Meghurcolják az oltásellenesnek bélyegzett sztárfutballistát

Sorra jelennek meg Németországban a Joshua Kimmichet elmarasztaló cikkek, amiért a Bayern München és a német válogatott labdarúgója még nem oltatta be magát a koronavírus elleni vakcinával. A 90 millió eurós középpályás saját magát nem tartja oltásellenesnek, de ha továbbra is ellenáll, az a pályafutására is hatással lehet.

2021. 11. 11. 8:54
Bajnokok Ligája
Kimmichék örülhettek a végén Fotó: REUTERS/Andreas Gebert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áll a bál a német labdarúgó-válogatottnál, miután a Lichtenstein elleni, mai vb-selejtezőre (20.45) készülő csapat egyik edzése elmaradt a héten, és öt játékosnak el kellett hagynia a keretet karanténkötelezettség miatt. A Bayern München védője, Niklas Süle Covid-tesztje hozott pozitív eredményt, s ennek következtében Joshua Kimmichnek, Serge Gnabrynak, Jamal Musialának és Karim Adeyeminek is el kellett különülnie a többiektől.

Az érintett labdarúgók közül egyedül Kimmichről tudni, hogy nem oltatta be magát a Covid-vakcinával, ám a többiek esetében is él a gyanú, ugyanis a helyi rendeletek szerint a teljesen átoltott személyeknek nem kötelező a karantén akkor sem, ha kapcsolatba kerültek fertőzött személlyel.

Ettől függetlenül a botrány középpontjában Kimmich áll, aki korábban nyíltan beszélt arról, hogy aggályai vannak az oltásokra tekintettel, ezért nem adatta be magának a vakcinát. – Természetesen tisztában vagyok a saját felelősségemmel, betartok minden higiéniai szabályt és háromnaponta teszteltetem magam. De úgy gondolom, mindenkinek saját döntést kell hoznia magáról.

Joshua Kimmich Szoboszlai Dominikkel is összecsapott a Bundesligában Fotó: Andreas Schaad

A beszámolók szerint Kimmich azért óvatos, mert úgy látja, kevés információ áll rendelkezésre az oltások hosszú távú hatásairól. Ezzel együtt nem tartja magát oltásellenesnek: – Nem vagyok vírustagadó vagy oltásellenes – jelentette ki. – Jó esély van arra, hogy előbb-utóbb beoltatom magam, csak annyiról van szó, hogy még vannak kételyeim.

Hiába fogalmazta meg ezeket a gondolatokat, sok cikkben mégis oltásellenesnek nevezik, és ahogy az lenni szokott, már ítéletet is mondtak felette. „Teljesen felelőtlen” – hangoztatta a Dorstener Zeitung cikkében Kimmichről Dortmund polgármestere, Thomas Westphal.

A Bayern München sztárjának oltásokhoz való hozzáállása alighanem a német válogatottnál is kiverte a biztosítékot. Legalábbis a csapatorvos, Tim Meyer szűkszavúan, mégis sokat sejtetően, egyet nem értését kifejezve reagált a Kimmich-ügyre: „Már elmondtam a személyes véleményemet az oltásról. Kimmich véleménye is ismert. Ezt el kell fogadnunk.”

A korábbi német válogatott labdarúgó, Dietmar Hamann vetett fel egy érdekes gondolatot, amikor azt fejtegette, hogy a német stadionokba csak szigorú szabályok szerint, oltással rendelkező szurkolók léphetnek be, s ennek fényében visszás, hogy akár az is előfordulhatna, a pályán 22 oltatlan játékos szaladgál.

Németországban a klubok azonban nem kötelezhetik a labdarúgókat az oltás felvételére, a Bayern München vezetői is azzal mossák kezüket az ügyben, hogy támogatják az oltási kampányt és ajánlják a vakcinát az alkalmazottaiknak, így a futballistáknak is, ennél többet nem tehetnek.

– Az oltásokról való párbeszéd országszerte zajlik, és ebben teljesen mindegy, hogy kit hogy hívnak – fogalmazott az ügyben Kimmich bayernes és válogatottbeli csapattársa. – A tudomány és az én véleményem is az, hogy jobb az oltás, de ez egy finom etikai, erkölcsi vita is egyben. 

Mindenesetre én az oltás barátja vagyok, és bízom benne, hogy azok a játékosok, akik még nem adatták be, meggondolják magukat.

A német Bild már arról írt, hogy Kimmichnek sok pénzébe kerülhetnek az elvei, ugyanis a német törvények szerint a be nem oltott személyek nem kapnak fizetést a munkáltatójuktól a karantén ideje alatt. Mint kiszámolták, Kimmich évi 20 millió eurós fizetéséből kiindulva, hét nappal számolva ez 384 ezer eurós (közel 140 millió forintos) mínuszt jelentene neki.

Eközben Hans-Dieter Flick szövetségi kapitány már azt is kilátásba helyezte, hogy a jövőben nem hívná be a válogatottba az oltatlan játékosokat. Ez már közvetlen hatással lenne Kimmich pályafutására, noha a 26 éves középpályás jelenleg a német futball legértékesebb játékosa, a Transfermarkt 90 millió euróra becsli az értékét.

Kimmich oltásról meghozott döntését azért is furcsálják sokan, mert bayernes csapattársával, Leon Goretzkával együtt létrehozta a WeKickCorona mozgalmat tavaly márciusban, a járvány kitörésekor. Ennek célja többek közt az, hogy a szegényebb országokban is hozzájussanak az emberek a vakcinához, így például több mint 130 ezer afrikai embernek vásárolt oltást a Bayern két sztárja.

– A WeKickCorona jótékonysági és nonprofit szervezeteket támogat a járvány elleni harcban, rászoruló embereket segítve – reagált erre Kimmich. – Pénzt adományozunk az UNICEF-nek, amely aztán oltóanyaggal segít bizonyos országokban. A lényeg, hogy mindenki hozzáférjen a vakcinához, de annak beadásáról már mindenkinek saját döntést kellene hoznia.

Borítókép: Joshua Kimmich a Bayern München mezében (Fotó: Reuters / Andreas Gebert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.