Egy pillanat alatt tönkretették az olasz ünnepet

A svájci Corinne Suter nyerte a női lesiklást a pekingi téli olimpián, mögötte két olasz, Sofia Goggia és Nadia Delago végzett a dobogón.

Magyar Nemzet
2022. 02. 15. 8:34
Sofia Goggia Corinne Suter Nadia Delago
Peking, 2022. február 15. alpesi sí Az ezüstérmes olasz Sofia Goggia, az aranyérmes svájci Corinne Suter és a bronzérmes olasz Nadia Delago (b-j) a nõi alpesisízõk lesiklóversenyének díjátadóján a pekingi téli olimpián a jencsingi zónában lévõ Nemzeti Alpesisí Központban 2022. február 15-én. Fotó: MTI/AP/Luca Bruno
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokáig nagyszerűen alakult az olaszok napja. A szél miatt fél óra csúszás után elindított női lesiklóversenyen Elena Curtoni jó futammal kezdett, és tíz síző után az élen állt.

Aztán jött két honfitársa: Nadia Delago vette át a vezetést, aminek testvére, Nicol is nagyon örült a célban, majd a címvédő, Sofia Goggia állt az élre.

Goggia története nem intézhető el ilyen egyszerűen.

Tavaly uralta a női mezőnyt, ám sérülés miatt lemaradt a hazai világbajnokságáról. Idén ismét megállíthatatlan volt a világkupában, de újra megsérült, és sokáig kérdéses volt, hogy egyáltalán rajthoz állhat-e az olimpián. Százszázalékos állapotban minden bizonnyal vállalta volna a szuperóriás-műlesiklást is, így viszont csak a legjobb számára koncentrált Pekingben.

Néhány percig nemcsak Goggia címvédése, hanem az olasz söprés is a levegőben lógott, ám ekkor jött Corinne Suter. A svájci versenyző tavaly Goggia távollétét kihasználva világbajnok lett, most pedig a lejtő utolsó szakaszán remekül csúszva megelőzte az olaszokat, akik egységesen reagáltak a kellemetlen fejleményre.

Suter viszont a célban még nem mert ujjongani.

– Nem tudtam, mennyire volt jó a menet, sokszor úgy éreztem, hogy a szél kedvezőtlen irányból fúj. Megvalósult életem álma, nehéz is bármit hozzátenni ehhez – mondta Suter, akinek az idejét már senki nem tudta megközelíteni.

A svájciak zsinórban a harmadik, összeségében a negyedik aranyérmüket nyerték alpesi síben a pekingi olimpián.

Suter méltatta Goggia küzdelmét is, s bár az olasz az első pillanatokban még nagyon csalódott volt, a díjátadón már örülni tudott az ezüstérmének.

– Mindent beleadtam, és összességében boldog vagyok, hiszen a januári bukásom után egyáltalán nem volt biztos, hogy egyáltalán itt lehetek. Azok után, amit küzdenem kellett az elmúlt húsz napban, maga a lesikló futam már a könnyű rész volt – fogalmazott az ezüstérmes Goggia.

Honfitársa, a bronzérmes Delago esetében nem is volt kérdéses, hogy majd kiugrik a bőréből, hiszen korábban vk-versenyen sem állhatott dobogóra.

Az utolsó női egyéni számra, a kombinációra fókuszálva elindult a versenyen Mikaela Shiffrin is, ám csupán a tizennyolcadik helyen ért célba.

XXIV. téli olimpia (Peking), alpesi sí, női lesiklás

1. Corinne Suter (Svájc)

2. Sofia Goggia (Olaszország)

3. Nadia Delago (Olaszország)

Borítókép: A dobogón már mindhárom érmes felszabadultan mosolygott (Fotó: MTI/AP/Luca Bruno)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.