Magyarnak született, szovjetként futballozott, most Ukrajnáért aggódik

A két labdarúgó-világbajnokságot is megjárt Rácz László nem hagyta el Ukrajnát az orosz támadás alatt. A Dinamo Kijev és a szovjet válogatott korábbi játékosa Kárpátalján talált menedéket. Kijevi háza egyelőre épségben van, ez az egyetlen öröme mostanában.

2022. 02. 27. 7:22
Rácz László Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rácz László jól időzített. Több mint egy hete elhagyta kijevi otthonát, és Kárpátaljára tette át a székhelyét. Amikor elindult Kijevből, eszébe sem jutott, hogy az oroszok megostromolják az ukrán fővárost.

– Ismerős helyre érkeztem, már több mint tíz éve járok a Munkács mellett található szanatóriumba. Több barátom is itt van velem együtt, közösen próbáljuk átvészelni ezt a szörnyű időszakot – mondta a Magyar Nemzetnek az 1986-os és 1990-es világbajnokságon szerepelt, Eb-ezüstérmes, KEK-győztes labdarúgó. Rácz megerősítette, hogy

aki tehette, elhagyta az ukrán fővárost az ostrom előtt, sőt már alatt.

– Rengetegen utaznak Kárpátaljára az ország többi részéről, természetesen ingyen használhatták a vasúti közlekedést. Amíg tart az orosz invázió, én is itt húzom meg magam. Hála istennek, a kijevi házam épségben van. 

Folyamatosan kapom a tájékoztatást az ottani ismerőseimtől

 – mesélte Rácz. 

Fotó: Nemzeti Sport/Németh Ferenc

A korábbi labdarúgó nem bocsátkozott jóslásokba a háború kimenetelével kapcsolatban, de óvatos optimizmussal várja a végkifejletet. Van miben reménykednie.

– Ukrajna élvezi a nyugati országok anyagi támogatását, megfelelően fel van fegyverezve. Sok önkéntes sorakozott fel, ők mindannyian fegyvert kapnak, az életük árán is készek megvédeni a hazájukat. Nem hiszem, hogy sok tartaléka van az orosz hadseregnek, biztosra veszem, hogy több veszteséget szenvedtek el, mint az ukránok. Remélem, győztesen fogunk kijönni ebből az értelmetlen küzdelemből.

Rácz eddig két kárpátaljai magyar áldozatról hallott, s természetesen reméli, minél hamarabb befejeződik az orosz invázió.

– Mindhárom fiam Budapesten él, amikor az időm engedi, rendszeresen meglátogatom őket és az unokámat. Most szóba sem jöhet, hogy átlépjem a határt, ez rengeteg időt, idegfeszítő várakozást venne igénybe. Egyelőre várok a szanatóriumban, s ha kedvezően alakul a helyzet a határon, elindulok látogatóba Budapestre – osztotta meg a terveit a Magyar Nemzettel a 60 éves, korábbi kiváló labdarúgó.

 

Fancsikától Kijevig. Rácz László az egykori Szovjetunió területén, Fancsikán született, a Dinamo Kijevvel és a szovjet válogatottal érte el a legnagyobb sikereit. 1986-ban KEK-et nyert és BEK-elődöntős volt a Dinamóval, az 1986-os mexikói vb-n tagja volt a magyar válogatottat 6-0-ra legyőző, majd 1988-ban Eb-ezüstig menetelő szovjet válogatottnak. Rácz 1991 és 1993 között itthon a Ferencvárosban futballozott, de kiújuló sérülései miatt csak hét meccsen szerepelt, így is tagja volt az 1992-es bajnokcsapatnak. Visszavonulása után a Dinamo Kijev másodedzőjeként tevékenykedett, később, Varga Zoltán edzősködése idején az FTC-nél dolgozott. A futballal évek óta nincs érdemi kapcsolata, üzleti érdekeltségei Kijevhez kötik. 

 

Borítókép: Rácz László Kárpátalján vészeli át a háború borzalmait (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.