Liu Shaoangék nem maradtak magukra a pekingi olimpián

Magyarország legsikeresebb téli olimpiáját zárta Pekingben, egy arany- és két bronzéremmel zárta az ötkarikás játékokat. Nem hazánk volt az egyetlen ország, amely történelmi szereplést ünnepelhetett a kínai fővárosban.

2022. 02. 21. 6:35
Peking 20220214 Téli Olimpia Beijing 2022 Liu Shaoang éremátadás Fotó Nemzeti Sport Árvai Károly Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért Pekingben a XXIV. téli olimpia. Az utolsó előtti, szombati versenynapján két olyan ország is aranyérmet nyert, amely ezzel a sikerrel megduplázta téli bajnoki címeinek számát.

Bart Swings győzelmének köszönhetően Belgium számára mindenképpen különleges lesz az idei olimpia, hiszen az országban 1948 óta vártak a második téli aranyukra. St. Moritzban a Micheline Lannoy, Pierre Baugniet műkorcsolyapáros éppen a magyar Kékesy Andrea, Király Ede duót megelőzve lett olimpiai bajnok.

Az ország még egy bronzot is szerzett Pekingben: a rövid pályás gyorskorcsolyázó, Hanne Desmet 1000 méteren nyert bronzérmével az első belga sportoló lett, aki női versenyszámban dobogóra állhatott a téli olimpián. Mivel azonban 1948-ban az arany mellé ezüst jutott, Belgium nem a valaha volt legjobb téli olimpiáját ünnepelheti.

Új-Zéland viszont mindenképpen.

A déli ország a huszadik században egyetlen téli olimpiai érmet szerzett: 1992-ben, Albertville-ben az alpesisíző Annelise Coberger lett az első déli feltekén született sportoló, aki dobogóra állhatott a téli játékokon, műlesiklásban végzett a második helyen. Azóta a nagy testvér, Ausztrália ellépett Új-Zélandtól, a buckasíző Jakara Anthony már hazája hatodik téli aranyát nyerte Pekingben. A kínai fővárosban viszont megszületett Új-Zéland első és második téli bajnoki címe is: a hódeszkás Zoi Sadowski-Synnott slopestyle-ban nyert, a szabadstílusú síző, Nico Porteous pedig félcsőben lett aranyérmes.

Feje tetejére állt a világ, Nico Porteous Új-Zélandnak szerzett aranyérmet (Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel)

Spanyolországnak továbbra is az 1972-es műlesikló arany maradt az egyetlen téli olimpiai győzelme, Pekingben viszont megszerezte első ezüstérmét is az ibériai ország: Queralt Castellet a női hódeszkások félcső versenyszámában lett második. A spanyolok rövid ideig 2002-ben, Salt Lake Cityben is ünnepelhettek, a Németországból honosított Johann Mühlegg három sífutószámban is a leggyorsabb volt, csakhogy doppingvétsége miatt valamennyi eredményét törölték.

Nem járt hasonlóan pórul a honosítással Szlovákia, amelynek az előző három téli olimpiáról hozott egy-egy aranyérmet az orosz születésű sílövő, Anastasiya Kuzmina. Pekingben viszont Petra Vlhová műlesikló sikerével immár otthon született téli bajnoka is van északi szomszédunknak. Szlovénia viszont abszolút értékben is a legjobb téli olimpiáját zárta. A Szocsiban szerzett két aranyéremhez még kettőt tett hozzá az ország, mindkettőt síugrásban, de ezúttal a 2014-es kettő helyett három ezüst (plusz két bronz) erősíti az összmérleget.

S ha már Közép-Európához értünk, természetesen nem hagyhatjuk ki a sorból Magyarországot sem. A férfi rövid pályás gyorskorcsolya-váltó phjongcshangi történelmi sikere után Liu Shaoang pekingi, 500 méteren aratott győzelmével immár egyéni számban is született magyar aranyérem téli olimpián. Egyben az idei lett az első a téli ötkarikás játékok sorában, amelyről egynél több éremmel – összesen egy arannyal és két bronzzal – térhetett haza a magyar küldöttség.

Folytatódott a viking uralom

Egészen más dimenzióban, de megdöntötte saját csúcsát a téli játékok legfőbb nagyhatalma, Norvégia is. A vikingek eddig tizennégy aranyéremmel, a németekkel közösen tartották a rekordot az egy téli olimpián nyert bajnoki címek számában, Pekingben viszont tizenhat alkalommal szólt a győztesnek a norvég himnusz.

Ez a szám ráadásul úgy jött össze, hogy a norvégokat több versenyszámban is sújtotta a koronavírus: volt, hogy a címvédőjük, máskor a Kínába még legnagyobb esélyesként érkezett versenyzőjük nem állhatott rajthoz. Nem meglepő, hogy a pekingi téli olimpia legeredményesebb sportolója is norvég versenyző lett: a huszonnyolc éves sílövő, Johannes Thingnes Bö négy arany- és egy bronzérmet nyert az elmúlt két hétben – ennél eredményesebb téli olimpiát csak egy sportoló zárt valaha: 1980-ban, Lake Placidben a gyorskorcsolyázó Eric Heiden öt számban is bajnok lett.

Norvégia tizenhat arany-, nyolc ezüst- és tizenhárom bronzéremmel zárta a pekingi játékokat, mögötte Németország (12, 10, 5) és a rendező Kína (9, 4, 2) végzett a hagyományos éremtáblázaton. Érdekesség, hogy a norvégok mögött a második legtöbb érmet az oroszok nyerték, ám a hat arany, tizenkét ezüst, tizennégy bronz megoszlás csak az országok rangsorának kilencedik helyére volt elég. Magyarország egy arany- és két bronzérmével huszadik helyen zárt az éremtáblázaton.

Borítókép: Liu Shaoang a történelmi aranyéremmel (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.