Hosszú Katinka világrekorderként lemaradt az országos dobogóról

A Kaposváron zajló rövid pályás úszó országos bajnokság második napjának legjobban várt döntőjét női kétszáz vegyesen rendezték pénteken. Hosszú Katinka mindössze a negyedik helyen végzett, a győztes Jakabos Zsuzsanna több mint három másodpercet vert rá.

Magyar Nemzet
2021. 11. 12. 19:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tokiói olimpia óta csütörtökön versenyzett először Hosszú, aki az ob első napján bronzéremmel tért vissza 100 vegyesen. Előre lehetett tudni, hogy Kaposváron nem fogja kenterbe verni a mezőnyt, mint az elmúlt tíz évben oly sokszor, hiszen az ötkarikás játékok után több mint két hónapos pihenőt tartott, és csak október elején kezdte el az edzéseket.

Ettől függetlenül kétszáz vegyesen a százhoz hasonlóan éremesélyként ugrott a vízbe, hiszen rövid pályán mindkét számban ő tartja a világrekordot. Kétszázon a 2014-es dohai világbajnokságon úszta a mai napig utolérhetetlen 2:01,86-os csúcsidejét.

Ennél csaknem tíz másodperccel volt lassabb Hosszú Kaposváron, ahol a 2:11,71-s eredménye mindössze a negyedik helyre volt elég. Tehát a száz vegyessel ellentétben világrekorderként ezúttal a dobogóra sem állhatott fel.

Pedig fél távnál még harmadik volt Hosszú, igaz, már akkor is egy másodperces hátrányban tempózott az élen haladó Jakaboshoz képest. Következett Hosszú hagyományos gyenge pontja, a mellúszás, amelyen Sebestyén Dalma előretört a második helyre, a kazanyi Eb-n hatodik helyezett Ugrai Pannát harmadiknak, Hosszút negyediknek lökve hátra.

Végül ebben a sorrendben értek be a célba, Jakabos győztes ideje 2:08,42 lett, amivel a múlt héten megrendezett Eb-n negyedik lett volna a szám döntőjében.

A négyszáz gyors női döntőjének mezőnyében is izgalmas névsor jött össze. Itt esélyeshez méltón Késely Ajna söpörte be a győzelmet, akit a múlt héten az Eb-n negyedik helyezett lett a számban. Ezúttal másfél másodperccel lassabb úszás is elég volt neki a sikerhez, amit elégedetten értékelt annak fényében, hogy Kazanyból hazatérve karanténba kellett vonulnia, így három nap leállás után úszott az ob-n.

Késely mögött végzett a második helyen, a bronzért pedig a jövő emberei, a 2004-es születésű Fábián Bettina és a 2003-as születésű, nagy medencében már a felnőttmezőnyben is bizonyított harcolt egymással, s ezúttal utóbbinak be kellett érnie a negyedik hellyel Fábián mögött.

A férfiak között Telegdy Ádám mérge keltett feltűnést. A nyitónapon két egyéni aranyat szerzett úszó csúnyán kiugrott a 200 vegyes rajtjánál, így nem is úszta le komolyan a számot, cserébe majd felrobbant a dühtől a medencetérből kifelé jövet... Így Zombori Gábor pazar párharcot vívhatott és nyerhetett Szabó Norberttel szemben; a junior világbajnok 35 százados sikerének értékét növeli, hogy nem sokkal korábban lenyomott egy 400 gyorsot is, amelyen harmadik lett Holló Balázs és a nyílt vízen klasszis mögött.

Borítókép: a kaposvári ob második napján (Fotó: Facebook.com/uszoszovetseg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.