Biztonságban megérkezett a Kijevből evakuált magyar konvoj

Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatása szerint 35 főt, köztük 7 magyar menekítettek ki az ukrán fővárosból.

Magyar Nemzet
2022. 02. 27. 0:41
Szijjártó Péter
2022.01.21 Budapest Szíjjártó Péter Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan úgy tűnt, hogy a helyszínen maradás, a nagykövetségen maradás biztonságosabb, mint a mozgás, úgy döntöttünk, hogy megindítunk egy nemzetközi evakuációs konvojt magyar vezetéssel – jelentette be Szijjártó Péter Facebook-os bejelentkezésében. A magyar külgazdasági és külügyminiszter New Yorkból magyar idő szerint szombat éjjel elmondta, 

a konvoj már biztonságban van Ungváron, az evakuáltak már biztonságban vannak a főkonzulátuson, ahonnét rendőri kísérettel érkeznek Magyarországra.

Tájékoztatása szerint összesen 35 főt sikerült kimenekíteni. Közülük:

  • 24-en a nagykövetségen dolgozó diplomaták és családtagjaik és gyermekek
  • ketten az MTVA illetve az MTI újságíró
  • ketten civil magyar állampolgárok
  • és az EBESZ és az Európa Tanács irodáinak hét alkalmazottja.

Elmondása szerint a konvoj csak lassan tudott haladni Kijevből, ahonnét pénteken indultak el. Lviv (Lemberg) érintésével utaztak tovább Ungvárra, onnan Magyarországra, majd a külügyminisztérium segítségével ki-ki lakóhelyére. 

Szijjártó Péter a bejelentkezés végén még arról is beszámolt, hogy egy újabb nagy nemzetközi szervezet kérte azt, hogy munkatársai a magyar nagykövetségen találjanak menedékre – amelyre természetesen lehetőséget biztosítottunk. 

Nem véletlenül működtetjük a nagykövetségünket Kijevben ebben a nehéz helyzetben, hogy segítséget tudjunk nyújtani magyaroknak, nem magyaroknak egyaránt

– fűzte hozzá.

A magyar nagykövetség egyébként Kijev belvárosában van, több másik nemzet külképviseletének és kormányzati intézmények környékén. Az eddigi információk alapján ezt a területet még a konkrét harcok nem érték el, de nincs messze azoktól a külvárosoktól, ahol már ropognak a fegyverek.

Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Kurucz Árpád
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.