Itthon nem számítanak Kassai Viktor munkájára

Kassai Viktor önéletrajzi könyvben foglalja össze pályafutása legnagyobb élményeit és tanulságait, a kötet novemberben jelenik meg. A korábbi játékvezető inkább nem jár magyar első osztályú mérkőzésekre, nehogy találgatásra adjon okot, s úgy fogalmazott, nincs realitása annak, hogy a közeljövőben Magyarországon bírói vonalon munkát vállaljon. Ezt úgy is értelmezhetjük, itthon nem számítanak a munkájára.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 10. 31. 10:43
Kassai Viktor
Új kihívások elé néz, a sportvezetésben folytatná Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Semmiképpen sem akartunk szakmai könyvet írni, nem az volt a cél, hogy az elolvasása után az illetőnek már alapfokú képesítése legyen. Annak sem láttam sok értelmét, hogy útikönyvszerűen sorra vegyük életem főbb állomásait, úgyhogy próbáltuk úgy ötvözni a szakmát és az emlékeket, hogy mindenki találjon benne érdekességet, muníciót és tanulságot. Az is, aki csak felszínesen ismeri a labdarúgást, és az is, aki esetleg játékvezetőként ténykedik benne – Kassai Viktor ennyit árult el előre a hamarosan megjelenő könyvéről a Nemzeti Sportnak adott interjúban.

A pályafutása legfontosabb eseményének, a 2010-es dél-afrikai világbajnokságot tekinti, hiszen ott robbant be a nemzetközi játékvezetés elitjébe, az  akkor nyújtott teljesítményének köszönheti, hogy rábízták 2011-ben a Bajnokok Ligája döntőjét.

– Nagyon fiatalon, harmincöt évesen bízták rám a rangos feladatot, talán az a finálé jelenti a pillanatképet, ami a csúcson készült. Ugyanakkor ennél sokkal fontosabbnak tartom, hogy 2007 és 2019 között a Bajnokok Ligájában negyvenhárom meccs jutott nekem, márpedig tizenhárom éven keresztül nem lehet véletlenül abban a sorozatban lenni. Persze a huszonöt kamerával közvetített meccseken nem mindegyik sikerült úgy, ahogyan szerettük volna, talán kevesebb negatív emlék kapcsolódna a nevünkhöz, ha korábban bevezetik a VAR-t, de ezen kár rágódni.

Kassai ezzel finoman pályafutása legkínosabb meccsére, a 2012-es Európa-bajnokság angol–ukrán csoportmeccsére is utalt, amelyen az ukránoknak nem adott meg egy szabályos gólt, pedig a visszajátszásból tisztán lehetett láni, hogy John Terry a gólvonalon túlról rúgta ki a labdát.

– Természetesen az a hiba is hatással volt a pályafutásunkra, és vállalnunk kellett a következményeket. Az a zajos ügy mindannyiunk karrierjét befolyásolta, de nem törte ketté. Felálltunk belőle, elviseltük a következményeket, és utána Bajnokok Ligája-elődöntőt vezettünk, valamint a 2016 Eb-n is számítottak ránk. Végül úgy hagyhattam abba, hogy a Bajnokok Ligájában vezettem az utolsó nemzetközi meccsemet.

Kassai Viktor a VAR-ról is elmondta a véleményét.

– A játékvezetésre, az ítéletek minőségére és a bírókra egyaránt pozitív hatással van. Ha jól érzékelem, két nagy tábor van, az egyik a kevesebb játékvezetői hiba miatt pozitívan áll hozzá, míg a másik tábor szerint a használata megváltoztatja a futball évszázados tradíciót, ezért semmi szükség rá.

Csakhogy a szellemet már kiengedték a palackból, vagyis a VAR van és lesz is. Lehet mondani, megöli a futballt, de ez olyan, mint azon siránkozni, hogy már nincsenek grundok. A labdarúgás legendás időszaka volt, de a mai gyerekek már nem akarnak salakos vagy bitumenes pályán focizni. Haladni kell a korral, a játékvezetésnek is.

Kassai idén szeptemberig Oroszországban dolgozott, ő volt a bírók főnöke. Azóta itthon él, tehát felmerülhet a kérdés, vállalna-e munkát Magyarországon. Elegánsan adott kitérő választ:

Néhány hete négy évre megválasztották a játékvezetői bizottság vezetőit, így nincs realitása annak, hogy a közeljövőben a magyar játékvezetésben tevékenykedjek.

Jelenleg az UEFA sportmenedzseri tanfolyamát végzem. Még a Covid első berobbanása előtt kezdődött el a képzés, de a vírus miatt kissé lelassult. Nem válik hátrányomra, amit ott tanulok, ráadásul a külföldi álláslehetőségekre is nagyobb esélyem nyílik.

Mindezt úgy is értelmezhetjük, Magyarországon nem számítanak a munkájára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.