Hamilton egykori riválisa kiállt a brit vesztét okozó döntés mellett

Nemcsak a Formula–1-es Mercedes istálló tagjai, hanem egykori és jelenlegi pilóták sokasága sem értette a versenyirányítás egyes döntéseit a vasárnapi idényzáró Abu-dzabi Nagydíjon. Az egyszeres világbajnok Nico Rosberg viszont megértést tanúsított Michael Masi versenyigazgató felé.

Magyar Nemzet
2021. 12. 14. 7:41
Formula One Grand Prix of Abu Dhabi
epa09638139 Dutch Formula One driver Max Verstappen (front, L) of Red Bull Racing and .British Formula One driver Lewis Hamilton (front, R) of Mercedes-AMG Petronas in action during the 2021 Formula One Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates, 12 December 2021. EPA/Ali Haider Fotó: Ali Haider
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenyirányítás Michael Masi versenyigazgatóval az élen hozott néhány furcsa döntést az Abu-dzabi Nagydíj végjátékában, ami a Mercedes szerint nyolcadik világbajnoki címébe került.

A legtöbbek által megkérdőjelezett döntés az volt, hogy a futam hajrájában, a biztonsági autós szakasz befejezte előtt a későbbi győztes (Red Bull) és a Hamilton között járó lekörözött pilótáknak engedélyezték csak, hogy megelőzzék az éllovast és a biztonsági autót, a mezőny végén autózóknak pedig nem. Ha előbbi versenyzőket sem engedik el, akkor feltehetően Hamilton kaparintotta volna meg a világbajnoki címet, amit végül Verstappen hódított el.

A futam után a Mercedes két óvást is benyújtott, de mindkettőt visszadobta a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA). Azonban nemcsak a német csapat, hanem egykori világbajnokok és a jelenlegi mezőny több tagja sem érti a történteket. Lando Norris (McLaren) azon pilóták között volt, akik visszavehették a körüket, és meglepődött rajta, hogy mások miért nem tehettek így.

– Nem is tudtam, hogy csak azok mehettek el, akik Max előtt voltak. Nyilvánvaló, hogy csak a show miatt döntöttek eképpen – azt akarták, hogy legyen csata. Nem tisztem eldönteni, hogy ez így fair volt-e vagy sem. Én csak gratulálni szeretnék mindkét versenyzőnek – nyilatkozta a brit.

Norris csapattársa, Daniel Ricciardo a másik táborba tartozott, tehát ő nem előzhette meg a biztonsági autót és vehette vissza a körét.

– Kissé értetlenül állok a dolgok előtt, nem tudom mire vélni ezt. Amikor az ember abban a hitben él, hogy ebben az idényben már nem lesz több dráma, ilyesmi történik. Nem tudom eldönteni, hogy jó-e ez, az emberek televíziói lassan fel fognak robbanni, annyi itt a dráma. Rengeteg volt belőle – értékelt a tapasztalt ausztrál versenyző, majd gratulált Verstappennek, Hamilton felé pedig sajnálatát fejezte ki az utolsó percekben elbukott bajnoki cím miatt.

A 2009-es vb-győztes Jenson Button szerint a versenyigazgató ezzel a döntéssel azt akarta elérni, hogy ne rajta múljon a korona sorsa.

– Nem is kérdés, hogy Maxnak kedvezett az, hogy csak ennek az öt autónak engedélyezték a köre visszavételét. Igaz, korábban Lewist segítette a döntésük. Michael Masi viszont azt akarta, hogy versenyezzenek, nem akarta ő eldönteni, hogy kié legyen a bajnoki cím.

Damon Hill úgy vélte, a Red Bull rádióüzenetei sarkallták arra Masit, hogy ilyen döntéseket hozzon.

– Szerintem ezek új szabályok, új stílusú versenyrendezés. A Mercedes küzdött a döntésekkel, a Red Bull viszont durván játszott, és meggyőzte a versenyigazgatót, hogy az autókat engedni kell versenyezni – fogalmazott az egyszeres bajnok. – Sajnos nem lehet, hogy egyszerre mindketten nyerjenek. Én úgy láttam, hogy Max hősiesen küzdött, szerintem a megfelelő embert győzött – persze, ha lehet ilyet mondani. Együttérzek azonban Lewisszal, hiszen mindent beleadott a küzdelembe. Viszont egy félelmetes versenyzővel és csapattal állt szemben.

Nico Rosberg olyat vitt véghez 2016-ban, ami csak néhány pilótának adatott meg eddig: szoros világbajnoki csatában legyőzte Hamiltont. A visszavonult német pilóta sokakkal ellentétben a versenyigazgató védelmére kelt.

– Több esetben is előfordult, hogy nem követte a szabályokat, ettől függetlenül együtt lehet vele érezni. Mindenki figyelme rá hárult, és neki tizenöt másodperc állt rendelkezésére, hogy döntést hozzon a világbajnokság idényzáró versenyének utolsó körében. Ez a legnagyobb nyomással járó helyzet. A döntése elképesztő csatát és hihetetlen finálét eredményezett. Nagyon nehéz dolga volt az egész idényben, hogy kézben tartsa ezt az intenzív párharcot, ezért segítségre lesz szüksége a télen, hogy előrelépések történjenek a szabályok terén.

Borítókép: Max Verstappen (balra) és Lewis Hamilton az Abu-dzabi Nagydíjon (Fotó: EPA/Ali Haider)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.