Liu Shaolin Sándor ellenfelének példát mutattak sportszerűségből

Furcsa véget ért a női síkrosszosok döntője a pekingi téli olimpián. A harmadikként befutott Fanny Smitht hátrasorolták, a döntéssel a bronzérmes pozícióba előrelépő Daniela Maier sem értett egyet.

Magyar Nemzet
2022. 02. 17. 10:12
 Daniela Maier
Beijing 2022 - Ski Freestyle
síkrossz Fanny Smith Liu Shaolin Sándor
Ski Freestyle, Women, Ski Cross, in Genting Snow Park, Daniela Maier (r) from Germany waits for the results after the race. Next to her the competitors Fanny Smith (M) and Sandra Naeslund (M) from Sweden. Fotó: Angelika Warmuth/dpa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A síkrossz az egyetlen versenyszám a modern, szabadstílusú sí szakágak közül, ahol nem pontozóbírók döntik el a végső sorrendet. Az alpesi síhez viszonylag közel álló síkrosszban négy versenyző küzd test test ellen a rajttól a célig, és az esetek többségében a befutási sorrend megegyezik a hivatalos eredménnyel is.

A pekingi olimpiai döntő azonban másképp alakult. A szakág világkupa-szinten legeredményesebb versenyzője, a svájci Fanny Smith már eleve csalódott volt, hogy Phjongcshang után ismét csak a harmadik helyen ért célba a fináléban, azonban ezúttal még a bronzérmet sem tarthatta meg, miután a versenybírák a negyedik pozícióba sorolták.

A döntésről sok mindent elárul a bronzérmet megöröklő Daniela Maier reakciója: a német versenyző már a vizsgálat alatt is jelezte Smithnek, hogy semmi szokatlan nem történt kettejük között, s a végső eredmény kihirdetése után is csóválta a fejét.

Akaratlanul is eszünkbe jutott kontrasztként Ren Zsi-vej, aki néhány napja örömtáncot lejtett a jégen Liu Shaolin Sándor kizárása után.

A síkrossz döntőjét a svéd Sandra Näslund nyerte, a második helyen a szám 2014-es olimpiai bajnoka, Marielle Thompson zárt.

XXIV. téli olimpia (Peking), női síkrossz

1. Sandra Näslund (Svédország)

2. Marielle Thompson (Kanada)

3. Daniela Maier (Németország)

Borítókép: Sandra Näslund, Fanny Smith és Daniela Maier (balról jobbra) várják a végeredmény kihirdetését (Fotó: dpa/Angelika Warmuth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.