Hosszú Katinka: Magyarország mentőövet ad az úszósportnak

Fukuoka nem vállalta el a 2022-es vizes vb megrendezését, helyette Budapest ugrott be házigazdaként, így idén nyáron hazánk ad otthont a világeseménynek. A vizes sportok nemzetközi szövetsége (FINA) hétfői bejelentése után a Magyar Úszó-szövetség és a Magyar Vízilabda-szövetség tartott közös sajtótájékoztatót.

2022. 02. 07. 11:56
Hosszú Katinka
Budapest, 2017. július 30. A gyõztes Hosszú Katinka a nõi 400 méteres vegyesúszás döntõje után a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 30-án. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról beszámoltunk, a vizes sportok nemzetközi szövetsége hétfő reggel nem várt bejelentést tett, miszerint Budapest lesz a helyszíne a 2022-es vizes világbajnokságnak, miután Fukuoka visszalépett az idei rendezés jogától, és helyette a jövő évi eseménynek ad otthont a japán város.

Fővárosunk 2017 után látja vendégül újra egy vb keretein belül a világ legjobb úszóit, illetve vízilabdázóit, 2022. június 18. és július 3. között rendezik meg a tornát.

– Megtiszteltetés, hogy bejelenthetjük, hogy Budapest 2022-ben vizes-vb-t fog rendezni – mondta a sajtótájékoztatón Wladár Sándor, a Magyar Úszó-szövetség (MÚSZ) elnöke. – Nem egészen egy héttel ezelőtt dőlt el, hogy Fukuoka ismét halasztást kért a világbajnokságra. Ezután a vizes sportolók sokasága esett kétségbe, hogy a befektetett munkájuk kárba vész, és rengetegen kerestek meg minket, nem vállalnánk-e el mi a rendezést. Azonnal tárgyalásba kezdtünk a FINA-val, és alig egy hét alatt meg tudtunk egyezni velük. Jelentős pénzügyi kedvezményekről állapodtunk meg, hiszen az érdekeink megegyeztek – folytatta a szakvezető, majd elárulta, a magyar kormány is az esemény megrendezése mögé állt.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, új uszodák felépítésére nincs szükség, a már meglévő létesítményekben zajlanak majd le a versenyek. Wladár azt is elárulta, a 2027-es vb megrendezésére a mostani világbajnokság nincs hatással, tehát öt év múlva újra Budapest ad otthont a vizes vb-nek.

– Hazai világbajnokságon szerepelni a sportolóink álma, hiszen itthon hatalmas szeretet veszi őket körül – ezt már Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) elnöke tette hozzá, majd ő is elmondta, sok versenyző és sportvezető kereste meg azzal a felvetéssel, hogy nem maradhat el idén is a vizes vb. – Ez nemcsak Budapest, hanem az egész nemzet rendezvénye lesz, mivel a vízilabda-mérkőzések négy helyszínen, Sopronban, Debrecenben, Szegeden és Budapesten lesznek megtartva. Nincs olyan világesemény, amit ne tudnánk megrendezni, már nagy tapasztalatunk van ebben. A vízilabdacsalád készen áll a rendezésre, és nagy szeretettel látunk mindenkit Magyarországon.

A háromszoros olimpiai bajnok elmondta, kitörő örömmel tekint előre a nyári viadalra.

– Ha valaki megkérdezi tőlem, melyik a kedvenc érmem, akkor azt válaszolnám neki, hogy az, amit 2017-ben a hazai vb-n szereztem. A Duna Arénában uralkodó hangulat szerintem minden versenyző emlékezetébe bevéste magát. Nemcsak a magyaroknak, hanem a világ minden nemzetének hatalmas lehetőség, hogy mégis megrendezik idén a vb-t. Ha megkérdeznénk azokat az úszókat, akik öt évvel ezelőtt itt versenyeztek, valószínűleg azt mondanák, hogy az volt életük legjobb versenye. A magyar úszók pedig büszkék lehetnek, mert Magyarország mentőövet nyújtott az úszósportnak. Ráadásul már másodszor, hiszen 2017-ben a mexikói Guadalajara helyett ugrottunk be – emlékeztetett a 32 éves úszó.

Borítókép: Hosszú Katinka a 2017-es budapesti vizes világbajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.