A finnek esélyese nem járt úgy, mint a nővére

Iivo Niskanen nyerte a sífutók egyéni indításos, klasszikus stílusú 15 km-es versenyszámát Pekingben, így zsinórban a harmadik olimpiáján is aranyérmet szerzett. Mögötte a két korábbi szám győztese, Alekszandr Bolsunov és Johannes Hösflot Klaebo zárt dobogón. A versenyszám előző három olimpiai aranyát magáénak tudó Dario Cologna negyvennegyedik lett, Kónya Ádám a nyolcvanadik helyen ért célba.

Magyar Nemzet
2022. 02. 11. 10:25
null
Finland's Iivo Niskanen celebrates as he crosses the finish line to win the men's 15km classic Cross Country event during the Beijing 2022 Winter Olympic Games on February 11, 2022, at the Zhangjiakou National Cross-Country Skiing Centre. (Photo by Pierre-Philippe MARCOU / AFP) Fotó: Pierre-Philippe MARCOU / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A síatlon előre jelezte, hogy klasszikus stílusban Iivo Niskanen és Alekszandr Bolsunov párharca várható az egyéni indításos, 15 km-es táv aranyérméért.

A finn szokásához híven bekezdett, már 1,8 km-nél vezetett, egyedül a sprinter Richard Jouve volt ekkor nyolc másodpercen belül Niskanenhez képest. A francia a papírformának megfelelően nem tudta tartani ezt a tempót, végül a negyvenkilencedik helyen zárt, Niskanen viszont valamennyi időmérő pontnál a leggyorsabb volt.

Bolsunov a táv kétharmadáig tartotta a tíz másodperc körüli különbséget finn riválisával szemben, és a Niskanen család ekkor még izgulhatott, vajon Iivo nem jár-e ugyanúgy, mint nővére, Kerttu a csütörtöki női viadalon, aki végül 0,4 másodperccel kapott ki Therese Johaugtól.

A hajrát azonban Niskanen jobban bírta, a végére majdnem fél percre hízott az előnye, így Szocsi (csapatsprint) és Phjongcshang (50 km) után Pekingben is szerzett olimpiai aranyérmet, valamennyi helyszínen klasszikus stílusban, amelyben ismét megmutatta, hogy a világ legjobbja.

Pénteken már ünnepelhetett a Niskanen család. Fotó: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Bolsunov ezüstérme nem forgott veszélyben, bár Johannes Hösflot Klaebo remekül osztotta be az erejét, és az utolsó kilométereket ő bírta a legjobban, ezzel szerzett egy bronzérmet. A három dobogós sztárnak eddig egyaránt egy-egy aranyérme van Pekingből.

A verseny előtt is lehetett tudni, hogy nincs reális esélye a történelemírásra, de nekivágott a 15 km-nek a svájci Dario Cologna, aki a legutóbbi három olimpián megnyerte a versenyszámot. A harmincöt éves Cologna viszonylag erősen kezdett, de végül csak a negyvennegyedik helyen ért célba.

A magyar Kónya Ádám is teljesítette a távot, ő a nyolcvanadik helyen fejezte be a versenyt.

XXIV. téli olimpia (Peking), sífutás, férfi 15 km

1. Iivo Niskanen (Finnország) 37:54,8 perc

2. Alekszandr Bolsunov (Oroszország) + 23,2 mp

3. Johannes Hösflot Klaebo (Norvégia) + 37,5 mp

Borítókép: Iivo Niskanen már a célba érkezésekor tudta, ő a bajnok (Fotó: AFP/Pierre-Philippe Marcou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.