Hamilton és Wolff is kiborult Bottasra a futam után

Max Verstappen rendkívül simán nyerte meg a Formula–1-es Mexikói Nagydíjat vasárnap. Ehhez az is kellett, hogy a holland pilóta a rajtnál megelőzze mindkét Mercedest, amiben Lewis Hamilton és Toto Wolff szerint Valtteri Bottas is segített neki.

Magyar Nemzet
2021. 11. 08. 11:36
Formula One Grand Prix of Mexico
epa09564972 Finnish Formula One driver Valtteri Bottas of Mercedes-AMG Petronas reacts during the press conference for the Formula One Grand Prix of Mexico at the Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico City, Mexico, 04 November 2021. EPA/EDGARD GARRIDO / POOL Fotó: EDGARD GARRIDO / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Red Bull) már az első kanyarban eldöntötte a futamgyőzelem sorsát Mexikóvárosban, amikor egy kései fékezéssel mindkét Mercedes mellett elhúzott. (Mercedes) úgy látta, vetélytársának túlságosan is könnyű dolga volt, hiszen az élről indult Valtteri Bottas (Mercedes) tálcán kínálta neki a lehetőséget az előzésre. 

– Másképp képzeltem el az egészet abban az értelemben, hogy ha Valtteri jobban elkapja a rajtot, én megpróbáltam volna a szélárnyékába kerülni. Ehelyett mellette voltam, ami szintén nem rossz, ezután pedig csak védtem a pályán az én oldalamat, hogy senki sem tudjon elém kerülni. Azon dolgoztam, hogy magam mögött tartsam a Red Bullt, amit a tükörben láttam, és arra számítottam, hogy Valtteri is ugyanazt teszi. Ő ehelyett nyitva hagyta az ajtót Maxnak, aki az ideális íven autózva remek féktávot vett az első kanyar előtt. Én a belső, poros oldalon voltam, így esélyem sem volt küzdeni – magyarázta Hamilton, majd hozzátette, a rajttól eltekintve sem tudott volna mit kezdeni Verstappen tempójával, aki a vártnál is gyorsabb volt.

Toto Wolff is pilótáját, Bottast hibáztatta a rajt után történtekért.

– Ennek nem lett volna szabad megtörténnie. Két autónk volt elöl, mégis rengeteg teret hagytunk Maxnak az előzésre. Ezután jött Valtteri megpördülése és nullázása, ez rendkívül idegesítő, hiszen megszerezhettük volna a harmadik, esetleg negyedik helyet – nyilatkozta kissé indulatosan a Mercedes csapatfőnöke. – Gratulálnunk kell a Red Bullnak, más szinten volt a tempójuk hozzánk képest. Valószínűleg akkor sem nyerhettünk volna, ha elöl maradunk a rajt után, a bokszkiállásoknál megelőztek volna. A bajnoki címért folyó harcot tekintve Lewis esetében a kármentésről szólt a verseny, a konstruktőrök versenyében pedig Valtteri megpördülése igencsak rosszul érintett minket.

Bottas egész versenye pocsékul alakult, a csapata még a kerékcseréjét is elrontotta, így rengeteg időt veszített a bokszban. A finn pilóta egy pozitívumot látott a versenyen: megfutotta a leggyorsabb kört, így az azért járó egy pontot elhalászta Max Verstappen elől.

– Legalább elvettem azt az egy pontot, az is ér valamit. Természetesen mindez jóval kevesebb, mint amiben előzetesen reménykedtem. Nem a mai volt a szerencsenapom.

A Bottasra zúduló kritikaözön mellett volt valaki, aki hálás volt a Mercedes versenyzőjének, ő pedig nem más, mint Christian Horner. 

– Valtteri rendkívül sportszerű volt, az egyes kanyar előtt hagyott elég helyet Maxnak, aki ezt ki tudta használni, és átvette a vezetést. Checóval (Sergio Pérez – a szerk.) pedig szerencsénk volt, hogy ő nem volt ott Daniel Ricciardo és Valtteri ütközésénél – mondta a Red Bull csapatfőnöke. – Az autónk remekül működött, mindkét pilótánk versenyképes volt, kiválóan teljesített a csapat. A kettős győzelemtől sem jártunk messze, de az is fantasztikus eredmény, hogy mindkét versenyzőnk a dobogón végzett – tette hozzá.

A boldog futamgyőztes szerint a rajt volt a verseny kulcspillanata, utána már könnyű dolga volt.

– Szép volt, hárman voltunk egymás mellett az indulás után. Minden azon múlt, hogy a lehető legkésőbb fékezzek. Pályán tartottam az autót, így a második kanyarra már a harmadikról az első helyre kerültem, ez alapvetően meghatározta a futamomat, hiszen ezután már csak magamra kellett figyelnem. Elképesztő tempója volt ma az autónak – lelkendezett Verstappen, ugyanakkor hozzátette, nem bízza el magát a vb-cím megszerzését illetően. – Messze van még az idény vége. Persze jó helyzetben vagyunk, de ez bármelyik pillanatban megváltozhat. Várom a Brazil Nagydíjat, jó emlékek fűznek hozzá.

A legutóbbi, 2019-es interlagosi futamot a bikák pilótája nyerte, a holland azonban nem csak emiatt bizakodhat, hiszen mexikói sikerével immár tizenkilenc pont az előnye Lewis Hamiltonnal szemben a világbajnoki tabellán.

Borítókép: Valtteri Bottas a Mexikói Nagydíj előtti sajtótájékoztatón (Fotó: EPA/Edgard Garrido)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.