Horváth Ferenc harcban áll a VAR-ral, de vereségre van ítélve

Horváth Ferenc, még ha csak virágnyelven fogalmazott is, egyértelműen a játákvezetők nyakába varrja csapata, a Honvéd 3-1-es vereségét a Puskás Akadémia vendégeként a labdarúgó NB I-ben. Nem véletlenül. A kispestiek szereztek vezetést, ám Bogár Gergő a 22. percben kiállította Nagy Dominikot, ami után a hazaiak könnyedén fordítottak. Horváth Ferenc bevezetése óta a VAR ádáz ellensége, ám ebben a küzdelemben csak veszíthet.

2021. 11. 01. 8:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nehéz bármit is mondani… Sok minden történt, nem igazán a pályán dőlt el, inkább abban a kis autóban. A Nemzeti Sport Online-on jelent meg egy fotó, amelyen Nagy Dominikot fogják. Lehet kötöttfogásban mást szabad, mint szabadfogásban. A kézszabályról sem tudja senki, hogy mikor kell tizenegyest adni, és mikor nem – vágott bele a nyilatkozatába a Honvéd 3-1-es vereségével végződött találkozó után.

Csak hogy értsük: a „kis autó” nem más, mint a VAR-szoba, ahol videós elemzéssel segítik a pályán ténykedő játékvezető munkáját. Nagy Dominokot a következők miatt állította ki Bogár Gergő, idézzük tudósításunkat: „a 22. percben Baluta megrúgta Machach lábát, amiért sárga lapot kapott, Nagy Dominik odaszaladt, megragadta két kézzel a román légiós nyakát”. Így igaz. Az ominózus fotót, amire Horváth Ferenc utal, lapunk is lehozta, s az kétségtelenül azt a pillanatot örökíti meg, amikor éppen Nagy Dominik nyakát szorongatják.

– Nehéz úgy beszélni erről a mérkőzésről, hogy ne bírózzak, de gondolni sem merek rá, mert félek, hogy az MLSZ-nek gondolatrendőrsége is van, és elvisznek. Amíg egyenlő létszámmal játszottunk, mi uraltuk a meccset, utána viszont már minden fikció. Megtettek a fiúk mindent azért, hogy döntetlen legyen a vége, sajnos ennyire volt elég

– fűzte hozzá Horváth Ferenc.

A Honvéd vezetőedzője még Bognár Györgynél is ádázabb ellensége a VAR-nak, sokadszorra fakad ki a használata miatt. Íme, néhány szállóigévé nemesült nyilatkozata.

„A második félidőről nehéz beszélni, hogy most ez a VAR hasznos vagy nem hasznos, érdekes dolog. Ki dönti el, hogy mit néznek vissza? Klemenz első sárga lapját miért nem nézték vissza? A harmadik gól előtt miért nem nézték vissza, hogy kint volt-e előtte a labda? Százéves tradíciót szednek szét ezzel. Folyamatosan áll a játék, ugyanannyit fog elvenni a VAR, mint amennyit vissza fog adni. Szerintem ez teljesen feleslegesen mesterkéltté tette az egész labdarúgást. Korábban is ez volt a véleményem, most hatványozottan, mert a VAR miatt történtek velünk a dolgok” – július 31-én a Debrecentől elszenvedett 4-1-es vereség után.

„Láttam a fényt a stadion felett, ahova mennem kell. Engem teljesen kifiléz a VAR. Remélem, egyszer megszokom, de nem egyszerű. Én már a sárga lapokat sem értem. Egy ilyen felfokozott hangulatú meccsen kapjanak azért sárga lapot a játékosok, ha valakit megrúgnak vagy egy rossz ütemű becsúszás miatt, de azért, mert idegesek, mert földhöz vágják a labdát… Vicc, száz százalékig biztos vagyok benne, hogy Angliában ezért nem adnak sárga lapot” – augusztus 21-én a Paks elleni 3-1-es győzelem után.

„Nem akarom megint a VAR-t szidni, de a sava-borsát vette el a futballnak azzal, hogy a gólt még visszanézik. Az ember nem tud normálisan örülni a találatnak. A VAR egyetlen egy helyen van jó helyen, a seben” – október elsején amúgy újabb győztes meccs után, amikor a Honvéd 2-1-re verte a Kisvárdát.

Nem állítjuk, hogy Horváth Ferencnek olykor nincs igaza, ám a hadakozása értelmetlen. Hogy miért? Idézzük a korábbi játékvezető, Kassai Viktor minap megfogalmazott gondolatait:

„Csakhogy a szellemet már kiengedték a palackból, vagyis a VAR van és lesz is. Lehet mondani, megöli a futballt, de ez olyan, mint azon siránkozni, hogy már nincsenek grundok. A labdarúgás legendás időszaka volt, de a mai gyerekek már nem akarnak salakos vagy bitumenes pályán focizni. Haladni kell a korral, a játékvezetésnek is.”

Az őszinte, szellemes, sablonokat kerülő nyilatkozatokért hálásak lehetünk Horváth Ferencnek, ám a VAR elleni küzdelemben, kimondjuk, vereségre van ítélve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.