hazai pályán egy pont is elég lenne a közvetlen kvalifikációhoz Svédország ellen, míg Ibrahimovicéknak nyerniük kell, hogy elkerüljék a pótselejtezőt.

– Nem fogjuk elkövetni azt a hibát, hogy döntetlenre játszunk. Jól ismerjük a svédeket, nehéz mérkőzés vár ránk – hangsúlyozta a spanyol szövetségi kapitány, Luis Enrique.

Európai vb-selejtezők, B csoport

Grúzia–Svédország 2-0

Görögország–Spanyolország 0-1

Az állás: 1. Spanyolország 16 pont/7 meccs, 2. Svédország 15/7, 3. Görögország 9/7, 4. Grúzia 7/8, 5. Koszovó 4/7.

Két további csoportban is ki-ki meccset rendeznek az utolsó fordulóban az első két hely eldöntésére. Bár Portugália csütörtök este csak egy pontot szerzett Írország ellen, jobb gólkülönbségével így is Szerbia elé ugrott, ezért az utolsó fordulóban Cristiano Ronaldóéknak egy újabb döntetlen is elég lenne a csoportelsőséghez, a szerbeknek viszont ugyanehhez nyerniük kell Portugáliában.

Ronaldóék nem találtak be Írországban, de így is jó helyzetből várják az utolsó kört (Fotó: AFP/Paul Faith)

A H csoportban kiütéssel hangolt a sorsdöntő meccsre az orosz és a horvát válogatott is: itt az oroszok vannak lépéselőnyben, viszont a legutóbbi vb-n ezüstérmes Horvátország hazai pályán harcolhatja ki a közvetlen kvalifikációt érő győzelmet.

Már tét nélkül, de a harmadik helyezés presztízsét szem előtt tartva játszott egymás ellen a szlovák és a szlovén válogatott. A vendék szlovének kétszer is vezetést szereztek, de Szlovákia kiharcolta a döntetlent, amellyel riválisa előtt maradt a tabellán – igaz, ez a sorrend az utolsó fordulóban a gólkülönbség változásával is megfordulhat. Mindkét oldalon kezdett Fradi-játékos, de egyikük sem fejezte be a találkozót: Róbert Makot a 71. percben lecserélték, míg Miha Blažič az 57. percben piros lapot kapott.

Európai vb-selejtezők, A csoport

Írország–Portugália 0-0

Azerbajdzsán–Luxemburg 1-3

Az állás: 1. Portugália 17/7 (16-4), 2. Szerbia 17/7 (16-8), 3. Luxemburg 9/7, 4. Írország 6/7, 5. Azerbajdzsán 1/8.

H csoport

Oroszország–Ciprus 6-0

Málta–Horvátország 1-7

Szlovákia–Szlovénia 2-2

Az állás: 1. Oroszország 22, 2. Horvátország 20, 3. Szlovákia 11 (11-10), 4. Szlovénia (11-11), 5. Málta 5 (9-24), 6. Ciprus 5 (3-19).

A németek már októberben kijutottak a világbajnokságra, Liechtenstein ellen pedig a kilencedik perctől kezdve emberelőnyben játszva kilenc gólt lőtt a Nationalelf, amelynél a miniállam helyett az oltáskérdés okoz problémát.

A második helyért zajló küzdelemben viszont Észak-Macedónia került lépéselőnybe, amely kiütötte Örményországot, míg Románia nem tudta legyőzni Izlandot. Keleti szomszédaink végzetét a legutóbb Eb-pótselejtezőn is az északi szigetország jelentette, most pedig az ellene elhullajtott két pont jelentheti a vb-álmok végét. Az utolsó fordulóban még fordulhat a kocka: Románia Liechtenstein, míg Észak-Macedónia Izland ellen lép pályára.

Európai vb-selejtezők, J csoport

Németország–Liechtenstein 9-0

Románia–Izland 0-0

Örményország–Észak-Macedónia 0-5

Az állás: 1. Németország 24, 2. Észak-Macedónia 15, 3. Románia 14, 4. Örményország 12, 5. Izland 9, 6. Liechtenstein 1.

Borítókép: Ibrahimovic nem így képzelte a visszatérést (Fotó: AFP/Vano Shlamov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.