Bombaigazolás előtt áll a Ferrari, közel a megegyezés

Olasz sajtóhírek a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöki posztjáról leköszönő Jean Todt 2022-ben visszatér a Ferrarihoz. A 75 éves francia szakember 1993 és 2009 között irányította a maranellóiakat, akik a vezetése alatt tizennégy vb-trófeát szereztek.

Magyar Nemzet
2021. 12. 09. 11:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferrarinál 1993-ban az új elnöknek, Luca di Montezemolónak Jean Todt volt az első igazolása, az akkor 47 éves francia szakember a Peugeot Talbot Sporttól érkezett. Montezemolo és Todt nagy húzása volt 1996-ban a már kétszeres világbajnok leigazolása, és ekkor került az istállóhoz Ross Brawn és Rory Byrne is, akik megteremtették a nívós technikai hátteret, s remek autókat terveztek. Todt 1993 és 2007 között volt a Ferrari csapatfőnöke, 2008-ban pedig a technikai igazgató posztját töltötte be, ekkor lett Stefano Domenicalli – a Formula–1 jelenlegi elnök-vezérigazgatója – a csapatfőnök.

Michael Schumacher a hét vb-címéből ötöt ebben az időszakban szerzett (2000, 2001, 2002, 2003 és 2004), s Kimi Räikkönen is világbajnok lett (2007). A Ferrari pedig nyolcszor nyerte meg a konstruktőri vb-trófeát (1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008). Todt távozása után sem egyéni, sem konstruktőri vb-címet nem szerzett a Formula–1 legikonikusabb istállója.

Jean Todt és Michael Schumacher nagy párost alkotott:

Jean Todt 2009 óta a Nemzetközi Automobil-szövetség elnöke – Max Mosley helyére érkezett –, jelenleg harmadik mandátumát tölti, ám december közepén leköszön posztjáról, lejár a megbízatása. Azt még nem tudni, hogy ki váltja, de a legnagyobb esélyes az 59 éves Mohammed bin Szulajem korábbi raliversenyző, aki 2008 óta az FIA sportért felelős alelnöke, s az Egyesült Arab Emírségek motorsport-szövetségének elnöke. A másik pályázó a 68 éves brit jogász Graham Stoker, ő eddig Todt mögött az elnökhelyettes volt. Az FIA következő elnökét december 17-én választják meg.

Jean Todt azonban nem feltétlenül a nyugdíjasok életét fogja élni. Olasz sajtóhírek szerint a Ferrari jelenlegi elnöke, John Elkann szeretné visszacsábítani Maranellóba, és az elmúlt hónapokban erről többször is egyeztettek egymással. A korábbi sikerkovács 75 évesen nem csapatfőnökként térne vissza – vagyis Mattia Binotto megnyugodhat, marad a posztján –, hanem tanácsadó lenne, mint a két éve elhunyt háromszoros világbajnok Niki Lauda volt a Mercedesnél. Ahogyan az osztrák legendának komoly szava volt a németeknél, úgy a nagy tekintélyű Todtnak is az lenne az olaszoknál.

Jean Todt a múlt hét végi Szaúd-arábiai Nagydíjon, Dzsiddában FIA-elnöki minőségében már elkezdte a búcsúzkodást: Stefano Domenicali, a Formula–1 elnök-vezérigazgatója, valamint Toto Wolff és a Christian Horner,  a Mercedes és a Red Bull csapatfőnökeinek társaságában:

A Ferrarihoz kapcsolódó hír az is, hogy a Nemzetközi Automobil-szövetség által kiadott 2022-es Formula–1-es nevezési lista arról tanúskodik, jövőre némileg változik a csapat neve. A listán ismét csak Scuderia Ferrariként szerepel, tehát lemaradt az eddigi névadó támogató, a Mission Winnow neve. A maranellóiak még 2018-ban állapodtak meg a Philip Morris tulajdonában levő szponzorukkal, amely az alternatív dohányzást, a füstmentes technológiát népszerűsíti – mint márkát, nem pedig mint terméket. A dohányreklám tiltott a Formula–1-ben, de jó néhány országban ezt a „kiskaput” sem nézik jó szemmel. A Ferrari borításán idén egy kirívó, élénkzöld logó reklámozta a Mission Winnow-t, ami a jövő évi autón vélhetően már nem lesz ott.

A jövő évi nevezési listáról az is kiderül, hogy az Alfa Romeo 22 éves kínai újonca, Csou Kuan-jü a 24-es rajtszámot választotta – a pilótáknak erre 2014 óta van lehetőségük. Azt, hogy az újoncok milyen rajtszámot választanak, általában ők maguk jelentik be, de ezt Csou elmulasztotta, az FIA pedig lelőtte a poént. A kínai versenyző mellett mindenesetre az Alfa Romeo marketingeseinek is beírhatunk egy kövér fekete pontot.

A Formula–1-ben a hét végén rendezik meg az idényzáró Abu-dzabi Nagydíjat, amelyen eldől ki lesz a világbajnok: a címvédő nyolcadszor, a holland pedig először nyerheti meg a címet. A két pilóta azonos pontszámmal áll az élen. Az F1-ben sokszor volt már drámai végjáték, az erről készült összeállításunk ITT olvasható.

Borítókép: Carlos Sainz autóján még ott van az élénkzöld Mission Winnow-logó (Forrás: Twitter/Scuderia Ferrari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.