Íme, Peking császára, az olimpia legeredményesebb sportolója

Háromszoros győztes több is akad a pekingi téli játékokon, immár megvan az első négyszeres bajnok. A norvég Johannes Thingnes Bö nyerte a sílövők férfi tömegrajtos versenyét, s négy aranyéremmel ő az egész olimpia legeredményesebb résztvevője. Norvégia pedig minden idők legeredményesebb nemzete egy adott olimpián, a téli játékok történetében korábban egyetlen ország sem szerzett még tizenöt aranyérmet.

2022. 02. 18. 11:10
Johannes Thingnes Boe
Norway's Johannes Thingnes Boe celebrates winning the gold medal in the Biathlon Men's 15km Mass Start event, on February 18, 2022 at the Zhangjiakou National Biathlon Centre, during the Beijing 2022 Winter Olympic Games. (Photo by Jewel SAMAD / AFP) Fotó: Jewel SAMAD / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csangcsiakouban a szokásos körülmények vártak pénteken a biatlonistákra. Fogcsikorgató, mínusz 13–15 fokos hideg, metsző szél, időnként erős lökésekkel megspékelve. Ilyen viszonyok közepette futni sem álom, a lövészet pedig különösen viszontagságos.

Miként sílövészetben oly gyakran, az utolsó lövősorozat a férfi tömegrajtos versenyben is döntőnek bizonyult. Johannes Thingnes Bö elsőként érkezett a lőállásba, és kihasználva, hogy átmenetileg elcsendesedett a szél, gyorsan leszedett három korongot. Aztán megtorpant. Hiba volt, mert utána kétszer is hibázott. Éppen, amikor elindult a büntetőkörökre, akkor érkeztek meg az üldözői. Talán átvillant az agyán, oda az újabb arany. Csakhogy a szél megerősödött, és a legnagyobb riválisa, a francia Quentin Fillon Maillet háromszor is mellédurrantott, így Bö mégis úgy hagyhatta el a lőteret, hogy négyszeres olimpiai bajnok, mi több, a pekingi játékok legeredményesebb versenyzője. 

Bőnek immár összesen hat ötkarikás aranya van, még csak 28 éves, tehát ott lehet négy év múlva Milánóban is, és ha további három aranyat szerezne, minden idők legeredményesebb téli sportolójává avanzsálhat.

A hölgyek hasonló versenyében, honfitársának, Marte Olsbu Röiselandnak is megvolt az esélye a negyedik aranyra, végül neki bronzérem jutott pénteken, igaz, azzal is nagyon boldog volt. A nőknél a francia Justine Braisaz-Bouchet győzött.

Norvégia rekordot döntött

Nem csak a sílövőcsapat, egész Norvégia ünnepelhet. A skandináv ország a tizenötödik aranyérmét szerezte a kínai fővárosban, ezzel növelte az előnyét az éremtáblázat élén, mi több, így minden idők legjobb téli olimpiai szereplését érte el, mert egy olimpián ennyi aranyérmet még soha, egyetlen nemzet sem nyert. S még hol a vége... A hátralévő két sífutószámban is akadnak norvég esélyesek, mi több, a női 30 km-en Therese Johaug verhetetlennek tűnik. 

Sílövészet, tömegrajtos verseny

Férfiak:

1. Johannes Thingnes Bö (Norvégia) 38.14.4 perc (4 lőhiba)

2. Martin Ponsiluoma (Svédország) +40.3 mp hátrány (2)

3. Vetle Sjaastad Christiansen (Norvégia) +1:12.5 (3)

4. Quentin Fillon Maillet (Franciaország) +1:25.6 (5)

5. Dominik Windisch (Olaszország) +1:38.4 (3)

6. Sturla Holm Laegreid (Norvégia) +1:46.1 (5)

Nők: 

1. Justine Braisaz-Bouchet (Franciaország) 40:18.0 perc (4 lőhiba)

2. Tiril Eckhoff (Norvégia) +15.3 mp hátrány (4)

3. Marte Olsbu Röiseland (Norvégia) +34.9 (4)

4. Markéta Davidová (Csehország) +53.4 (4)

5. Krisztyina Rezcova (Oroszország) +1:11.0 perc (6)

6. Julia Simon (Franciaország) +1:22.6 (6)

Borítókép: Johannes Thingnes Bö Peking új császára (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.